A különböző típusú macskaalmok előnyei és hátrányai: nem feltétlenül a legdrágább a legjobb

Hangai Lilla, 2022. szeptember 8 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyre növekvő piacnak, a folyamatosan fejlődő gyártási technikáknak és a neten olvasható véleményeknek köszönhetően nem csoda, ha úgy érzed, végképp nem tudod, melyik típusú almot is válaszd.

Részletes összefoglalónk segítségedre lesz, hogy könnyedén eldönthesd, melyik fajtát érdemes válaztanod. Nem is húzzuk tovább az időt, vágjunk bele!

Nem csomósodó ásványi

Az almok legősibb felmenője, amely felváltotta a praktikustól még eléggé távol álló homokot. Előnye, hogy az ára általában kedvezőbb és sok cica előnyben részesíti a textúrája miatt.

Hátránya, hogy nem csomósodik, ezért csak az ürüléket lehet belőle kilapátolni, a vizelet a tálca alján fog összegyűlni, ezáltal több odafigyelést és gyakoribb karbantartás és cserét igényel.

Ha kedvenced allergiás, akkor nem javasoljuk, mert ahogy kapar a dolga végeztével, felkavarja a port is. Emiatt a tálca környékén is nagyobb rendetlenséget tud csinálni.

Csomósodó ásványi

A csomósodó almok általában betonitból készülnek, és talán ez a legkedveltebb változat is. Előnye, hogy nagyon könnyen kezelhető, ugyanis minden nedvességet magába szív, így egy elegáns mozdulattal mindent kilapátolhatsz anélkül, hogy aggódnod kellene valamilyen váratlan meglepetés miatt.

Hátránya, hogy kifejezetten nehéz, így a cipeléssel gondjaid adódhatnak. Nem biológiailag lebomló és a kis golyócskák cicád talpára ragadhatnak, amiket széthordhat a lakásban.

Szilikát gél kristály

Rendkívül magas nedvszívó képességgel rendelkezik, szagtalan és lehetővé teszi, hogy szinte teljesen megszabadulj az alomtálca okozta kosztól. Praktikussága és egyedi jellemzője miatt sokkal tovább tart, de az ára is borsosabb, mint az összes többi verzióé.

Hátránya, hogy sok macskát irritálja ez a textúra és lenyelve mérgező. Arra minimális az esély, hogy cicád belekóstoljon a vécéjébe, de ha esetleg mosakodás közben a talpára ragadt golyócskákat lenyeli, az okozhat problémákat. Ennek szintén nagyon kicsi az esélye, de ha bármilyen gyanús tünetet tapasztalsz, jobb, ha konzultálsz az orvossal, és azt is elmondod neki, hogy szilikátos almot használsz.

Újrahasznosított papír

Pellet vagy granulátum formában is kapható, környezetbarát és nem koszol. A nedvszívóképessége is kiváló. Kifejezetten ajánlatos használni, ha cicád a lábait vagy tappancsait érintő műtét után lábadozik, ugyanis puhább, mint a többi verzió.

Hátránya, hogy a szagokat sajnos nem kendőzi el és nem is csomósodik.

Természetes, növényi alapú

Készülhet dióhéjból, fűből, kukoricából, fenyőből, de akár búzából is. Egyre divatosabbak ezek a változatok a növekvő környezettudatosság miatt. Lehúzhatók a vécén vagy akár teljes egészében komposztálhatók is. A fenyőből készült verzió különösen jól köti meg a szagokat és az összes típusnak – kivéve talán a kukoricából készült fajtának –  szuper a nedvszívó képessége és csomósodik is.

Mivel általában ipari hulladék az alapanyaguk, így esetlegesen tartalmazhatnak adalékanyagokat.

Illatosított

A macskáknak elképesztően érzékeny a szaglása, majdnem annyira, mint a kutyáknak. Bár csábítónak tűnhet például egy levendula illatú alom beszerzése, semmiképpen sem javasoljuk. Felesleges adalékokat tartalmaz, irritálhatja a cicát, aki emiatt kevésbé szereti majd használni és még allergiás reakciót is kiválthat.

Konklúzió

A megszerzett ismeretanyaggal biztosan kialakult már a fejedben egy kép, hogy melyik verzió lenne a legideálisabb a háztartásodban. Azonban van egy rossz hírünk; úgyis a macska dönt. Próbálgasd nyugodtan, figyeld a reakcióit és maradjatok annál a típusnál, amit a legjobban kedvel. Sokkal könnyebb bánni egy cicával, akinek nincs vécéproblémája, még akkor is, ha kicsit több odafigyelést igényel majd az alomtálca és környéke.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon