hirdetés

10 étel, amit soha ne adj a macskának, mert súlyosan megbetegedhet tőle: a kutyaeledel is árthat neki

Pócsik Judit

2022. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel a macskák nagyon válogatósak, a gazdi joggal gondolhatja, hogy a finnyás cica tudja a legjobban, hogy mi a jó neki. A képlet azonban ennél jóval bonyolultabb, mert lehet, hogy felhúzzák ugyan az orrukat a kevésbé friss élelem láttán, de ez nem jelenti azt, hogy ellen tudnának állni egy adag szaftos tonhal konzervnek. És ez baj...

hirdetés

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a tonhal nem egészséges a macska számára, sem emberi fogyasztásra, sem kizárólag állati takarmányozásra készült konzerv formájában. Talán nem is gondolnád, hogy miért. Az alábbi lista erre is választ ad, ahogy teszi azt a többi kerülendő étel esetében is.

1. Tonhal (konzerv)

A rendszeres, vagy éppen túlzásba vitt tonhalfogyasztás nyomán súlyos függőség alakul ki a cicában, aki minden bizonnyal alultáplált lesz tőle. Tonhalból ugyanis tényleg megárt a sok, mivel fogyasztása higanymérgezést okozhat, ez pedig a létfontosságú szervek súlyos károsodásához, sőt leállásához is vezethet hosszú távon.

2. Vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma és snidling

A hagyma bármelyik formájában: nyersen, porrá őrölve, főzve vagy szárítva szintén nagyon veszélyes, mert lebontja a cica vörösvérsejtjeit, ez pedig vérszegénységet okoz. Már egyetlen nagyobb, vagy sok kis adag hagyma elfogyasztásának is súlyos mérgezés a következménye. A fokhagyma és a snidling ötször olyan mérgező a cica számára, mint a vöröshagyma, súlyos komplikációk léphetnek fel tőle, de akár életveszélyes állapotba is kerülhet a bársonytalpú, ha elfogyasztja őket.

3. Kutyaeledel

Ha éppen elfogyott az összes macskakaja, és egyetlen bolt sincs már nyitva, végszükségként, néha-néha belefér egy adag kutyaeledel a menübe. Azonban ezek összetétele nagyon más, mint a macskaeledeleké. Nem tartalmaznak például taurint, amit a macska szervezte nem tud előállítani, hiánya pedig vaksághoz vezet. Emellett a cicák eledelei nagyobb arányban tartalmaznak húst, amire nagy szükségük van. A kutyatáp semmiképpen nem helyettesítheti a macskatáppal való etetést hosszú távon!

4.Alkoholtartalmú italok/ételek

Az alkoholtartalmú italok, vagy az alkohollal ízesített ételek sem tesznek jót a macskának, ugyanúgy, ahogy az embernek sem tesz jót a (túlzásba vitt) alkoholfogyasztás. Ez a cicáknál is pont ugyanolyan káros hatással van az agyra és a májra, mint az embernél. Csak éppen az ő esetükben akár már néhány csepp alkohol elfogyasztása is komoly következményekkel járhat. Egy két-három kilós macska már két teáskanál whiskytől is kómába eshet, a harmadik teáskanál whisky pedig már halált okoz. Minél magasabb az ital alkoholtartalma, annál súlyosabb a mérgezés.

5. Szőlő és mazsola

Bármennyire is finom mindkettő az ember számára, a macskádat ne jutalmazd a gyümölccsel sem frissen, sem szárított formában. Ugyanis fogyasztásuk veseelégtelenséget, veseleállást okoz, melynek első tünetei az ismétlődő hányás és a hiperaktivitás.

6. Koffein tartalmú italok/ételek, csokoládé

Ezekből is megárthat, sőt végzetes is lehet a macska számára már túl nagy mennyiség, és sajnos nincs a fellépő mérgezésnek ellenszere. A koffeinmérgezés tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a szívritmuszavar, gyors lélegzetvétel és az izomremegés. A teán és a kávén kívül a koffein megtalálható a kakaóporban, a csokoládéban és az energiaitalokban is, de egyes megfázás elleni gyógyszerek, valamint néhány fájdalomcsillapító is tartalmazza.

A csokoládé a macskák számára is mérgező.

7. Humán gyógyszer

Az ember számára felírt gyógyszer elfogyasztása vezető ok a mérgezések esetében, ezért, bár nem feltétlen étel, felkerült a listára. Ahogy a gyerekektől, úgy a macskáktól is tartsd távol a gyógyszereket. Csakis az állatorvos jóváhagyásával adj a macskának humán gyógyszert, mert az ami számodra jobbulást hozó fájdalomcsillapító, az a cicád számára halálos méreg!

8. Zsíros nyesedékek, csontok

Mind a zsíros nyesedékek, mind a csontok fogyasztása veszélyes lehet a macskák számára. A nyers és a főtt zsíros nyesedék elfogyasztása gyomorrontást és hasmenést okoz. A (tört) csont fogyasztása pedig felsértheti vagy átszúrhatja az emésztőrendszert, vagy elzáródást okozhat benne.

9. Nyers tojás

A nyers tojásban mindjárt két baktérium is megtalálható, ezek a szalmonella és az E-coli. Mindkettő ételmérgezést okoz. A második problémát a nyers tojás avidin nevű fehérjetartalma jelenti, ami meggátolhatja a B-vitamin felszívódását. Ez bőrproblémák kialakulásához, csapzott külsejű bunda kialakulásához, és szőrhulláshoz vezet.

10. Nyers hús, hal és máj

Bár a macskák elsősorban nyers hús fogyasztására rendezkedtek be, ezek mind ételmérgezést okozó baktériumokat tartalmazhatnak. A nyers etetés egyre elterjedtebb, de csak akkor biztonságos, ha a hús garantáltan nem romlott, és maximum csak két napig volt (hűtőben!) tárolva. A nyers hal fogyasztása elpusztítja a tiamint, ez pedig létfontosságú vitamin a cica számára. A B-vitaminhiány idegrendszeri panaszokat okozhat, rángás és remegés formájában, amely akár kómába eséssel is járhat. A túlzott májfogyasztás A-vitamin mérgezést okozhat, ami a csontok és a gerinc eldeformálódását okozza, sőt csontritkulás is kialakulhat, ami akár végzetes is lehet.

Ha a cica bármilyen számára mérgező ételt/italt fogyasztott, azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert csak gyors és szakszerű beavatkozás mentheti meg az életét. Ne próbálkozz házi praktikákkal, tej itatásával, hánytatással enyhíteni a tüneteket, mert ez nem segít!

Mindig konzultálj állatorvossal a cica helyes táplálásáról, így a kedvencet biztosan nem érheti baj.

alkohol ápolás csokoládé csokoládé mérgező egészség hagyma koffein macskának kutyaeledel macska etetése mérgezés mérgező csokoládé mérgező ételek mérgező gyógyszerek nyers hús nyers tojás szőlő tonhal
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!