hirdetés

Ennyi idős a macskád emberi években: nagyon egyszerűen kiszámolhatod

Hangai Lilla

2023. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Számos különböző számítási módszerről hallottunk már mi is, ahogyan te is biztosan találkoztál már néhánnyal, melyek között voltak kisebb-nagyobb eltérések. Igyekeztünk ma a legakkurátusabb rendszert elhozni neked és beszélünk kicsit arról is, hogy hogyan öregszenek a macskák.

hirdetés

Ezeket a számokat nem csak az érdekesség kedvéért jó tudni. Fontos lehet, hiszen így könnyebben tudod önmagadhoz viszonyítani az életkorokat, ezáltal pedig hatékonyabban gondját tudod viselni kedvencednek.

Így számolj!

A macskák esetében a számítás meglehetősen egyszerű, nem úgy, mint az ebeknél, ahol a méret és a fajta miatt is lehetnek eltérések. A lenti életkori irányelveket az American Animal Hospital Association (AAHA), az International Cat Care (volt Feline Advisory Bureau) és az American Association of Feline Practitioners (AAFP) hozta létre és fogadta el:

  • A macska életének első éve körülbelül 15 emberi évnek felel meg.
  • A macska életének második éve további 9 emberi évnek felel meg.
  • A macska életének második éve után minden további év körülbelül 4 emberi évnek felel meg.

Ha a számok alapján könnyebben eligazodsz, ez valahogy így néz ki:

Kölyökkor:
1 hónapos macska = 1 emberi év
3 hónapos macska = 4 emberi év
6 hónapos macska = 10 emberi év

Fiatalkor:
1 éves kor = 15 emberi év
1,5 éves kor = 21 emberi év
2 éves kor = 24 emberi év

Felnőttkor:
3 év & felfelé = 28 emberi év + 4 évet jelent innentől minden év

Időskor:
11 év & felfelé = 60 emberi év + 4 évet jelent innentől minden év

Ezért nem légbőlkapott a számítás

Ahogy láthatod, a cicák sokkal gyorsabban öregszenek az első 2 évükben, majd ez a folyamat lelassul és életük végéig meg is tartja azt az ütemet. Ettől függetlenül jogos lehet a kérdés, hogy a fent felsorolt szervezetek mi alapján állapították meg a számokat. Az AAHA a honlapján leírja, hogy az irányelvek a macska életének különböző szakaszaiban fellépő fizikai és viselkedésbeli változásokon alapulnak, amiket végül az emberi életszakaszokhoz igazítottak.

Természetesen, akárcsak az embereknél és a kutyáknál is, az egyes macskák öregedésének módja és üteme is változhat. A kutyákkal ellentétben azonban sokkal kisebb eltérések mutatkoznak a különböző macskafajták és az életkoruk tekintetében.

Miért fontos megérteni a kedvenc életkorát?

A macskák átlagos életkora 10-15 év körül van. Fontos azonban kiemelni, hogy az átlagot itt két szélsőség adja. A kijárós vagy kinti macskák van, hogy csak néhány évet töltenek földi porhüvelyükben, majd tovább állnak. Míg a benti, jó körülmények között tartott cicák esetében az sem ritka, ha 20-25. életévüket is egészségesen tapossák. A jelenlegi Guinness-rekorder, Flossie már 27 éves.

Amikor a macskák elérik a 7-10 éves kort, érett korba lépnek, ami miatt a gazdinak is kicsit élesebb szemmel kell őket figyelni. Az idősebb macskáknál ugyanis nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint a rák, az ízületi gyulladás, valamint a szív-, vese- és májbetegségek.

Természetesen eddig is, de az egészségmegőrzés miatt ettől az időszaktól még fontosabb, hogy az évi egy orvosi vizit helyett legyen 2 és a táplálkozásra, a testsúlyra is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni.

egészséges macska idős macska jó gazdi kölyökmacska kölyökmacska fejlődési szakaszok macska életkora macska fejlődése macska kora macska kora emberi években szenior macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink