Balinéz macska fajtaleírás: a cica, akinek kecses mozgása a táncosnők kígyózó mozdulatait idézi

László Enikő, 2022. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Valójában a balinéz egy hosszabb szőrű sziámi macska. A hosszabb szőr természetes mutáció eredménye, ám az ilyen bundával rendelkező egyedeket sokáig hibásnak titulálták, és nemigen foglalkoztak velük.

A szeretetteljes, játékos és sok figyelmet igénylő balinéz számos hasonlóságot mutat sziámi rokonával. Mivel igen intelligens, érdemes lefoglalni éles eszét, hiszen ha unatkozik, azt a lakás berendezése bánhatja. Folyamatosan igényli a társaságot, legyen az szeretett gazdájáé vagy a többi négylábú kedvenccé.

Eredete

Sajnos a fajta eredete nem jól dokumentált, de az első írásos feljegyzések az 19. század végéről származnak. 1871-ben tettek róla először említést egy hetilapban. Bár ismert volt, hogy vannak hosszabb szőrű sziámik, sokáig a tenyésztők hibának minősítették ezt a tulajdonságot, és nem foglalkoztak ezekkel a cicákkal. Egészen addig, amíg két amerikai tenyésztő, Marian Dorsey és Helen Smith el nem határozta, hogy komolyabban kell foglalkozni ezekkel az egyedekkel. Sikereik révén a fajtát hivatalosan is elfogadták 1961-ben.

De honnan ez az egzotikus név, ha a fajta amerikai? Az indonéziai Bali sziget kecses táncosaitól. Helen Smith ugyanis úgy vélte, a cica elegáns mozgása a balinéz hölgyek táncát idézi.

Egy Sylvia Holland nevű tenyésztő (aki a Walt Disney Stúdió illusztrátora is volt) az 1960-as és 1970-es években a fajtaszabvány továbbfejlesztésén dolgozott. Csak azokat a macskákat ismerte el igazi balinéznek, amelyeken a fóka, csokoládé, kék és lila klasszikus sziámi jegyei voltak láthatók, és nem volt hajlandó elfogadni másokat arra hivatkozva, hogy valószínűleg más fajtákkal való keresztezésből származtak. Az Amerikai Macskarajongók Egyesülete időközben hivatalosan is külön fajtának minősítette azokat az egyedeket, akik nem a sziámi standard színeit viselték. Őket jávai macskáknak nevezik.

Fajtastandard

A balinéz egy közepes termetű, félhosszú szőrű cica. Testtömege körülbelül 2,5-5,5 kg. Teste hosszú, izmos és karcsú, mozgása elegáns és kecses. Feje ék alakú, pofája hosszúkás, orra elnyújtott. Szemből nézve háromszög alakú. Szeme mandulavágású, döntött, közepes nagyságú és kék. Füle nagy, a tövénél széles, a végeken hegyes. Végtagjai hosszúak, a hátsók hosszabbak a mellsőknél. Mancsa ovális és kicsi. Farka hosszú és vékony. Szőrzete szorosan a testhez simul. Finom, selymes tapintású, aljszőrzet nélküli és félhosszú. Minden sziámiszín megengedett a fajtánál: kék, lila, csokoládébarna és fókabarna. Várható élettartama 8-13 év.

Jelleme

A sziámi és a balinéz szőrzete eltér egymástól, de jellemük hasonló. A balinéz rendkívül szereti családját. Gyakran követi gazdáját és felügyeli annak minden lépését. Amikor leülsz, egy balinéz lesz az öledben, este pedig veled fekszik az ágyban, valószínűleg a takaró alatt, fejét a párnára támasztva. Egy balinéz talán nem annyira hangos, mint rokona, a sziámi, de minden bizonnyal ugyanúgy szeret kommunikálni. Gazdája tudtára adja, mit gondol, és elvárja, hogy figyeljen és az ő tanácsa szerint cselekedjen. A vendégekkel is igen közvetlen és vokálist.

A balinéz rendkívül intelligens, mozgékony és sportos, szeret játszani. Érdemes számára különböző játékokat beszerezni, köztük néhány olyat is, ami eszét is tornáztatja. Szeret apportírozni, szívesen sétál pórázon és könnyen megtanul trükköket. Azonban hajlamos a ház urává válni, és a gazda fejére nőni, ha az nem figyel. Fontos, hogy mindig legyen mivel lefoglalnia magát, hogy elkerüld a destruktív viselkedést. A balinéz egy hűséges és szerető macska, aki igen rosszul viseli, ha nem figyelnek rá, és ennek nem fél hangot adni.

Ideális környezet

Ez a fajta gyakran van láb alatt, így nem biztos, hogy a legjobb választás idősebbeknek. Gyermekes családoknak viszont annál inkább, ugyanis nagyon szereti a kisebbeket, szívesen játszik velük. Olyannak nem ajánlott, aki nem szereti, ha cicája sokat nyávog, ugyanis a balinéz igen vokális állat. Hangja azonban jóval kellemesebb, lágyabb és dallamosabb, mint a sziámié. A balinéz nem bánja, ha otthon marad napközben, miközben elmész dolgozni, de elvárja, hogy szánj rá időt, amikor hazaérsz. Érdemes mellé egy fajtársat beszerezni, hogy társaságot nyújtsanak egymásnak, de jellemzően a kutyákkal is jól kijön. Ha viszont egyedüli kedvenc, mindig gondoskodj arról, hogy magányos óráiban legyen mivel lekötnie figyelmét.

A balinéz kifejezetten szereti a gyerekeket.

Ápolás

A balinéz finom, selymes szőrzete könnyen ápolható és nem igényel sok gondozást. Hetente egyszer vagy kétszer fésüld meg rozsdamentes acél fésűvel, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat. Fürdésre ritkán van szüksége. A fülek tisztaságát hetente ellenőrizni kell. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit is. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így a balinéz esetében is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

A balinéz szívós macska, azonban néhány egészségügyi probléma nála is felmerülhet. Esetében előfordulhat amiloidózis, ami egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor egy amiloid nevű fehérje rakódik le a test szerveiben, elsősorban a májban a sziámi család tagjainál. Kialakulhat asztma vagy a szintén sziámikra jellemző kancsalság, esetleg betegségből eredő túlzott szemmozgás is. Néhány egyednek lehet veleszületett szívhibája, például aorta szűkülete. Felléphetnek emésztőrendszeri problémák, esetleg limfómák. Előfordulhat hiperesztéziás szindróma, ami miatt a cicák furcsán viselkedhetnek, többek között túlzottan ápolják magukat, amitől hullani kezd szőrük. A progresszív retina atrófia elkerülésére genetikai teszt áll rendelkezésre.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon