hirdetés

A kiscicák rejtélyes és rettegett „bölcsőhalála”: a súlyos betegség a legtöbbször végzetes kimenetelű

Pócsik Judit, 2022. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

A tüneményes újszülött kiscicák gondozása, felnevelése jó esetben értékes életre szóló tapasztalatot és élményt nyújt. Sajnos azonban a kezdeti örömöt felválthatja a szívfájdalom és a kétségbeesés, ha felüti a fejét a Fading Kitten Szindróma nevű tünetegyüttes.

hirdetés

Az FKS (Fading Kitten Syndrome) elnevezés arra utal, hogy a kölyökmacska életképtelenné válik a születéstől az anyamacskától való elválasztásig tartó időszakban. Illetve szoptatni képtelen vagy ellés közben elpusztult anyaállat esetén a tápszeres etetés periódusában, és ennek következtében „elhalványul” akár a fogyó hold, vagy a hervadó virág. (A problémát olykor elhalványuló macska szindrómának is fordítják, de legtöbbször hazánkban is az angol nevét használják.) Ez az időszak általában négy-öt hétig tart. Sajnos a kiscicák pont ebben az életkorban a legfogékonyabbak a megbetegedésekre. Leírni is szörnyű, azonban a FKS sajnos majdnem mindig végzetes kimenetelű. A vészjelzések és tünetek ismerete és felismerése azonban lehetőséget ad arra, hogy az állatorvos még időben közbelépjen.

Tünetek

Fokozottan ügyelni kell azokra a kölyökmacskákra, amelyek három hetes korukig sem képesek elérni a normális fejlődés mérföldköveit. Alább mutatjuk a nem megfelelő fejlődés legszembeötlőbb és legfontosabb jeleit.

 • Három napos korában az újszülött kismacska nem tud a hátáról a hasára fordulni.
 • Két hetes korában még nem tud lábra állni, vagy bizonytalan próbálkozásokat követően összecsuklik. A kiscicának három hetes korára már stabilan kell tudnia állni.
 • Stresszről, fájdalomról árulkodó hangjelzések (fájdalmas nyávogás, sírásszerű nyávogás) akár étkezés után is.
 • Fokozatosan rosszabbodó letargia (enerváltság, energiahiány).
 • Étvágytalanság
 • Gyenge újszülöttkori szopóreflex
 • Gyengeség
 • Súlygyarapodás hiánya
 • Nehézlégzés
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Orr és/vagy szemfolyás, váladékozás

A gyors állatorvosi beavatkozás késleltetése vagy hiánya következtében felléphet alacsony vércukorszint, kiszáradás, túl alacsony testhőmérséklet, és akár el is pusztulhat a kölyökmacska. Szomorú tény, hogy ezeket a piciket gyakran még az időben érkező állatorvosi segítség sem menti meg.

A betegség okai

Kialakulásának számos oka van, és a tünetegyüttes megjelenésében gyakran kettő vagy még több szimptóma is szerepet játszik. Így például a nagy(obb) számú alom, az ellés során fellépő komplikációk, a kicsi táplálásának az elutasítása az anyamacska részéről, mind hozzájárulnak a kölyökmacska elégtelen, visszamaradott fejlődéséhez. Ha az anyamacska méh- vagy emlőgyulladásban szenved, az is jelentősen megnöveli a probléma kialakulásának kockázatát.

Mindemellett a genetikának is oroszlánrésze van a tünetegyüttes kialakulásában. Ha az anyamacska vércsoportja különbözik a kölyökmacskáétól, az anya által termelt antitestek megtámadhatják a kicsi vörösvérsejtjeit, ami vérszegénységhez vezethet. Ez pedig az FKS egyik oka. Ez az állapot neonatális izoeritrolízisként ismert.

A tünetegyüttes okai

 • Ellés során fellépő komplikáció(k)
 • Anyamacska által termelt antitestek hiánya (ezek a sejtek felelősek az újszülött macska fejletlen immunrendszerének védelméért)
 • Bakteriális vagy vírusos fertőzés
 • Paraziták
 • Születési rendellenesség(ek) (például szívműködési, gasztointesztinális és agyi rendellenességek, a tüdő elégtelen működése)
 • Alacsony születési súly
 • Trauma
 • Elhanyagolás az anyamacska részéről
 • Alultápláltság

Diagnózis

Az újszülött/pár hetes kismacskát az állatorvosnak a születéstől kezdve néhány héten át rendszeresen meg kell vizsgálnia az egészséges és megfelelő léptékű fejlődés nyomonkövetése miatt. Amennyiben az állatorvos azt állapítja meg, hogy a cica nem megfelelően fejlődik, akkor vizsgálatokkal próbálja meg majd kideríteni az elmaradó fejlődés mögött rejlő okot. Sajnos azonban néha a leglelkiismeretesebb, legalaposabb ellátás és laborvizsgálatok sora sem segít, mert csak a természetes halál beálltát vagy a humánus elaltatást követő boncolás után sikerül a diagnózist minden kétséget kizáróan felállítani.

A tünetegyüttes kezelése

Az FKS csakis akkor kezelhető, ha még időben sikerül megállapítani a tünetegyüttes mögött meghúzódó betegséget, de ez csak néhány esetben lehetséges. Példának okáért egyes, időben diagnosztizált bakteriális fertőzések kezelhetőek, de a veleszületett rendellenességek esetében ez nincs így. A diagnosztikai folyamat alatt a kisállat támogató kezelést kap (pl: mesterséges táplálás, infúzió, dextróz a vércukor szint normalizálása érdekében, antimikrobiális kezelés, oxigénellátás támogatása, testhőmérséklet megtartása).

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A Fading Kitten Szindróma az elhalálozás vezető oka a kiscicák életének első heteiben. Amennyiben a kölyökmacska mégis túléli ezt a kritikus periódust, úgy roboráló kezelésre lesz szüksége a speciális diétán át a folyamatos preventív orvosi ellátáson át.

A tünetegyüttesből felépülő kismacskák hosszú távú életkilátásai azonban jók, kivéve akkor, ha az állat már az anyaméhben megfertőződött macska-AIDS-szel (FIV) vagy macskaleukózissal (FELV).

Mivel ez a tünetegyüttes önmagában nem betegség, a kialakulását kivédeni nem lehet. De az anyaállat felkészítése az ellésre (például takarmányozás, védőoltások), a megfelelő ellési körülmények (higiénia, megfelelő hőmérséklet, szükség esetén infralámpa használata), jó környezet biztosítása nagyban segíthet elkerülni a betegség megjelenését. Ha ezek nem adottak, a tünetek időben történő észlelése és a mögöttes betegség mielőbbi diagnosztizálása, illetve kezelése az egyetlen esély a kölyökmacska életben maradására.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon