hirdetés

A macskáknak is kell mikrochip? Ezért válaszd ezt az azonosítót

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra a mikrochip beültetése már a felelős állattartás elengedhetetlen része. Sőt, egyre elterjedtebb nemcsak a kutyusok, hanem a cicák esetében is. Így, amennyiben macskád van, mindenképpen érdemes meggondolod az egyedi azonosító használatát.

hirdetés

2013 óta kötelező a kutyák egyedi azonosítóval való ellátása, vagyis a mikrochipelés Magyarországon. Egyenlőre a macskákra ez még nem vonatkozik, pedig nagy szükség lenne rá az ő esetükben is.

Mi is pontosan a mikrochip?

A mikrochip egy 50-70 milliméter nagyságú technikai eszköz, amit az állat bal oldalának nyaktájékára kell beültetni. A chip feladata, hogy egy vonalkódot generáljon abban az esetben, ha a megfelelő leolvasóval közelítenek felé. Semmi esetben sem okoz fájdalmat, nem bocsát ki elektronikus jeleket, és a tévhitekkel ellentétben nem indukál daganatos megbetegedést. Dr. Kárpáti Dalma állatorvos segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az előnye, és miért kötelező?

A mikrochip szerepe leginkább az eltűnt kutyák megtalálásban játszik kiemelkedő szerepet, hiszen ezzel az azonosítóval elveszett ebek ezrei kerültek elő. Szintén az előnyei között lehet említeni, hogy a rendszerbe be van regisztrálva az állat aktuális oltása, illetve, hogy ivartalanított-e, így ezt is könnyen meg lehet tudni. Sőt, a modern technológiának köszönhetően még különböző megjegyzések is felvihetők a rendszerbe. Például, ha veszélyes az állat, azt itt lehet jelezni, ami segítséget jelenthet abban, hogy miként közelítsenek az állathoz. Sőt, például abban az esetben, ha állatkínzás gyanúja merül fel, nyomon követhető, kik voltak az eddigi tulajdonosai.

A kutyáknak kötelező, a macskáknak nem

Amíg a kutyáknak kötelező a mikrochip beültetése, addig a cicáknak csak ajánlott, pedig számukra legalább annyira fontos lenne, mint az ebeknek. Hiszen a macskák szeretnek kóborolni, így gyakran előfordul, hogy olyan cicát fogadnak be az utcáról, akinek van gazdija. Ha a chipes megoldás náluk is elterjedt lenne, akkor ilyen probléma nem fordulna elő. Balesetek esetén is lehetne azonosítani a cicákat, így például az állatorvos azonnal tudná értesíteni a gazdát telefonon, és el lehetne kezdeni a kezelést. Továbbá egy esetleges ivartalanítási program, állományszabályozás keretein belül láthatóvá válna, hogy meg kell-e operálni az állatot, vagy már elvégezték rajta a beavatkozást. Remélhetőleg előbb-utóbb a macskák azonosítására is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni, és kötelezővé teszik ezt a folyamatot. Hiszen több macska találhatna haza, ha ezt az apró műveletet elvégeznék rajtuk.

ápolás élet eltűnt macska azonosítása kóbor macska macskának mikrochip mikrochip mikrochipelés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink