hirdetés

Ezért szükséges ivartalanítani a macskákat: nem csak a viselkedése lesz kevésbé agresszív, a betegségektől is megkíméled

Hangai Lilla

2022. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

Egy modern, tudatos macskatartónál a cica ivartalanításának kérdése nem szabad, hogy vita témáját képezze. A mi felelősségünk, hogy a kinti macskák esetében megelőzzük a nemkívánt szaporulat megjelenését és a betegségek terjedését, a benti állatoknál pedig ezek mellett kiemelten fontos, hogy a nyugalmas együttélés miatt is a tettek mezejére lépjünk.

hirdetés

Mai cikkünkben megtárgyaljuk a sterilizálás és az ivartalanítás közötti különbséget, valamint ezeknek a procedúráknak az előnyeire is kitérünk.

Mi a különbség a sterilizálás és az ivartalanítás között?

A kandúrokat és a nőstényeket is lehet sterilizálni és ivartalanítani is. A sterilizálás során az ondóvezetéket és a petevezetéket kötik el, így csak a nemkívánatos szaporulat megelőzésében hatásos ez a módszer. A hormontermelő szervek ugyan úgy működnek és a szaporodási ösztön is megmarad.

Az ivartalanítás során eltávolítják a hormontermelő szerveket, tehát a heréket vagy a petefészket. Ez az eljárás biztosíték arra, hogy a hormontermelés megszűnjön, így elkerülhetők bizonyos betegségek és viselkedési problémák is, valamint megszűnik a tüzelés és növekszik a várható élettartam.

A hímek műtétje kicsit egyszerűbb. Felnyitják a herezacskót egy apró vágással, elzárják az ondóvezetéket és vérereket, majd eltávolítják a heréket. A nőstények esetében kicsit komplikáltabb és drágább a beavatkozás. Felnyitják a hasat, és eltávolítják a petevezetékeket és néha egyből a méhet is; kifejezetten akkor, ha kései életkorban történik meg a beavatkozás.

Látható tehát, hogy a macska és a gazdi életminősége szempontjából is sokkal jobb megoldás az ivartalanítás. Mutatjuk is részletesen az előnyöket.

Mikor ajánlatos a műtét elvégzése

8 hetes kortól már biztonságosan ivartalaníthatók a macskák. Ha 6 hónapos koruk előtt elvégzik a műtétet, jelentősen megcsappan az egészségügyi problémák kialakulásának kockázata azokhoz az egyedekhez képest, akiknél később történik meg a beavatkozás. Ám ha viselkedési problémákat észlelsz cicádnál, soha nem késő a beavatkozás mellett dönteni. Az állatorvos ebben a témában is nagyon szívesen ad tanácsot, nyugodtan keresd.

Rengeteg egészségügyi kockázattól megszabadulsz

Ezáltal valószínűleg az állatorvosra is kevesebbet kell majd költened az elkövetkező időkben. Tehát egyszerűen tekinthetsz az ivartalanítás költségére úgy is, mint egy befektetésre.

De visszatérve az egészségügyi előnyökre. A nőstények esetében elvégzett ivartalanítás, főleg, ha az megtörtént az első tüzelés előtt, segít megelőzni a méhfertőzéseket, a méhrákot és az emlődaganatot is. A kandúroknál kiküszöbölhető így a hererák megjelenése és a prosztata-problémák kialakulása is. Általánosságban elmondható, hogy a műtéten átesett állatokra hosszabb és kiegyensúlyozottabb élet vár.

Cicád viselkedése kellemesebb lesz

Kevésbé valószínű, hogy elkószálnak, vagy hogy a párzási éneküket hallatják. Mentesülsz az agresszív, területvédő viselkedéstől is, és nem kell a vizelettel való jelölgetéstől félteni a bútorokat és a falakat. Ha cicád elszökdös, mert hajtja az ősi ösztön, ki van téve olyan fertőző betegségeknek, mint a macska-AIDS vagy a leukózis.

És ha ez még nem lenne elég, az ivartalanítás javíthatja kedvenced hangulatát is. Természetes jelenség, hogy stresszesé válnak a tüzelés és a párkeresés időszaka alatt, ami akár tavasztól ősz elejéig is eltarthat. Ha pedig nem termelődik a hormon, ami kiváltja ezt, máris sokkal harmonikusabb lesz cicád lelkivilága.

Segít a túlnépesedés leküzdésében

Bár véleményünk szerint kevés aranyosabb dolog van a kiscicáknál, a legtöbbüknek nem jut otthon. Sőt, minden évben egyre többen kerülnek be menhelyekre és egyre többeket altatnak el a férőhelyek csekély száma miatt. Így az a legbölcsebb dolog, ha mindannyian kivesszük a részünket a születendő egyedek számának csökkentéséből úgy, hogy ivartalanítjuk kedvenceinket.

agresszív macska állatorvos egészség egészségügyi kockázat egészségügyi probléma emlődaganat ivartalanítás kandúr kölyökmacska macska egészség macska-aids méhrák műtét nőstény prosztata sterilizálás tüzelés viselkedés viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!