hirdetés

Ezért hány szőrgombócokat a macska: mindent az okokról és a megelőzésről

Hangai Lilla

2023. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Egy macskával való együttélés már a tudomány által is bizonyítottan rengeteg előnnyel jár – a szőrlabda azonban teljesen biztos, hogy nem az. Azt talán nem minden gazdi tudja, hogy a mosakodás során a macska emésztőrendszerébe került szőrnek, ha minden rendben van, keresztül kell jutnia a macskán, majd az alomtálcában végezni. Ám van, amikor nem ott távozik.

hirdetés

Máris elmondjuk, mi okozhatja a szőrgombócok bejáraton át való távozását a kijárat helyett a macskák esetében, és hogyan előzheted meg, hogy ez történjen.

Öklendezéssel kezdődik a folyamat.

Hogyan néznek ki a szőrgombócok?

Egyáltalán nem olyan cukik, mint ahogy a mesékben ábrázolják őket… Az alakjuk inkább hengeres, mivel a nyelőcsövön keresztül vezet az útjuk a felszínre, de van, hogy alaktalan csomók. Általában nedvesek a nyálnak, ételmaradékoknak, egyéb folyadékoknak és epének köszönhetően, de hamar kiszáradnak, ha észrevétlenül maradnak. Hasonló lehet a macska ürülékéhez, így könnyen azt hiheti a gazdi, hogy elhanyagolja kedvence az alomtálca használatát.

Alább mutatjuk is a „végterméket”, de előre szólunk, hogy nem szép látvány!

Így néz ki egy átlagos szőrgombóc.

Miért öklendez fel a macska szőrlabdát?

Minden macska lenyeli a szőrét önápolás közben, de nem mindegyiknél okoz ez problémát. A szőr nem emészthető, hiszen kizárólag keratinból áll, amit a macska emésztőrendszere nem tud lebontani. Egy egészséges macska gyomra és belei képesek kezelni a normál mennyiségű lenyelt szőrzetet, de akadhatnak gondok.

A szokásosnál több szőr lenyelése az alábbi esetekben fordulhat elő:

  • hosszúszőrű macskáknál;
  • olyan bőrbetegségben szenvedő macskáknál, akiknél megjelenik a fokozott vedlés és ezáltal a fokozott önápolás;
  • stressz, unalom vagy viselkedési problémák miatt megjelenő túlzott önápolás.

A gyomor-bél traktust érintő betegségek:

Mi van akkor, ha a macskám megpróbál felköhögni egy szőrgombócot, de nem megy neki?

A köznyelvbe ez felköhögésként épült be, de ami valójában történik, az tulajdonképpen öklendezés és hányás, ugyanis a szőrgombóc az emésztőrendszerben van, nem a légutakban. Ha éppen fel készül törni egy szőrgolyó, annak vannak jelei. A cica nyugtalanná válhat, majd a hasfal ütemesen összehúzódik. Előfordulhat, hogy az első, de akár a sokadik próbálkozásra sem tud megszabadulni a szőrgombóctól, aminek következtében barnás, sárgás vagy áttetsző folyadék folyik a szájából.

Ha sikerül kihánynia a szőrlabdát, máris jobban érzi magát és visszatér a normális viselkedéséhez. Innen tudhatod, hogy nem a hányás következtében jött föl némi szőr is, hanem azért hányt a macska, hogy megszabaduljon a szőrgombóctól.

Ha a hányás és az öklendezés naponta 2-3 alkalommal megtörténik és tovább tart 2 napnál, valamint letargikus és étvágytalan kedvenced, mindenképpen keresd fel az állatorvost!

A macskák esetében így kezelhetők a szőrgombócok

Azoknak a macskáknak, akik havonta csak egyszer vagy ritkábban öklendeznek fel szőrgombócot, nincs szükségük állatorvosi kezelésre, de a következőkben részletezett otthoni gyógymódokkal nekik is segíthetsz. Az állatorvosi ellátás azonban elengedhetetlen, ha macskádnak ennél gyakrabban van szőrgombóca, vagy ha egyéb olyan tüneteket észlelsz, mint például a rossz étvágy, fogyás, hányás, hasmenés vagy székrekedés.

Az otthoni, biztonságos gyógymódok a következők:

  • Számos vény nélkül adható paszta és tabletta áll már rendelkezésre, amelyek megakadályozzák a szőrlabdák képződését, illetve segítik a szőr távozását.
  • A magas rosttartalmú táplálékok, mint például az édesburgonya, alma vagy a sütőtök heti 1-2 alkalommal hozzákeverve a macska eledeléhez csodákat tud művelni.
  • Sok gyártónál megtalálhatók már olyan eledelek és jutalomfalatok, melyek megakadályozzák a szőrcsomók képződését. A visszajelzések alapján ezek is hatékonyan működnek.
  • Fésüld cicádat gyakrabban, főleg, ha hosszabb a bundája. Önápolás közben így kevesebb szőrt fog lenyelni.

Sose adj a cicának zsírt vagy zsíros ételt, az ugyanis nem fog segíteni a szőrgombócképződésben, sőt komoly egészségügyi problémát is okozhat!

hány a macska hányás hányinger hosszúszőrű macska hullik a macska szőre öklendezik a macska önápolás speciális eledel szőrgombóc szőrlabda
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink