7 okos trükk, amivel csökkentheted az alomtálca szagát és a körülötte kialakult rendetlenséget: a szódabikarbóna segíthet, de csak ha rendszeresen lapátolsz

Hangai Lilla, 2023. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Senki sem szereti az elhanyagolt alomtálca szagát. Sem a gazdik, sem a macskák. Hogy ezentúl ez se legyen probléma, mutatunk néhány működő tippet és trükköt, amivel a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb sikert érheted el.

This post is also available in: English

Itt írtunk már arról részletesen, hogy milyen alapvető dolgokra kell odafigyelni az alomtálcával kapcsolatban, itt pedig arról számoltunk be, hogy milyen típusú almok közül lehet válogatni. Ma kifejezetten arról lesz szó, hogy mire kell figyelni, hogy az alomtálca tisztítás hatékony és eredményes legyen, a macskák pedig elégedettek.

1. Lapátolj naponta

Az első és a legfontosabb tippünk, ha szagmentes almot és friss illatú lakást szeretnél, hogy naponta minimum egyszer lapátold ki a tálcát. Ha cicád többször is elmegy wc-re egy nap, akkor akár több alkalommal is lehet. Amennyiben tiszta a tálca, az almon kívül ürítés is elkerülhető, így két legyet ütsz egy csapásra. Plusz, ha jól átgondolod, sokkal könnyebb kisebb mennyiséggel foglalkozni egyszerre, mint nagyobbal.

2. Alaposan mosd el a tálcát

Havonta egyszer szakíts arra időt, hogy teljesen kiürítsd az alomtálcát és alaposan elmosd. Ne használj hozzá agresszív tisztítószereket, mert azoknak a szaga elriaszthatja a használattól a macskát. A legjobb erre a célra egy egyszerű, fertőtlenítő hatású mosogatószer vagy általános tisztítószer. Ha tiszta a tálca, mehet bele a friss adag alom is.

3. Ügyelj a balesetekre is

Ha valamilyen oknál fogva a cica célt tévesztett, és felfedezed a bűnjelet, nincs veszteni való időd. Ugyanis minél többet áll az ürülék vagy a vizelet a padlón vagy bármilyen területen, annál büdösebb lesz, és annál kisebb eséllyel lehet szagtalanul és nyomtalanul eltüntetni. De akkor sem kell pánikolnod, ha nem vetted észre időben! Itt írtunk arról, hogy és mivel lehet hatékonyan kitisztítani a macskapisit különböző felületekből.

4. A szódabikarbóna az alomtálca tisztítás ásza és a macskák is elviselik

Ha a fenti intézkedések ellenére még mindig nem az igazi a dolog, próbáld meg, hogy egy vékony réteg szódabikarbónát szórsz az alomtálca aljára, majd rá az almot. Ha szükséges, akkor akár hetente is kimoshatod a tálcát és kicserélheted benne az alom teljes mennyiségét. Lehet, hogy ez sok munkának tűnik, de ha beépíted a rutinodba, gondolkodnod sem kell rajta, természetesnek fog tűnni, hogy ez is a takarítás része.

A szódabikarbóna remek szagsemlegesítő és nem fogja irritálni a cicát, míg a parfümökről vagy egyéb illatosítókról ez nem mondható el. Kérünk, ilyesmit semmi esetre se használj, csak az ellenkezőjét éred el vele!

5. Elhelyezés és szellőztetés

Kissé alulértékelt tipp, de a tapasztalatunk szerint nagyon sokat számít. Az alomtálcát érdemes olyan helyre tenni, ami nem forgalmas, jól megközelíthető és megoldható a szellőztetési lehetőség is. A szagok hajlamosak „beszorulni” kis és zárt területekre, így sokkal intenzívebben érezhetők.

Unásig ismételt, de azért elmondjuk megint. Az alomtálcák mennyiségét a következő egyszerű képlettel számolhatjuk ki: macskák száma +1 = alomtálcák száma. Feleslegesnek tűnhet esetleg ebben a pillanatban beszerezni még egy almot, de tégy vele egy próbát, és látni fogod a különbséget. Arra ügyelj, hogy a tálcákat ne egymás mellé helyezd!

6. Számít a méret

Minél kevésbé fér el a cica a tálcában, annál kényelmetlenebbül érzi magát, és annál nagyobb az esély arra, hogy máshol végezze el a dolgát. A tálca minimum olyan hosszú legyen, mint a macska az orra hegyétől a nyújtott farka végéig, és az egyik oldala legyen alacsonyabb, hogy könnyebben bele tudjon lépni.

7. Rendszeresen cseréld le a tálcát

És végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni, hogy a kaparás az alomtálcákat is megviseli, így rendszeresen cserélni kell őket. Egy pont után ezek a karcolások és repedések baktériumtenyészetté válnak, ráadásul az alapos tisztítást is lehetetlenné teszik.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon