hirdetés

A kiscicák fejlődésének első 8 hete: így gondozhatod felelős állattartóként

Hangai Lilla

2023. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

A cica életének első 8 hetében a változások olyan gyorsasággal csapnak le, mint egy forgószél. Újszülöttként védtelenek, vakok és elférnek akár a tenyeredben is. De 8 hetes korukra már futnak, játszanak, és úgy néznek ki, mint a felnőttek miniatűr változatai. A cicának minden héten más-más igénye lesz, ezért nagyon fontos gazdiként tisztában lenned a tudnivalókkal.

hirdetés

Megbízható és korrekt tenyésztőtől ugyan 8 hetes kora előtt (de még jobb, ha 10!) nem hozhatsz el cicát, de ha például mentettél valahonnan egy apróságot, a következő dolgoknak nagy hasznát veheted. A cikk végén a 8 hetes intenzív szakasz lezárulta után pedig beszélünk majd az 1 éves korig betöltött periódusról is, hiszen az sem elhanyagolható!

Újszülött

Az újszülött kiscicák szeme csukva van, fülük be van hajtva, foguk nincs. Még nincs öklendezési reflexük vagy hőszabályozási képességük. A köldökzsinór 4-5 napos kor körül magától leesik. A karmok nem visszahúzhatók még. Csak az illatokon, valamint a melegség és kényelem érzésén keresztül tudnak eligazodni a körülöttük lévő világban. A nap nagy részében alszanak, de egy egészséges újszülött vonaglik és nyávog, ha hozzáérnek. Átlagos súlyuk 50-150 gramm.

Az újszülötteket a mama gondozza napi 24 órában. Ha valamilyen okból kifolyólag az anya nem lehet jelen a kicsik életében, egy hozzáértő gondozónak kell 2 óránként cumisüveggel és cicatápszerrel etetni őket, megfelelő hőmérsékleten tartani és stimulálni az ürítésüket. (Az mamamacska nyalogatja a feneküket, hogy kakiljanak és pisiljenek. Persze neked nem kell ilyen autentikus módszerhez folyamodnod, elég, ha óvatosan dörzsölöd picit a popsijukat körkörösen egy papírtörlő vagy zsebkendő segítségével, míg nem ürítenek.)

1 hetes cicák

Az egyhetes kiscicák szeme még mindig csukva van, foguk sincs és karmaik sem visszahúzhatók. Az első hét végére a hallójáratok lassan megnyílnak. Az egyik szem általában gyorsabban nyílik ki, mint a másik; ezt nem szabad siettetni. Minden cica kék szemmel születik, amely a kor előrehaladtával valószínűleg, de nem minden esetben megváltozik. (Ha például fajtatiszta egyedről van szó, akinek a fajtastandard szerint kék a szeme.)

Még mindig koordinálatlanok, a nap nagy részében alszanak, de már képesek felemelni a fejüket és mozgatni a végtagjaikat. Aktívnak és hangosnak kell lenniük, ha megérintik vagy felveszik őket. Átlagos súlyuk 150-250 gramm. Gondozásuk megegyezik az újszülöttekével.

2 hetes cicák

2 hetes korukra mindkét szemük nyitott, de látásuk még gyenge. A hallójáratok is nyitottak, de fogaik még mindig nincsenek és a karmaik sem húzhatók vissza. Elkezdik azonban megtenni az első lépéseiket, de még koordinálatlanok és remegnek. Továbbra is idejük nagy részében alszanak, de már mutathatnak némi kíváncsiságot a külvilág iránt.

Átlagos súlyuk 250-350 gramm. Még mindig a mama gondozza őket, ha ő nincs jelen, a gondozónak kell etetni őket 3-4 óránként tápszerrel. Melegen kell őket még mindig tartani és ösztönözni kell őket az ürítésre is. 2 hetes cicánál már el lehet kezdeni a féreghajtást.

3 hetes cicák

A fülek kezdenek felfelé mutatni, hallásuk és látásuk sokat javul. Ebben a korban kezdenek kibújni az első fogacskák, lassan a karmok is visszahúzhatóvá válnak. Már elindulhatnak felfedezni a környezetüket, az alomtálca iránt is mutathatnak érdeklődést. Játékokkal is meg lehet ismertetni ilyenkor őket. Koordinációjuk gyorsan javul, elkezdhetnek apróbb önápoló viselkedéseket is.

Átlagos súlyuk 350-450 gramm. Ha nincs jelen a mama, a gondozónak 4-5 óránként kell etetni őket és egy sekély alomtálcát is érdemes bevezetni nem csomósodó alommal.

4 hetes cicák

Látásuk és hallásuk sokkal jobb lesz, fogaik növekszenek, a metszőfogak mellett a szemfogak is elkezdenek kibújni. A karmok már teljesen visszahúzhatók. A 4 hetes kiscicák magabiztosan fedezik fel a külvilágot, koordinációjuk már lehetőséget biztosít nekik arra, hogy sétáljanak, fussanak, és játsszanak. Fejlett érzékszerveiknek köszönhetően jelentősen könnyebben reagálnak a külső ingerekre, gondozóikkal szemkontaktust is felvesznek. Az alomdobozt általában ilyenkor már magabiztosan használják.

Átlagos súlyuk 450-550 gramm. Még mindig a mama gondozza őket, az ilyen korú árvákat 5 óránként kell táplálni.

5 hetes cicák

5 hetes korukban fogaik tovább fejlődnek. Szociális készségeik is egyre fejlődnek emberekkel és más állatokkal is. Átlagos súlyuk 550-650 gramm.

Ebben az időszakban, ha egészségesek, megkezdődhet az elválasztási folyamat. Bőségesen kaphatnak kiscicák számára készült nedves tápot, de még hozzá kell férniük az anyatejhez vagy a tápszerhez is. Győződj meg róla, hogy súlyuk nem csökken; hogy hozzájutnak a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.

6 hetes cicák

6 hetes korukban a fogaik elérik a korai fejlődési szakasz utolsó állomását; az őrlőfogak elkezdenek kirajzolódni. A szemek továbbra is kékek maradnak. Ebben az időszakban intenzíven szocializálódni kezdenek az alomtársaikkal; sokat játszanak, birkóznak. Tökéletesítik az ápolási képességeiket is. Ekkor már könnyedén leugranak bútorokról vagy tárgyakról és nagy valószínűséggel talpra is esnek. Ebben a korban már nincs szükségük extra hőforrásra, ha az idő nem túl hideg. (minimum 21-24 ᵒC)

Átlagos súlyuk 650-750 gramm. Bőségesen kell kapniuk nedves tápot, valamint a vízhez is könnyű hozzáférést kell biztosítanod. Ezen a héten érdemes őket elvinni az első orvosi rutinvizsgálatra is. (Ha mentetted valahonnan a cicát, szerintünk azonnal érdemes vele meglátogatni az orvost. Így azonnal megbizonyosodhatsz róla, hogy beteg-e és arról is, hogy az veszélyes lehet-e rád.)

7 hetes cicák

7 hetes korban már az összes tejfoguk kibújt. A cica szemszíne is változásnak indul, a kandúrok heréi leereszkednek. Kevesebb alvást igényelnek már ilyenkor, megnő a játékkal töltött idő. Ugrálnak, szaladgálnak, játszanak. Átlagos súlyuk 750-850 gramm. Az elegendő mennyiségű eledelre és vízre oda kell figyelni, és az alomdoboz is legyen elérhető.

8 hetes cicák

A 8 hetes kiscicák energikusak és függetlenek, agilitásuk és koordinációjuk szinte teljesen kifejlődik. Szemük és fülük már olyan, akár a felnőtteké. Átlagos súlyuk 850-950 gramm.

Naponta 3-4 alkalommal kell lehetőség szerint nedves tápot kapniuk. Ha nem lettek féregtelenítve idáig, ilyenkor már mindenképpen ajánlatos. Egy újabb orvosi vizitet is be kell ütemezni, ahol megnézik, hogy egészséges-e a cica és megkapja az első kötelező oltásait is. valamint érdemes lehet ilyenkor már mikrochippel is ellátni őket.

Javasoljuk, hogy az ivartalanítás részleteit is beszéld meg az orvossal ilyenkor!

9-12 hetes cicák

Ebben az időszakban a fogzáson is túl vannak már, ami nem mindig a legkellemesebb folyamat; átvészelték az első oltásokat és az állatorvosi vizitet is, netalántán már az ivartalanítás is megtörtént.

Ez a boldog és felhőtlen időszak arra kell, hogy megtanuljanak macskává válni. Ha a mama vagy nevelő macska és az alomtársak mellett vannak még, ez úgy megy, mint a karikacsapás. Ha gazdihoz kerültek vagy te nevelted őket egészen aprócska koruktól, a legfontosabb, amit ilyenkor meg kell tenned, hogy sokat játszol velük és hagyod, hogy biztonságos környezetben fedezzék fel a körülöttük lévő izgalmas dolgokat.

12 hetes korukban meg kell hogy kapják a kombinált oltást is!

3-6 hónapos kor

14 hetesen újabb oltást kapnak, most a veszettség ellen. Ha az előzetes egyeztetések alapján az állatorvossal úgy döntöttetek, hogy vártok az ivartalanítással, azt javasoljuk, hogy a fél éves határvonalnál azonban tovább ne húzd! A cica egészsége és a háztartás nyugalma miatt is fontos ezt meglépni.

1 éves kor

Mire kedvenced betölti az első életévét, már nem kiscica többé! Hivatalosan is felnőtt. Van egy szuper és hiteles táblázatunk, hogy emberi években hány éves ilyenkor. Ebben az időszakban átállhat nagyfiúknak és nagylányoknak készült eledelre is. Hogy kiválasszátok az életmódjának és aktivitási szintjének legmegfelelőbb eledelt, érdemes lehet egyeztetned az állatorvossal a témában.

Bár 1 éves korára felnőttnek számít, fejlődési szempontból a cica serdülőkora általában 18 hónapos koráig tart, így ne lepődj meg, ha tinédzseres viselkedést mutat és energiaszintje is az egekbe hág. A határok tesztelgetése teljesen normális viselkedés ilyenkor, arra azonban ügyelj, hogy minden nemkívánatos magatartásformát korrigálni kell, hogy később is könnyű legyen az együttélés.

Sokaknál az is megfigyelhető, hogy kevésbé ragaszkodnak ilyenkor, ám aggodalomra semmi ok. 18 hónapos koruk után megnyugszanak, és újra te leszel a kakaóscsigájuk közepe.

felelős gazdi ivartalanítás jó gazdi kiscica kismacska születik kölyökmacska kölyökmacska fejlődési szakaszok macska gondozása macska ivartalanítása macska oltásai oltás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!