hirdetés

A kijárós cicák vajon barátkoznak a szomszéd macskákkal?

Hangai Lilla

2023. szeptember 25 - Képek: Getty Images Hungary

Nem is sejted, hogy milyen fogós kérdésre keresünk választ a következő cikkünkben.

hirdetés

Ahhoz azonban, hogy teljes legyen a kép, először arra adjuk meg a választ, hogy barátkozik-e egy macska. És ha igen, mennyi az esély arra, hogy a szomszédok között leljen kebelbarátokra.

Barátkozik-e egy macska?

A vadon élő kistestű macskafélék szinte mindegyike magányos életvitelt folytat, ami azt jelenti, hogy a párzási időszakon kívül egyedül élnek és egyedül uralkodnak a territóriumukon. Ez már kevésbé igaz a nagytestű macskafélékre, közöttük többen is csapatokban élnek, mint például az oroszlánok.

Az elvadult vagy kóbor egyedek gyakran kolóniákba tömörülnek, amelyek olyanok, akár a nagy családok. Tehát ezek a kapcsolatok, és a csoportok szerkezete is jobban hasonlít a családon belüli kapcsolódásokhoz, mint a baráti kötődéshez. Egy kolónián belül a tagok általában valamilyen formában rokonok, de persze ez nem jelenti azt, hogy időközönként ne csapódnának hozzájuk külsősök. Itt is megfigyelhetünk kisebb csoportokat, melyeknek a tagjai valószínűleg közelebb állnak egymáshoz már csak azért is, mert több időt töltenek együtt, illetve több időt töltenek társas tevékenységekkel.

Azonban ha az erőforrások veszélybe kerülnek, vagyis kevesebb az élelem, a kolónia tagjai magányos üzemmódba kapcsolnak. A macskákról tehát ezek alapján elmondható, hogy társas lények, mégsem tekintjük őket különösebben barátkozósnak. Ezt alátámasztja az is, hogy akár a lakásban tartott cicáknál is előfordulhat, hogy nem jönnek ki egymással, azonban ha a kezdetektől foga alomtársakat tartunk együtt, ott biztosan nem kell komolyabb nézeteltérésekre számítanunk, maximum néha egy-egy összezördülésre.

Egy macskakolónia megosztja az erőforrásait.

A házi macskák picit azért másabbak

Az emberekkel együtt élő macskák szociálisabbak a vadon élő vagy elvadult társaiknál. Jobban bíznak a többiekben és gyakrabban is keresik velük a kapcsolatot. (Ez annak köszönhető, hogy nem kell küzdeniük az élelemért és a biztonságos fedezékért.) Nem egyszer láttunk mi is erre példát; például amikor a szomszéd kijárós macskája rendszeresen látogatott minket (párzási szezontól függetlenül) és kifejezetten kereste az egyik macskánk társaságát. Az ilyen kapcsolatok kialakulása azonban függ az adott macskák körülményeitől és személyiségétől is.

Egy másik fontos dolog, amiről a témával kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk, az a macskák humanizálása. Vagyis a saját nézőpontunk, érzéseink, tapasztalataink kivetítése az állatokra. Azt például tudjuk, hogy a macskák képesek a 6 alapérzelem megélésére, ráadásul bizonyos kutatások arra engednek következtetni, hogy egyes gazdik komplexebb érzelmeket is megfigyelnek kedvencük esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a barátság szó, amit mi emberek ruházunk fel jelentéssel, ugyanabban a formában jelenik meg a macskáknál, és ugyanaz a megélésük is a tapasztalat közben.

Kövess!

Barátkozhat-e egy macska a szomszéd macskával?

Az igazság az, hogy tulajdonképpen többször is láttunk már arra példát, hogy szomszéd macskák között mélyebb kötődés alakult ki. Időt töltöttek együtt, amikor is összebújva aludtak, játszottak, birkóztak, ápolták egymást.

Tehát igen, ha minket kérdezel, lehetséges, hogy az emberek mellett szocializálódott, barátságosabb és társaságkedvelőbb macskák egymás között is kialakítanak mélyebb köteléket, de ez nem törvényszerű, és nem minden macska fog a szomszédaival „barátkozni”. (Ez függ attól is, hogy mennyire territoriális.)

érzelem kijárós macska kinti macska macska érzések macska macska barátság macska viselkedése viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink