hirdetés

A fűtésszezon veszélyei a macskákra: 4 dolog, amire figyelj, ha beköszönt a tél

Ferenczi Deborah

2022. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

Amint beköszönt a tél, beindul a fűtésszezon is, mely egyrészt egy nagyon kellemes, kuckozós, otthonos érzést ad. De ezen túlmenően, bizony némi hátránnyal is járhat. Ugyanis a fűtés gyakori előidézője a kiszáradt bőrnek, ami nem csupán minket, embereket fenyeget, hanem bizony macskánkat is.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a kevés, ám ettől függetlenül nagyon fontos dolgot, melyre mindenképpen oda kell figyelned, ha beindul a fűtésszezon.

1. Mi a megfelelő hőmérséklet a cicád számára?

Elsősorban azt fontos meghatározni, hogy mi az ideális hőmérséklet a macskák számára, ugyanis amennyiben hideg van az otthonodban, akkor könnyedén megfázhat a cicusod, így érdemes egy olyan hőmérsékletet belőni, mely ideális számára. Ez a háziállatoknak általában olyan 22-25 fok közé tehető. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy semmi esetre se menjen 18 fok alá a hőmérséklet, ugyanis abban már könnyedén megfázhat kedvenced.

2. Barikádozd el a fűtőtestet

A második, egyben talán legfontosabb lépés, hogy amint beköszönt a fűtésszezon, mindenképpen barikádozd el a fűtőtestet. Ugyanis amennyiben hozzáfér a cicus, akkor könnyedén megégetheti magát, ami nagyon komoly égési sérülésekkel is járhat. Így ügyelj arra, hogy a cica ne tudjon hozzáférni a fűtőtesthez.

3. Száraz bőr és korpásodás

Specifikusan télen jelentkező probléma a száraz bőr, és az ennek köszönhető korpásodás. Ez a fűtés miatt kialakuló száraz levegő miatt léphet fel, melynek még gyakori hozadéka a köhögés és a fulladás is. Sajnos cicák esetében a vastag szőrréteg miatt nehéz idejében felismerni a kiszáradt bőr okozta hámlásokat, azonban amint felfedezed a bundában megbújó korpákat, érdemes lehet állatorvoshoz fordulnod, hogy megoldást javasoljon problémára. Ezen kívül érdemes lehet beszerezned levegő párásítót, mely hatására sokkal nedvesebb lesz a levegő, így kiküszöbölhető lesz a száraz levegő problémája. Továbbá szintén ajánlott az omega-3 mennyiségét növelni a macska étrendjében, ugyanis ez is hozzájárul ahhoz, hogy ne száradjon ki a cicus bőre, és még a téli időszakban is gyönyörű fényes tudjon maradni bundája.

4.  A száraz levegő hatására hulló szőr

Szintén a száraz levegő hatása lehet a szőrhullás, ami igencsak kellemetlen lehet mind a cica, mind a gazdija számára. Fontos tudni, hogy alapvetően normális az őszi vedlés, azonban ha nagyon elhúzódik, és még télen is javában veszít a macska a bundájából, az már csöppet sem normális, és mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni. Vitaminokkal és kenőcsökkel lehet kezelni a problémát.

az otthon ideális hőmérséklete égési sérülés fűtés veszélye fűtésszezon hipotermia korpásodás szőrhullás vedlés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink