hirdetés

Miért kaparja a macska a vizet?

Szénási Szimonetta

2024. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is előfordul, hogy a macska kaparja a vizet ivás előtt, vagy a csapból zubogó víz vonzza magához? Ez az oka a viselkedésnek.

hirdetés

A közvélekedés úgy tartja, a macska nem szereti a vizet. Mégis gyakori, hogy a cica pancsol a tálkájában, odemegy a zubogó vízcsaphoz. Ellentmondás lenne, vagy a cicák mégis vizes állatok? Egyik sem!

A mozgó víz kíváncsivá teszi őket

Érdekes

Kezdjük az előbbi állítással: a macskák a sivatagi őstől kapott örökségként valóban nem rajonganak a vízért. Pontosabban a fürdésért, úszásért. Ugyanakkor mindig akadnak kivételek; sőt, a halászmacska kiváló vízi vadász is! (Ez a pompás állat imád úszni, sőt, csak a vízben érzi igazán otthon magát. Ha szeretnéd jobban megismerni ezt az úszóhártyás vadmacskát, ide kattintva elmélyedhetsz a szokásaiban.) Ám most térjünk vissza házi kedvenceinkre!

Tehát a víz mozgása, hullámzása igen érdekes a számukra, így meg is van a magyarázat arra, miért szereti sok macska mancsolni a vizet. Az sem ritka, hogy ő maga dobja bele a tálkájába valamelyik játékát, hogy aztán onnan kivadászhassa (-halászhassa).

A csapból folyó vizet is szeretik

Biztonságos

Emellett egy másik oka is van, miért vonzza doromboló kedvenceinket a csobogó csap: a folyó víz mindig biztonságosabb, mint az állott, így ösztöneik a tisztábbnak ítélt itatóhely felé vezérlik őket. Éppen emiatt ajánljuk, hogy az ivással hadilábon álló cicádnak szerezz be egy ivókutat.  Mindig figyelj oda a víz tisztaságra, és naponta többször cseréld a cica vizét, hiszen az is zavarhatja, ha valami beleesett a tálkájába; ezt szintén próbálhatja mancsolással eltávolítani.

Ebben a cikkben részleteztük, miért fontos a megfelelő vízbevitel, továbbá arra is kitértünk, mik jelzik, ha kedvenceddel valami probléma van ezen a téren.

iszik ivás miért ösztönök víz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink