7 meglepő tény, amit mindenképpen tudnod kell a kandúrokról: hihetetlen, de általában balmancsosak

Hangai Lilla, 2022. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

Valamilyen megmagyarázhatatlan okból óriási hatást gyakorolnak ránk a nagydarab, tekintélyt parancsoló kandúrok. Ahogy feltűnnek a színen, nem tudjuk levenni a tekintetünket róluk. Azon a tényen sem tudunk változtatni, hogy attól a perctől kezdve csak arra gondolunk, vajon hány harcot megélt már ez a cica-kolosszus és vajon hányan rettegik a szomszéd macskák közül.

Félreértés ne essék, macskamániásként pont ugyanennyire lenyűgöznek minket a lányok is, de a tomcatek egyedi kisugárzását még tudományos tények is igazolják. Mutatjuk is őket!

1. Leginkább balmancsosak

Elképesztő, de a legtöbb macseknak is van domináns mancsa. Bár írni nem tudnak, és gyanítjuk, ha tudnának is inkább a kutyákra hagynák, de lehet domináns mancsuk, ahogy az élelemért nyúlnak, ahogy sétálnak, vagy ahogy lepofozzák a szomszédot, mert az rosszul tartotta a jutifalit.

Ami még érdekesebb, hogy a mancsok preferenciája nemenként eltérő. A nőstények általában a jobb mancsukat részesítik előnyben, a hímek pedig a balt. A hímek 52%-a választja a balt, 16%-uknál pedig nem lehetett elkülöníteni a két mancs használata közötti különbséget.

2. Rövidebb ideig élnek, mint a lányok

A fiúk átlagosan 1-2 évvel kevesebb ideig élnek, mint a lányok. De ettől még ne ess pánikba! Ez az eredmény az átlagon alapul, nem pedig az egyénen.

Ennek a rövidebb várható élettartamnak a pontos oka nem teljesen világos, de az biztos, hogy más tényezők inkább befolyásolják az életkor alakulását. Ilyen az, hogy bent vagy kint él-e a cica, és hogy ivartalanított-e vagy sem.

3. Az apai ösztön hiányzik belőlük

A legtöbb apamacska nem mutat érdeklődést az újszülött cicái iránt. Érdekes módon úgy tűnik, hogy a sziámik kivételek e tulajdonság alól. Olyan apucikról is beszámoltak már a gazdák, akik lefektették és ápolták, nyalogatták a porontyaikat. Ha ismered ezt a fajtát, valószínűleg nem lep meg, hiszen az egyik leggyengédebb és legragaszkodóbb típus.

4. Van párzási énekük

Ha vidéken élsz, akkor nagyon jól tudod milyen az, amikor a nőstény macska éppen tüzel. Se nem kedves, se nem visszafogott az a hang, amit ilyenkor hallatnak, de legalább annyira hozzátartozik a vidéki nyári éjszakákhoz, mint a tücsökciripelés és a csillagos égbolt.

Kiderült azonban, hogy az ivaros hím macskáknak megvan a saját párzási énekük. Ezt a hangot azért adják ki, hogy tudassák a nőstényekkel, hogy szabad a csók, a többi sráccal pedig azt, hogy ideje lekopni.

5. A legtöbb narancsszínű cirmos fiú

Meglepő módon a narancssárga cirmosok sokkal nagyobb valószínűséggel hímek, mint nőstények. Valójában 80%-uk hímnemű és csak 20%-uk nőnemű. Ennek az az oka, hogy a narancssárga szőrt termelő gén az X kromoszómán található. (A nőneműeknek két X kromoszómája van, míg a hímneműeknek egy X és egy Y. Így a lányoknak két másolatra lenne szüksége a génből ahhoz, hogy vörössé váljanak, míg a srácoknak elég csak egy.)

6. A városi legenda szerint elpusztítják a kölykeiket

Bár a házi macskáknál ritka, a vadon élő hím macskákról ismert, hogy elpusztítják más kandúrok kiscicáit sőt, néha még saját kölykeiket is. Ennek egyik oka az, hogy a hím macska a kis méretüknek és vergődő mozgásuknak köszönhetően összetévesztheti őket a prédával, ami kiválthatja az állat természetes vadászösztönét. A másik ok a vetélkedés és a versenytársak számának csökkentése, ami szintén az ősi ösztöneikből fakad. A harmadik lehetőség pedig az, hogy a cicák nem az övéi, ám párosodni akar a nősténnyel, hogy eleget tegyen szaporodási kötelességének.

7. Az apa temperamentuma befolyásolja a kölykökét

Bizony, még akkor is, ha sosem találkoztak! A merész és magabiztos papák gyerkőcei valószínűleg maguk is merészek és magabiztosak lesznek, míg a félénk és visszahúzódó egyedek utódai szintén félénkek és visszahúzódóak lesznek. Ez arra utal, hogy az apa génjei nagyban összefügghetnek a cicák temperamentumával.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon