hirdetés

A macskák is pukiznak? Talán viccesnek tűnik elsőre, de egészségügyi szempontból igenis beszélnünk kell róla

Hangai Lilla

2022. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Bizony, bizony, a macskák pukiznak. Egyáltalán nem olyanok, mint a lányok, akikről köztudott, hogy teljes mértékben mentesülnek ettől a zavarba ejtő testi funkciótól. Abban egyet értünk, hogy nem a legideálisabb téma a reggelid mellé, de nagyon fontos beszélni róla.

hirdetés

Más gyomor- és bélrendszeri funkciókhoz hasonlóan a puffadás is természetes az állatoknál is. Bár nem olyan gyakran vagy hangosan, khmm, mint a kutyák és az emberek, de a méltóságteljes macskák is tudják, hogy jobb kint, mint bent. Ám előfordulhat, hogy a jelenség olyan problémát jelez, ami miatt a pironkodást háttérbe kell szorítani.

Mitől lehet szeles egy cicus?

A puffadás jellemzően az emésztőrendszerben felhalmozódó gázok következménye, amelyek aztán jobb esetben felszabadulnak a szervezetből. A macskák általában akkor puffadnak, ha a mohó cirmos evés közben túl sok levegőt nyel le vagy esetleg allergiás, érzékeny az ételre, amit kapott.

A porral, pollennel és élősködőkkel, például kullancsokkal és bolhákkal összefüggő allergiák szintén okozhatnak emésztési zavarokat. Beleértve a hányást, a puffadást vagy a hasmenést. A bolhaallergia meglepően gyakori, de mielőtt bármilyen otthoni kezelést alkalmaznál, mindenképpen konzultálj az állatorvossal!

Az ételallergia vagy érzékenység is hozzájárulhat a túlzott gázképződéshez. Igazság szerint, ha gyanakodni kell valamire, ez lesz az első számú vádlott. Ha egyik pillanatról a másikra tapasztalod a jelenséget, érdemes átgondolni, hogy milyen emberi ételt kapott a cica, esetleg bevezettél-e az étrendjében valamilyen új jutalomfalatot.

A kényes macskagyomor és az étel

Az étrenden való változtatás lehet a legegyszerűbb és a leghatékonyabb módja a puffadás és a kéretlen pukik megelőzésének. Javasoljuk, hogy lépj kapcsolatba az állatorvossal, akivel átbeszélitek pontosan, hogy mit evett eddig kedvenced, és min érdemes a jövőben választanod, hogy az érzékenyebb pocak is megnyugvásra leljen.

Fontos, hogy az eledel minden életkorban alkalmazkodjon a szükségletekhez a vitaminok és az ásványi anyagok terén is. Hallottunk már olyat, hogy a gazdi merő szívjóságból kölyköknek szánt eledellel táplálta szenior cicáját, majd csodálkozott, hogy a macska egyre dagibb és kedvetlenebb. A rost például kiváló minden emésztőrendszernek, de a túl sok rost túlzott gázképződést okozhat náluk, mert nem tudják megemészteni.

Bár van néhány emberi táplálék, ami csempészhet a cica étrendjébe némi változatosságot és izgalmat biztonságos keretek között, továbbra is javasoljuk, hogy a menü jelentős részét a jó minőségű nedves macskaeledel tegye ki.

Ritka esetekben betegség is állhat a háttérben

A tritrichomonas foetus egy bélparazita, amely gázokat, és különösen rossz szagú székletet eredményezhet. Ha kedvenced egyéb jeleket is mutat, mint például a rendszeres hasmenés és hányás, ne legyen kérdés, hogy elvidd-e az állatorvoshoz. Szerencsére a macskapuki általában teljesen ártalmatlan, és ha rajtakapod szőrös kis barátodat, ő valószínűleg épp annyira meglepett lesz a ritka tapasztalattól, mint te. Semmiképp se aggódj a helyzet miatt, de ha úgy nyugszol meg, inkább kérd ki az állatorvos véleményét.

állatorvos allergia beteg a macska bolha bolhaallergia eledel emberi ételek a macskának emésztési problémák étrend hányás hasmenés macska allergia macska allergiás paraziták puffad a macska puffadt has pukizik a macska speciális eledel
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink