hirdetés

Brit rövidszőrű fajtaleírás: az egyik legrégebbi fajta, aki sokak számára lehet tökéletes társ

László Enikő

2022. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

A brit rövidszőrű barátságos és rendkívül intelligens társ, aki általában mindenkivel jól kijön. Toleráns más háziállatokkal, és bár nem minden alkalommal kapható a babusgatásra, örül, ha gazdája kimutatja felé szeretetét.

hirdetés

A legtöbb rövid szőrű fajtához képest a brit rövidszőrű viszonylag nyugodt macska. Könnyed természetű és ritkán hallatja hangját. Nagyon ragaszkodó a család minden tagjához. A brit rövidszőrű könnyen nevelhető és nagyon alkalmazkodó. Életkortól függetlenül jól kijön a háztartás minden tagjával, de általában nem szereti, ha cipelik, babusgatják.

Eredete

Valószínűleg a legrégebbi angol macskafajta, eredete a római házi macskákra vezethető vissza. A fajtát először fizikai ereje és vadászati ​​​​képessége miatt kedvelték, eleinte rágcsálók elfogására használták. Ezek a macskák aztán kereszteződtek az európai vadmacska-populációval. Az évszázadok során természetesen elszigetelt leszármazottjaikból jellegzetesen nagy, robusztus, rövid, de nagyon vastag bundájú macskákká fejlődtek, hogy jobban ellenálljanak lakóhelyük körülményeinek. A művészek ábrázolásai alapján a modern brit rövidszőrű változatlan az eredeti típushoz képest.

A viktoriánus korszakban a kiállítások térnyerésével a macskakedvelők elkezdték tenyészteni a cicákat egy bizonyos szabvány szerint, és törzskönyvet kezdtek vezetni róluk. A legkorábbi macskakiállításokon a brit rövidszőrűek voltak az egyetlen törzskönyvezett macskák. Az összes többit egyszerűen csak a szőrzet típusával vagy színével jellemezték.

Később azonban a hosszú szőrű cicák elterjedésével a brit rövidszőrű népszerűsége visszaszorult. A két világháború a fajta állományát jelentősen visszavetette, és kevés brit rövidszőrű maradt a második világháború után. Más fajták segítségével a brit rövidszőrűeket újra életre keltették.

Az Amerikai Macskaszövetség 1967-ben ismerte el a brit rövidszőrűt, de a Cat Fanciers Association csak 1980-ban. Mostanra minden macskaszövetség elismeri, és manapság az egyik legnépszerűbb fajta világszerte.

Fajtastandard

A brit rövidszőrű kompakt, kiegyensúlyozott és erőteljes testfelépítésű macska. Törzse hosszú, izmos és erős. Nyaka rövid és vastag. Mellkasa széles, lábai rövidek, közepesen erősek. Mancsai kerekek, kecsesek. A farok közepesen hosszú, töve vastag, vége lekerekített. Feje kerek, fülei között viszonylag nagy a távolság. Fülei közepesen nagyok, végük lekerekített. Szemei kerekek, nagyok, jellemzően tágra nyitottak. Orra közepesen széles. Szőrzete rövid és nagyon sűrű. Színe lehet egyszínű: fekete, fehér, kék, krém, ezüst, vörös. De lehet kétszínű, például teknőctarka, kék-fehér, fekete-fehér, vörös-fehér, valamint ezek variánsai. A leggyakoribb a kékes, ezüstös szín, de harminc különböző színváltozat és mintázat fordulhat elő. Testtömege körülbelül 4-8 kg. Általában a nemek könnyen megkülönböztethetők egymástól, mivel a kandúrok jellemzően nagyobbak. Várható élettartama 14-17 év.

Jelleme

A fajta jellemzően kiegyensúlyozott, barátságos és nyugodt társ. Szelíd és könnyed természet, így kiváló családi kedvenc. Élvezi a szeretetet, de nem egy akaratos, követelőző macska. Szereti napközben követni gazdáját a lakásban, és a hozzá eső legközelebbi pontra heveredik le, hogy szemmel tarthassa. Csendes és kellemes társ, aki sokkal inkább szereti a közös kanapén pihenést, mint a babusgatást. Közepes aktivitású macska. Kölyökkorában energikus, de általában 1 éves korára kezd megnyugodni. Teljes érettségét 3-5 éves korára éri el. A felnőtt brit rövidszőrű általában napközben inkább a kanapén pihen, kevésbé játékos. Idegenekkel szemben magabiztos, nem félénk.

Ideális környezet

A brit rövidszőrű könnyen alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez, változásokhoz. Más háziállatokkal jellemzően jól kijön. Ideális kiállítási cica, ugyanis látszólag nem zavarja a nyüzsgés és a hangzavar, ő maga azonban kifejezetten csendes társ. Erre a macskára kevésbé jellemző, hogy rongálná a bútorokat karomélesítés céljából, de természetesen számára is szükséges egy kaparófa.

Ez a kiegyensúlyozott cica kiválóan alkalmas gyermekes családok és macskabarát kutyák mellé. Szereti a figyelmet, amit a gyerekektől kap, akik udvariasan és tisztelettel bánnak vele, és elnéző az ügyetlen kisgyermekekkel szemben.

Ápolás

Bundáját legalább heti egy alkalommal alaposan át kell fésülni, a vedlési időszakokban kétnaponta. Fürdetni csak akkor szükséges, ha valamivel összekoszolta magát. A túl hosszú karmokat vágni kell és fülei és szemei tisztaságára is mindig fordíts figyelmet. Mivel nem kifejezetten aktív fajta, hajlamos lehet az elhízásra, ezért nem szabad túl sok tápot kapnia.

Gyakori egészségügyi problémák

Egy megfelelő tenyészetből vásárolt brit rövidszőrű jellemzően egészségügyi problémáktól mentes. Olykor azonban kialakulhat nála hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) és hemofília B. A HCM a szívbetegség leggyakoribb formája a macskák körében, a hemofília B pedig véralvadási rendellenesség, amelyet gyakran fiatal korban diagnosztizálnak.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, The Complete Cat Breed Book)

brit rövidszőrű fajtaleírás rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!