10 étel, amit soha ne adj a macskának, mert súlyosan megbetegedhet tőle: a kutyaeledel is árthat neki

Pócsik Judit, 2022. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel a macskák nagyon válogatósak, a gazdi joggal gondolhatja, hogy a finnyás cica tudja a legjobban, hogy mi a jó neki. A képlet azonban ennél jóval bonyolultabb, mert lehet, hogy felhúzzák ugyan az orrukat a kevésbé friss élelem láttán, de ez nem jelenti azt, hogy ellen tudnának állni egy adag szaftos tonhal konzervnek. És ez baj...

This post is also available in: English

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a tonhal nem egészséges a macska számára, sem emberi fogyasztásra, sem kizárólag állati takarmányozásra készült konzerv formájában. Talán nem is gondolnád, hogy miért. Az alábbi lista erre is választ ad, ahogy teszi azt a többi kerülendő étel esetében is.

1. Tonhal (konzerv)

A rendszeres, vagy éppen túlzásba vitt tonhalfogyasztás nyomán súlyos függőség alakul ki a cicában, aki minden bizonnyal alultáplált lesz tőle. Tonhalból ugyanis tényleg megárt a sok, mivel fogyasztása higanymérgezést okozhat, ez pedig a létfontosságú szervek súlyos károsodásához, sőt leállásához is vezethet hosszú távon.

2. Vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma és snidling

A hagyma bármelyik formájában: nyersen, porrá őrölve, főzve vagy szárítva szintén nagyon veszélyes, mert lebontja a cica vörösvérsejtjeit, ez pedig vérszegénységet okoz. Már egyetlen nagyobb, vagy sok kis adag hagyma elfogyasztásának is súlyos mérgezés a következménye. A fokhagyma és a snidling ötször olyan mérgező a cica számára, mint a vöröshagyma, súlyos komplikációk léphetnek fel tőle, de akár életveszélyes állapotba is kerülhet a bársonytalpú, ha elfogyasztja őket.

3. Kutyaeledel

Ha éppen elfogyott az összes macskakaja, és egyetlen bolt sincs már nyitva, végszükségként, néha-néha belefér egy adag kutyaeledel a menübe. Azonban ezek összetétele nagyon más, mint a macskaeledeleké. Nem tartalmaznak például taurint, amit a macska szervezte nem tud előállítani, hiánya pedig vaksághoz vezet. Emellett a cicák eledelei nagyobb arányban tartalmaznak húst, amire nagy szükségük van. A kutyatáp semmiképpen nem helyettesítheti a macskatáppal való etetést hosszú távon!

4.Alkoholtartalmú italok/ételek

Az alkoholtartalmú italok, vagy az alkohollal ízesített ételek sem tesznek jót a macskának, ugyanúgy, ahogy az embernek sem tesz jót a (túlzásba vitt) alkoholfogyasztás. Ez a cicáknál is pont ugyanolyan káros hatással van az agyra és a májra, mint az embernél. Csak éppen az ő esetükben akár már néhány csepp alkohol elfogyasztása is komoly következményekkel járhat. Egy két-három kilós macska már két teáskanál whiskytől is kómába eshet, a harmadik teáskanál whisky pedig már halált okoz. Minél magasabb az ital alkoholtartalma, annál súlyosabb a mérgezés.

5. Szőlő és mazsola

Bármennyire is finom mindkettő az ember számára, a macskádat ne jutalmazd a gyümölccsel sem frissen, sem szárított formában. Ugyanis fogyasztásuk veseelégtelenséget, veseleállást okoz, melynek első tünetei az ismétlődő hányás és a hiperaktivitás.

6. Koffein tartalmú italok/ételek, csokoládé

Ezekből is megárthat, sőt végzetes is lehet a macska számára már túl nagy mennyiség, és sajnos nincs a fellépő mérgezésnek ellenszere. A koffeinmérgezés tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a szívritmuszavar, gyors lélegzetvétel és az izomremegés. A teán és a kávén kívül a koffein megtalálható a kakaóporban, a csokoládéban és az energiaitalokban is, de egyes megfázás elleni gyógyszerek, valamint néhány fájdalomcsillapító is tartalmazza.

A csokoládé a macskák számára is mérgező.

7. Humán gyógyszer

Az ember számára felírt gyógyszer elfogyasztása vezető ok a mérgezések esetében, ezért, bár nem feltétlen étel, felkerült a listára. Ahogy a gyerekektől, úgy a macskáktól is tartsd távol a gyógyszereket. Csakis az állatorvos jóváhagyásával adj a macskának humán gyógyszert, mert az ami számodra jobbulást hozó fájdalomcsillapító, az a cicád számára halálos méreg!

8. Zsíros nyesedékek, csontok

Mind a zsíros nyesedékek, mind a csontok fogyasztása veszélyes lehet a macskák számára. A nyers és a főtt zsíros nyesedék elfogyasztása gyomorrontást és hasmenést okoz. A (tört) csont fogyasztása pedig felsértheti vagy átszúrhatja az emésztőrendszert, vagy elzáródást okozhat benne.

9. Nyers tojás

A nyers tojásban mindjárt két baktérium is megtalálható, ezek a szalmonella és az E-coli. Mindkettő ételmérgezést okoz. A második problémát a nyers tojás avidin nevű fehérjetartalma jelenti, ami meggátolhatja a B-vitamin felszívódását. Ez bőrproblémák kialakulásához, csapzott külsejű bunda kialakulásához, és szőrhulláshoz vezet.

10. Nyers hús, hal és máj

Bár a macskák elsősorban nyers hús fogyasztására rendezkedtek be, ezek mind ételmérgezést okozó baktériumokat tartalmazhatnak. A nyers etetés egyre elterjedtebb, de csak akkor biztonságos, ha a hús garantáltan nem romlott, és maximum csak két napig volt (hűtőben!) tárolva. A nyers hal fogyasztása elpusztítja a tiamint, ez pedig létfontosságú vitamin a cica számára. A B-vitaminhiány idegrendszeri panaszokat okozhat, rángás és remegés formájában, amely akár kómába eséssel is járhat. A túlzott májfogyasztás A-vitamin mérgezést okozhat, ami a csontok és a gerinc eldeformálódását okozza, sőt csontritkulás is kialakulhat, ami akár végzetes is lehet.

Ha a cica bármilyen számára mérgező ételt/italt fogyasztott, azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert csak gyors és szakszerű beavatkozás mentheti meg az életét. Ne próbálkozz házi praktikákkal, tej itatásával, hánytatással enyhíteni a tüneteket, mert ez nem segít!

Mindig konzultálj állatorvossal a cica helyes táplálásáról, így a kedvencet biztosan nem érheti baj.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon