hirdetés

3 tipp, hogy cicád ne fázzon télen sem: fontos erre odafigyelni, ugyanis magasabb hőmérsékletet igényelnek, mint az emberek

Hangai Lilla

2022. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a macskák kifejezetten alkalmazkodó állatok, a hidegre érzékenyek lehetnek, főleg akkor, ha benti cicáról van szó, aki nem járhat ki. Ők is megfázhatnak, ráadásul a konstans alacsony hőmérséklet hajlamosíthatja őket egyéb betegségekre is. Sőt, a közérzetükre és ezáltal a hangulatukra is hatással lesz.

hirdetés

Mutatjuk máris röviden, hogy mik a jelei annak, hogy kedvenced fázik és kitérünk arra is, hogy hogyan kerülheted ezt el.

Közeleg a tél!

A hőmérséklet csökkenésével sok macskatulajdonosban jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a túl hideg a cicának. Főleg akkor, ha a családból mindenki iskolában van vagy dolgozni, így a lakás fűtése napközben minimális. A hideg azonban nem csak a benti kedvencekre leselkedik. Érdemes odafigyelni a kijárós, vagy a kinti cicákra is, a hipotermia vagy a fagyási sérülések végzetesek is lehetnek.

Szerencsére általánosságban elmondható, hogy a legtöbb macska elég jól tűri a hideget. Főleg azok, akik hozzászoktak ahhoz, hogy sok időt töltenek a szabadban. Ösztönösen tudják, hogy mikor kell a mókát beszüntetni. Ugyanakkor gazdiként kötelességed valamilyen rejtekhelyet biztosítani még a kinti a cicának is, aki nemcsak a hideggel szemben védtelen, de a ragadozó vagy idegen kutyák ellen sem tud védekezni.

A benti macskák előfordulhat, hogy megfáznak. Ha napközben nem, vagy csak nagyon alacsony hőmérsékleten megy a fűtés, gondoskodj puha takarókról, párnákról és fekhelyekről, ahová kellemesen befészkelheti magát a kis gézengúz. Valószínűleg úgyis alszanak, míg nem vagy otthon.

Mi az a túl hideg, ha egy macskáról van szó?

Ha mindenképpen számosítanunk kell, akkor elmondhatjuk, hogy általános esetben 7 ºC alatt a hőmérséklet túl hideg a macskáknak. Az elhízott cicák jobban bírják a hideget, de ez ne buzdítson arra, hogy télen több eleséget adj benti kedvencednek. (A kinti macskáknak azonban több kalóriára lesz szükségük, ugyanis a szervezet hidegben több is éget el.) Kivételt képez ez alól az a helyzet, hogy ha úgy látod, kedvenced fogyásnak indult. Ebben az esetben is azonban, mielőtt emelnél az adagon, mindenképpen konzultálj egy állatorvossal, hátha valami más áll a háttérben.

Ha szőrtelen cicád van, érdemes rá pulóvert adnod. Még bent is fázhatnak; akkor is, ha neked úgy tűnik, elég meleg van.

A bizonyos betegségekben szenvedő macskák fokozottan ki vannak téve a hipotermia kockázatának. Ilyen például a pajzsmirigy-túlműködés. Az artritisz nagyon megnehezíti barátaink életét a hideg és nedves évszakokban, így rájuk érdemes külön figyelmet fordítani. Ha cicád vesebetegségben, szívbetegségben vagy rákos megbetegedésben szenved, hidegérzékennyé válik; nem szabad kiengedni a szabadba.

Mik a jelei annak, ha fázik a macska?

Egy macska normál testhőmérséklete 37,5 és 39 ºC között van. Ha a hidegben találsz egy cicát, vagy a kedvencedre bukkansz az utcán vagy az udvaron, és mozdulatlannak tűnik, azonnal meleg törölközőbe, plédbe vagy kabátba kell tekerni, és kórházba vinni. Valószínűleg hipotermiás állapotban van, és ellátásra lesz szüksége.

A hidegben a vízfogyasztásukra is oda kell figyelni, ugyanis a fűtőstest miatti száraz levegő hatására több folyadékra lesz szükségük. Mindig legyen a tálban friss víz!

Ha a cica fázik, ő is megborzonghat vagy reszkethet, feltűnően keresheti a melegebb helyeket, így lehet, hogy elbújik. Ha azonban kitágult pupillát, nehézlégzést, izommerevséget, lassú szívverést vagy alacsony vérnyomást tapasztalsz, azok már a hipotermia jelei lehetnek.

Egyszerű tippek, hogy melegen tartsd kedvenced

Egy, csak a cica számára fenntartott pléd szuper ötlet lehet. Nemcsak a meleg miatt jó megoldás, de biztonságban is érzi majd magát tőle.

Ha úgy látod, hogy ez nem elég, ajánljuk az elektromosan melegíthető fekhelyeket is. Nem javasoljuk azonban, hogy emberek számára gyártott melegíthető plédeket vagy bármilyen fűtőpárnát adj a cicádnak, főleg nem felügyelet nélkül. Balesetveszélyes lehet, megéghet tőle.

Másik egyszerű, de nagyszerű tippünk, hogy a fekhelyét ne a földre tedd. A padló, főleg ha valamilyen kő, vagy járólap, nagyon hideg lehet ősszel és télen. Hatékony megoldás, ha az ágyát felteszed a kanapéra, egy stabil székre vagy a fotelba.

az otthon ideális hőmérséklete benti macska beteg a macska fázik a macska fűtés veszélye hideg hidegérzékeny a macska hipotermia kinti macska kiszáradás megborzong a macska őszi veszélyek remeg a macska téli veszélyek
hirdetés

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!