hirdetés

A macska hasmenésének 7 gyakori oka: nem feltétlen gyomorrontás okozza a problémát

Ferenczi Deborah

2023. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák esetében a hasmenés számos betegségnek lehet a velejárója, de akár vírusos fertőzés keretén belül önállóan is okozhat megbetegedést. Nagyon fontos, hogy amennyiben megváltozott székletet tapasztalsz, akkor mihamarabb fordulj állatorvoshoz annak érdekében, hogy kedvenced a megfelelő kezelést kaphassa meg.

hirdetés

A hasmenés formálatlan vagy laza széklet, általában fokozott mennyiségben és gyakorisággal. Ez a széklet bélben történő gyorsabb mozgásának, valamint a víz, a tápanyagok és az elektrolitok csökkent felszívódásának az eredménye. A hasmenés nem betegség, hanem számos különböző egészségügyi gond tünete. Előfordulhat egy általánosabb probléma egyetlen jeleként vagy számos más szimptóma mellett is.

Mit tegyek, ha a macskámnak hasmenése van?

Alapvetően sokszor nem veszik azonnal észre a gazdik a problémát, mivel az alomdoboz eltakarhatja az állat ürüléket, vagy az állat a kert különböző eldugott pontjaira ürít. Azonban, ha azt veszed észre, hogy többször végzi el a dolgát az eddigieknél, illetve a fenék körüli szőrzet elszíneződött, akkor bizonyosan hasmenés állhat a háttérben, amit érdemes mihamarabb ellenőrizned. Amennyiben a gyakori folyékony vagy félig folyékony széklet két napnál tovább fennáll, feltételen konzultálj állatorvossal.

Milyen okai lehetnek a hasmenésnek?

Általában különböző fertőző baktériumok, vírusok, bélférgek, vagy nem fertőző irritáló szerek, például vegyi toxinok vagy mérgező növények a hasmenés leggyakoribb okai. Továbbá előfordulhat, hogy az étrend változásai, az ételintolerancia vagy az étrend bizonyos összetevőivel szembeni allergia felelős lehet a hasmenésért.

Mennyire súlyos a hasmenés?

A hasmenés súlyossága attól függ, hogy mennyi ideig tart, és hány egyéb klinikai tünet jelentkezik emellett. Ha a macskának például súlyos, véres hasmenése van, és/vagy a betegség általánosabb tüneteit, például gyengeséget, lázat, hányást, hasi fájdalmat, kiszáradást vagy étvágytalanságot mutat, a probléma nagyon súlyos lehet, és mielőbb orvoshoz kell fordulni. A szakember részletes kórelőzmény áttekintésével, fizikális vizsgálat elvégzésével és bizonyos esetekben laboratóriumi vizsgálatokhoz minták vételével diagnosztizálják a hasmenés okát.

Hasznos lehet dokumentálni olyan részleteket, mint például a hasmenés kezdete, gyakorisága és megjelenése, valamint a macska étrendjében vagy környezetében végrehajtott változások feljegyzése. Illetve érdemes friss székletmintát vinni a találkozóra. A további vizsgálatok magukban foglalhatják a vérvizsgálatot, a széklet- és végbéltamponmintákat a paraziták vizsgálatához, a DNS-vizsgálatot, a baktériumtenyészetet, a röntgenfelvételeket, az ultrahangot és az endoszkópos vizsgálatot.

Hogyan kezelhető a hasmenés?

Az egyébként egészséges felnőtt macskák esetében az állatorvos általában azt tanácsolja, hogy legfeljebb 24 órán át vagy ne kapjon vagy csak nagyon minimális mennyiségben táplálékot az állat. Illetve előfordulhat, hogy valamilyen jellegű diétát ír elő. Ha kedvenced állapota négy napon belül nem javul, további vizsgálatokra vagy agresszívabb kezelésre lehet szükség. Súlyos vagy elhúzódó hasmenés jelentős kiszáradást és anyagcserezavarokat okozhat a folyadékvesztés miatt, és kedvenced kórházi kezelést igényelhet intravénás folyadékterápia vagy más, intenzívebb terápia miatt.

beteg a macska betegség tünetei hasmenés macska betegségek macska hasmenés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink