hirdetés

Kiszáradás macskáknál: ezekre a jelekre figyelj a nyári forróságban

Tóth Eszter

2022. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

Azt mondják, hogy az embernek legalább 2-2,5 liter vizet kell meginnia naponta. Ez viszont nem mindig sikerül. Emiatt gyakran fejfájástól, esetleg rossz hangulattól szenvedünk. De honnan lehet tudni, hogy egy cica eleget ivott-e, és milyen tünetek jelzik, hogy kiszáradt?

hirdetés

Ha macskát tartunk, jóllétéről, egészségéről folyamatosan gondoskodnunk kell. Sok cica a szabadban tölti legtöbb idejét, így napközben tócsákból, úszómedencékből, vagy más tartályokból iszogathat mielőtt szaladna is tovább. Ilyenkor gyakran nem nyúlnak a tálkájukhoz, és otthon csak a nedves étel bevitelével hidratálják magukat. Ez az oka annak, hogy gyakran nem tudjuk, pontosan mennyi vizet fogyasztott macskánk.

Hogyan mérhetjük fel, hogy macskánk elegendő vizet ivott-e?

Ennek ismeretére van egy nagyon egyszerű trükk, amely mindig alkalmazható. A vizet az állatok minden egyes sejtje felveszi, beleértve a bőrt is. Amennyiben a szervezet elegendő vizet tartalmaz, és a sejtek jól hidratáltak, a bőr feszesebbé válik. Ha a macska kiszáradt és a sejtek „szárazak”, a bőr laza és ráncos lesz. Ezért, ha finoman összecsíped kedvenced bőrét, és az hamar visszaugrik eredeti állapotára, nincs gond. Azonban, ha gyűrött marad, lassan rendeződik vissza, több folyadékra van szüksége az állatnak.

Mi az oka a kiszáradásnak?

Természetesen a nyári hőség a leggyakoribb ok, de a macskák kiszáradásának hátterében más is állhat. Ilyen okok lehetnek:

 • a fertőző betegséget vagy mérgezést követő hányás és hasmenés;
 • jelentős vesekárosodás;
 • mellékvese-elégtelenség (Addison-kór);
 • égési sérülések;
 • egyes gyógyszeres kezelések (diuretikumok);
 • illetve bizonyos diabétesz-típusok

Akár kinti, akár benti cicád van, mindenképp gondoskodj arról, hogy legyen mindig friss vize. A cicák ösztönösen nem szeretik az állott vizet, sokkal szívesebben isznak csordogáló vízből, például egy macskáknak szánt szökőkutas itatóból. Éppen emiatt kaphatod azon cicádat, hogy felpattan melléd, ha kezet mosol, hogy igyon a csapból. A víz csordogálása ivásra készteti. Úgy is ráveheted kedvencedet az ivásra, hogy húsleves alaplét fagyasztasz jégkockává, és időnként egyet beleteszel a vizébe.

A kiszáradás tünetei

 • a bőr rugalmasságának elvesztése
 • letargia, csökkent aktivitás
 • lihegés
 • száraz, sápadt íny
 • étvágyvesztés
 • beesett szemek

Mit tegyünk, ha macskánk kiszáradt?

Ha macskádon súlyos kiszáradás jelei mutatkoznak, azonnal fordulj az állatorvoshoz! Az orvos majd óvatosan, intravénás oldattal rehidratálja cicádat. Az infúzió beadható a bőr alá vagy közvetlenül a vénákba is, és összetétele mindig a kiszáradás típusától függ. Miután hazavitted cicádat, a jó elektrolit-egyensúly és a szervezet hidratáltságának érdekében tanácsos nedves táppal etetni kedvencedet!

beteg a macska betegség tünetei dehidratáció egészség macska betegségei macska melegben
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!