hirdetés

Hasnyálmirigy-gyulladás a cicáknál: tünetei nagyon hasonlóak a cukorbetegséghez

Hangai Lilla

2023. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

A hasnyálmirigy a gyomor és a vékonybél között elhelyezkedő szerv, funkciói között szerepel az élelmiszerek megemésztéséhez szükséges enzimek, valamint az inzulin hormon előállítása. Amikor a hasnyálmirigy begyullad, az emésztőenzimek aktiválódhatnak, és irritálhatják magát a hasnyálmirigyet, ami így egy ördögit kört eredményez, vagyis egy folyamatosan gyulladásban lévő hasnyálmirigyet. Ezt az állapotot hívjuk hasnyálmirigy-gyulladásnak, más néven pankreatitisznek.

hirdetés

A macskáknál ezek az enzimek a hasnyálmirigyből a gyomor-bél traktusba is eljuthatnak, és bizonyos esetekben ez gyulladást okozhatnak a májban, a gyomorban és a vékonybélben is, ami életveszélyessé válhat.

Ezek lehetnek a kiváltó okok és a megjelenő tünetek

A hasnyálmirigy-gyulladás heveny esetben nagyon hirtelen jelenik meg és szerencsére könnyű észrevenni a tüneteket is, melyek a következők lehetnek:

A pankreatitisz krónikusan is előfordulhat, melynek a tünetei kevésbé észrevehetők. Érdemes nagyon odafigyelni a tünetekre és akkor is elvinni a cicát az állatorvoshoz, ha csak szórványosan fordulnak elő.

Bár a legtöbb esetben a kiváltó ok ismeretlen, a hasnyálmirigy-gyulladás bármilyen fajtájú és korú macskát érinthet. A betegség kockázati tényezője a túlsúly, már létező alapbetegség (cukorbetegség, irritábilis bél szindróma, rák), fertőzés vagy bizonyos gyógyszerek. Néha előfordul, hogy étrendi változások vagy a stressz a kiváltó ok.

Így diagnosztizálják és kezelik

A macskák hasnyálmirigy-gyulladásának szimptómái nagyban hasonlítanak más betegségek tüneteire is, ezért az állatorvos valószínűleg vérvizsgálatot fog végezni, ahol megméri a lipáz enzim (segít a zsírok lebontásában) szintjét. Ha indokoltnak látja, elvégezhet még hasi röntgent vagy ultrahangot is. Súlyos esetekben biopszia is sorra kerülhet.

A hasnyálmirigy-gyulladást infúzióval, fájdalom- és hányinger elleni gyógyszerekkel kezelik. Ha megállapítható a kiváltó ok, azt is külön módszerekkel, célzottan kezelik. Minél korábban elkezdődik a terápia, annál valószínűbb, hogy további szövődmények nélkül megszűnik. Egyes esetekben azonban a pankreatitisz krónikus betegséggé fejlődik, vagy tartós szövődményei lehetnek, mint például a cukorbetegség.

Prognózis

A legtöbb cica a diagnózis után is teljes életet élhet és a kombinált kezelésnek köszönhetően hosszútávú következmények nélkül felépül. Súlyosabb esetekben élethosszig tartó diétára, gyógyszeres kezelésre és rendszeres állatorvosi vizitekre lesz szükség.

Súlyos vagy visszatérő hasnyálmirigy-gyulladás esetén azonban a következő problémák közül egy vagy több is kialakulhat. Amennyiben jelentős számú emésztőenzimeket termelő sejt pusztul el, a megfelelő táplálékemésztés hiánya következhet be. Ezt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségnek nevezik, és enzimtabletta (vagy por) napi adagolásával kezelhető. Ha jelentős számú inzulint termelő sejt pusztul el, cukorbetegség alakulhat ki. Ez általában napi inzulin injekcióval kezelhető. Ezen kívül lehet számítani olyan ismétlődő problémákra is, mint például a napokig tartó rossz étvágy, láz és letargia.

Inzulininjekció otthoni beadása

Ha azonban a cica rosszul reagál a kezelésre vagy az állapota előrehaladott, a súlyos szövődmények miatt (disszeminált intravaszkuláris koaguláció, több szerv hibás működése) az állatorvos javasolhat eutanáziát.

állatorvos beteg a macska betegség betegség tünetei csökkenő étvágy cukorbetegség diéta hányás hasi fájdalom hasmenés hasnyálmirigy gyulladás IBS irritábilis bél szindróma lázas macska letargia macska fogyása pankreatitisz speciális eledel vérvétel
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink