hirdetés

Ezért viselkednek máshogy a macskák, amikor változnak az évszakok

Hangai Lilla

2023. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az évszakok változása a legtöbb embert izgalommal tölti el. Mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemzője és előnye, mindegyiket lehet szeretni valamiért. Ahogy az új évszakhoz alkalmazkodva mi is változunk, úgy a macskák is.

hirdetés

A macskák esetében az évszak változása nem csak abban nyilvánul meg, hogy vastagabb bundát növesztenek vagy levedlik azt; más fizikális jellemzőikre és a viselkedésükre is hatással van függetlenül attól, hogy benti, kinti vagy kóbor esetleg elvadult állatok.

A kinti vagy kijárós macskák érdemes télen emelni az adagján. A hidegben több kalóriát éget el a szervezet.

A macskák esetében az évszak változása így van hatással a viselkedésre

Amikor a hőmérséklet elviseléséhez nem szükséges semmilyen különleges intézkedés, akkor a legaktívabbak a macskák, vagyis tavasszal és ősszel. Valószínűleg megfigyelhetted, hogy kedvenced a nyári hónapokban sokkal többet alszik, pihen, főleg nappal, hogy a nagy melegben ne veszítsen feleslegesen energiát. Télen kedvenceink mindenképpen keresik a melegebb helyeket, ilyenkor az is előfordulhat, hogy a kinti macskák megpróbálnak beszökni a lakásba.

Az évszakok változása az érzékenyebb egyedekre nagyobb hatással lehet. Rajtuk tapasztalhatsz ingerlékenységet, az energiaszint hirtelen emelkedését vagy csökkenését, de megfigyelhető néha az is, hogy ilyenkor több időt töltenek biztos fedezékben. Persze minden macska más, lehetséges, hogy a te kedvenced semmilyen jellemző viselkedésformát nem tanúsít ezekben az időszakokban.

A legtöbb gazdi tudja, hogy a hidegebb évszakok beköszöntével a cicák étvágya is megnő, nyáron pedig természetes, hogy ledobnak egy kevés súlyt magukról. Ez főleg a kinti példányoknál lehet hangsúlyos. A benti cicáknak, ha fűtött helyen tartózkodnak, nem szükséges télen több eleséget adni, a kinti vagy kijárós macskáknak az adagján azonban érdemes emelni egy keveset, a hidegben ugyanis több kalóriát éget el a szervezet. Ha bizonytalan vagy, mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

A szezonális hangulatzavar a macskákat is érintheti

A hideg beköszöntével a nappalok rövidülése és az éjszakák, vagyis a sötétség meghosszabbodása sok emberre hatással van többé-kevésbé. Azok, akiket ez mélyrehatóbban érint, lehetséges, hogy szezonális hangulatzavarral küzdenek, vagyis depressziósnak érzik magukat ilyenkor. Ez a macskákkal is előfordulhat.

A tünetek közé tartozik a túlérzékenység, az éjszakai nyugtalanság, a távolságtartó viselkedés, a fáradékonyság és az energiaszint csökkenése. Sok gazdi beszámol arról, hogy a napfényes órák hiánya miatt a kedvenc többet alszik, nincs olyan nagy kedve játszani, és úgy összességében kedvetlenebbnek tűnik.

Ebben az esetben érdemes a cicát kellemes melegben tartani, ami kicsit javíthat az energiaszintjén, emiatt több kedve lesz mozogni. Ha pedig többet játszik, a hangulata is javul. Valamint ha megteheted, helyezd el úgy a fekhelyeit a lakásban, hogy azok mindig napfényes helyen legyenek a nap különböző időszakaiban is. Apróságnak tűnik, de macskákat úgy tölti fel a napfény, mint egy akkumulátort az elektromos áram.

Ha tudsz, biztosíts neki télen is olyan helyet a lakásban, ahol napozhat.

A macskák esetében az évszak változása így van hatással a külső jellemzőikre

Az évszakok, vagyis a hőmérséklet változása hatással van az állat bundájára is. Amikor jön a hideg, vastag bundát növesztenek, majd a tavasz beköszöntével levedlik azt. A macskák szerencsére önálló lények, különösebb támogatásra nincs szükségük ezekben az időszakokban, arra azonban vedléskor fontos figyelni, hogy támogassuk a jószág egyéni és fajtaspecifikus igényeit is. A hosszúszőrű, az idős vagy a beteg példányok nagyra értékelik, ha ilyenkor többet segítünk nekik egy kefével felszerelkezve. Ráadásul ez segít a szőrgombócok menedzselésében is. Ezt csak a teljesség kedvéért írtuk le, biztosak vagyunk benne, hogy gazdiként ezzel tökéletesen tisztában vagy.

Ami azonban nem feltétlenül annyira köztudott, hogy a levegő hőmérsékletében és páratartalmában beálló változások hatással lehetnek az állat bőrének minőségére. A benti száraz, meleg levegő miatt kiszáradhat és hámlani kezdhet a bőre, a kinti hideg hatására pedig irritálttá válhat. Ha sokat vakaródzik a cica, érdemes elvinni az állatorvoshoz, aki a vizsgálat után tud megoldást ajánlani a probléma. Tudod, a bőrbetegségek esetében egy apróságnak tűnő dologból nagyon hamar igen jelentős probléma válhat!

depresszió fogyás macska ápolása macska viselkedése változás a macska életében viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink