hirdetés

9 jel, hogy cicád boldogtalan: a depresszió a bársonytalpúakra is lecsaphat

Hangai Lilla

2022. november 4 - Képek: Getty Images Hungary

Azok az emberek, akik depressziótól szenvednek, nagyon leegyszerűsítve tartós szomorúságot, az élet iránt iránt érzett lelkesedés teljes hiányát és ürességet éreznek. A macskák esetében sajnos nem tudhatjuk biztosan, hogy megtapasztalják-e a szomorúság mentális állapotát, de ha megfigyeljük a viselkedésüket, láthatunk a depressziós emberek magatartásához hasonló tüneteket.

hirdetés

Következő cikkünkben olvashatsz a depresszióval kapcsolatos tünetekről és az apró jelekről, amikre a cicád esetében is érdemes figyelned.

Ezek okozhatják a cicák életében a depressziót

A legtöbbek képzeletében még mindig tartózkodó, magányos lényként élnek a macskák, de a modern kutatások már igazolják, hogy a preferált emberek társaságát még az ételnél és a játéknál is többre értékelik. Ha elveszítenek egy szeretett családtagot, legyen az ember vagy állat, a cicák is átélhetik a gyász időszakát. Ők is érző lények és a veszteséget feldolgozni nekik sem egyszerű. Az ilyen helyzetek sok szeretetet, törődést és odafigyelést igényelnek.

A cicák territoriális állatok. A lakás biztonságot szolgáltató jellege náluk sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a szintén territoriális kutyáknál. Az ebeknek ott van az otthon, ahol a gazdi is, míg a macsekoknak nagyon fontos maga a terület is. Az otthon, amiben élnek, ami garantálja a sértetlenségüket. Ezáltal a költözés hatalmas teher és stressz ezeknek a bajszos banditáknak, így ilyen helyzetben mindig nagyon körültekintően kell eljárni.

Sőt, ha nagyobb térből kisebb térbe költöztetik a macskát, úgy a lecsökkent élettér is kiválthat depressziót. De ha a kijárós cica a költözést követően a négy fal közé szorul, az szintén lehet stresszor.

Ha megváltozik a munkabeosztásod, és hosszabb időt töltesz távol az otthon melegtől, vagy el kellett utaznod hosszabb időre, az szintén hatással lehet a macskád mentális állapotára. A depressziót kiváltó ok lehet ebben az esetben a gazdi hiánya és a bizonytalanság érzése a visszatérését tekintve.

Ha a cica egészségügyi állapotában tartós változás áll be, például veseelégtelenség vagy ízületi gyulladás miatt, az szintén okozhat problémát. A macska ugyanis ebben a megváltozott állapotban már nem tud olyan életet élni, mint azelőtt. Ha hirtelen elveszíti a látását vagy egy végtagját, az a világtól és a közösségtől való elszakadást érezteti vele. Szerencsére kedvenceink szuper gyorsan alkalmazkodnak, de mint minden folyamatnak, ennek is megvan az átfutási ideje. Minél idősebb egy macska, annál hosszabb.

Ezek lehetnek az árulkodó jelek

Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is lehetnek hangulatváltozásaik. Személyiségtől függ, hogy kinél mennyi. Fontos még kiemelni, hogy a megjelenő tünetek intenzitása is a cica jellemétől függ, ám ha az alábbi jeleket már egy jó ideje tapasztalod, valószínűleg kedvenced mentálisan nehéz időszakon megy keresztül:

A felsorolt jelek némelyike akkor is megjelenhet, ha a macskának fizikai problémája van. Ragadozóként szuperképességük fejlődött ki a fájdalmaik és betegségeik elrejtésére, így különösen nyitott szemmel kell járnod, ha időben észre szeretnéd venni a jeleket. Ha a fenti tüneteket észleled, mindenképpen keressétek fel az állatorvost!

Ezt teheted a cicádért, ha depressziótól szenved

Bár az érzékenyebb példányoknál szinte elkerülhetetlen, hogy bizonyos változások ne legyenek hatással a mentális egészségükre, van néhány dolog, amit te is megtehetsz értük.

Mivel a gazdi, a kedvenc személy jelentős szerepet játszik az életükben, így ha több időt töltesz velük, az mindenképpen nagyon hasznos, ha nem a leghasznosabb. Ülhettek csak a tv előtt, de kipróbálhattok új játékokat is. Egy a lényeg, ne erőltess semmit, ha úgy látod még nincs hozzá kedve, de az biztosan nagy segítség, ha te is aktívan bevonódsz ezekbe a játékokba, nem csak húzgálod unottan a madzagot a földön.

A cicák különösen nagyra értékelik a változatosságot az étkezés terén, így jó ötlet lehet néhány újdonságot kipróbálni. Lehet ez egy új márka, különböző ízű jutalomfalat, házi készítésű rágcsálnivaló, vagy akár biztonságos emberi étel is.

Vannak olyan természetes étrendkiegészítők, amelyek teanint és triptofánt tartalmaznak, és növelhetik a szerotonintermelődést a macskák agyában. A szerotonint a jó közérzet neurotranszmitterének nevezik; a nyugalom és a boldogság érzéséhez kapcsolódik. Ezekről érdeklődj az állatorvosnál.

Ha úgy érzed, hogy semmi sem segít és az állapot már túl régóta áll fenn, nyugodtan lépj kapcsolatba az állatorvossal. Elérhetők már a macskák számára is pszichoaktív szerek, de akár ajánlhat egy viselkedésszakértőt is, ha a gyógyszeres kezelés helyett előbb azt próbálnád ki.

alomtálcán kívüli ürítés boldogtalan macska csökkenő étvágy depresszió depressziós a macska ember macska kötődés gyakori vizelés gyász hiányol a macska költözés költözés macskával macska ember hasonlóság macska érzelmei macska gazdi játék macska gyászol macska hiányolja az embert nyávog a macska önápolás túl sokat alszik a macska túlzott nyávogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink