Így fejlődnek a cicák az anyaméhben: felelős gazdiként mutatjuk, hogy miért érdemes ezekről tudnod

Hangai Lilla, 2023. február 18 - Képek: Getty Images Hungary

Akár tervezett a vemhesség, akár nem, fontos, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsuk a mamának, és ezzel együtt az anyaméh védelmében fejlődő kölyköknek is. A következőkben arról fogunk írni, hogy honnan ismerhető fel, hogy vemhes a macska, milyen fejlődési szakaszokon mennek át a kölykök, és ezekben az időszakokban mire kell kiemelt figyelmet fordítani.

Mindenekelőtt azonban kötelességünknek tartjuk elmondani, hogy a macskák akár már 4 hónapos korukban is ivaréretté válhatnak. A szaporodási időszakuk egész évben is tarthat, ami azt jelenti, hogy a cica egy évben akár több almot is világra hozhat. Ahhoz, hogy elkerüljük a nemkívánt szaporulatot, az egyetlen biztos megoldás az ivartalanítás.

Honnan ismerhető fel, ha vemhes a macska?

A macska terhességének leggyakoribb és legkorábbi jele a macska mellbimbóinak rózsaszínűvé válása és megnagyobbodása. Emellett feltűnő az is, ha a tüzelési ciklusok megszűnnek. Ha nem történik meg a megtermékenyítés körülbelül 7-10 nap alatt, a cica a következő 2-3 hétre visszavonulót fúj. Párzási kedvét újra összegyűjtve ezután az időszak után újra tüzelni kezd 7-10 napra és így tovább.

A macskák csak akkor bocsátanak ki petéket megtermékenyítés céljából, ha petefészkeiket a párzás során stimulálják. Általában 24 órán belül körülbelül 3-4 alkalommal kell párosodniuk ahhoz, hogy sikeres legyen a megtermékenyítés. Ezért fordulhat elő az, hogy egy alom kölykei különböző apáktól származnak.

A vemhes macska rendkívül ragaszkodó lesz, és megmutatkozhatnak nála a reggeli rosszullét jelei is. A vemhesség előrehaladtával jelentősen megnő az étvágya és a súlya is folyamatosan gyarapszik.
Ha úgy gondolod, kedvenced kiscicákat dédelget a szíve alatt, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz, hogy megtudd, minden rendben van-e.

Általánosságban a vemhesség időszakáról

A cicák vemhessége körülbelül két hónapig tart (átlagosan 63–65 nap). Ennek ellenére egyes macskáknál a vemhességi időszak meghaladhatja a 67 napot, de megtörténhet koraszülés is bakteriális fertőzésekben vagy egyéb egészségügyi problémákban szenvedő egyedeknél.

A vemhességi időszakban a cicák is, ahogy az emberek, hatalmas fejlődési, hormonális és viselkedési változásokon mennek keresztül. Hogy jobban tudd segíteni kedvencedet ezekben az időszakokban, mutatjuk a heti bontást.

1. hét

A macska terhességének első hete a fogantatás. A párzás után a spermiumoknak körülbelül 10 napig tart, amíg megtermékenyítik a petesejteket. A megtermékenyítés után a petesejtek a petevezetéken keresztül a méhbe kerülnek, ami 12-14 napot is igénybe vehet.

2. hét

A második héten megkezdődik a méhlepény kialakulása. Ebben az időszakban az embriófejlődés is beindul, és a cica is tapasztal már némi hormonális változást. A kedvencednek azonban ebben az időszakban még nincs semmiféle viselkedésváltozása.

Ebben a szakaszan az embrió kifejlődik, és elkezdenek fejlődni a szervek is. A placenta hozzájárul a salakanyagok és tápanyagok cseréjéhez az embrió és a mama között.

3. hét

A harmadik hétben folytatódik az embriófejlődés. Ezen a héten a mama hormonszintje emelkedik, a mellbimbói pedig nagyobbak és élénkebb színűek lesznek.

4. hét

A hormonszint még intenzívebb emelkedésének köszönhetően a macska reggeli hányingert tapasztalhat, súlya tovább növekszik. Ebben az időszakban már kerülni kell a macska emelgetését. A negyedik hét végére az embrió magzattá fejlődött. Ahogy a magzatok kiscicákká növekszenek, a macska étvágya megnő. A normál kalóriabevitel 1,5-2-szeresére is szükségük lehet.

Röntgenfelvétel egy vemhes macska hasáról

5. hét

A magzatokból ezen a héten kiscicák válnak, a szervek fejlődése a végéhez közeledik. A hormonális mirigyek működőképessé válnak, és az idegek is kifejlődnek. A mama étvágya újra növekszik.

6. hét

Ahogy a cicák egyre nagyobbra nőnek, a 6. hétben a mama étvágya is ugrásszerűen növekszik. Érdemes ebben az időszakban legkésőbb speciális tápra váltani, ami biztosítja a cicák és a vemhes macska igényeit is.

7. hét

A 7. hétre macska hasa domború és kerek lesz. Ahogy a cicák növekednek, a mama belső szerveit, köztük a gyomrát is nyomják. Ez étvágyának látszólagos csökkenéséhez vezet. Ebben az időszakban jobb kevesebb, de sokkal gyakoribb étkezést biztosítani a macskának, ugyanis továbbra is nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű tápanyagra.

8. hét

A cicák teljesen kifejlődtek, és már látható a mozgásuk az anya hasában. A pocak lejjebb esik ebben a szakaszban, ami megkönnyíti a szoptatást a szülés után. A hormonok arra késztetik a cicát, hogy különösen nagy figyelmet fordítson a tisztálkodásra és a mellbimbók körül elkezd kihullani a szőr.

Ha a macskának volt már korábbi vemhessége, akkor ezen a héten elkezd tejet termelni. Ellenkező esetben ezzel a 9. hétig kell várni. A cica felfedező körútra indul, hogy találjon egy csendes, meleg és hangulatos helyet, ahol biztonságban érezheti magát a szülés közben. Segíthetsz neki azzal, hogy kialakítasz egy kényelmes, puha, meleg fészkelőhelyet.

9. hét

Mivel a macska átlagos vemhességi ideje 63-65 nap, ezen a héten már megszülethetnek a kiscicák. Ahogy a vajúdás megkezdődik, a macska idegessé válhat. Ám az is jellemző rájuk, hogy jobban keresik az emberek társaságát ilyenkor. Étvágya teljesen lecsökken, a tejtermelés beindul, akár csöpöghet is.

10. hét

Míg a legtöbb macska a 9. hétre megszül, azzal sincs gond, ha elhúzódik a dolog a 10. hétig. Ez a dátum összefügghet az alomban lévő kiscicák számával vagy a macska fajtájával is. Ha azonban kedvenced a vemhesség 10. hetének végéig nem szül, érdemes felkeresni az állatorvost.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon