hirdetés

Török van-macska fajtaleírás: azon kevés fajták egyike, aki kifejezetten szereti a vizet

László Enikő, 2022. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

Talán származási helyének, a Van-tó környékének köszönhető, hogy ez a különleges cica kifejezetten szereti a vizet. Annak ellenére, hogy a macskák általában ki nem állhatják, ha bundájuk nedves lesz.

hirdetés

A török van-macska úszó macska néven is ismert, mert hajlamos a vízben játszani – vagy legalábbis szívesen pancsol benne mancsával. Rendkívül energikus, mozgékony és olykor csintalan természet, így az az ideális, ha gazdájának jó a humorérzéke.

Eredete

A török van-macska egy ősi fajta, eredetének pontos dátuma nem ismert, bár néhány ezer évesek feltételezik. Más macskafajtákhoz hasonlóan pár legenda is létezik eredetéről. Az egyik történet szerint a török ​​van Noéval együtt hajózott a bárkán. Amikor a hajó elérte az Ararát-hegyet, a macskák állítólag leugrottak a csónakról, és addig úsztak, amíg szárazföldet nem találtak. Véletlenül az Ararát-hegy nem messze van a Van-tótól, amely a feltételezések szerint a fajta kialakulásának helye. Valószínű, hogy a terület szélsőséges időjárása hatással volt egyedi, kasmírszerű bundájára.

A török van-macskák gyakran teljesen fehér színűek voltak, azonban olykor megjelennek rajtuk más színű jegyek is. A zsidó és az iszlám hagyomány azt mondja, hogy a macskák isteni érintést kaptak, amely színt adott korábbi fehér szőrüknek. Noé bárkáján egy ajtó csapódott a macska farkára, ami vörösre változtatta, és Isten kinyújtotta a kezét, megérintette az állat fejét, és egy helyet hagyott ott, ahol a keze pihent. Az iszlám változatban Allah megérintette a macska hátát. A folt, amely néha a török ​​van hátán látható, Allah hüvelykujj-lenyomataként ismert.

Bár már jó ideje léteznek, ezt a fajtát csak a közelmúltban mutatták be más régiókban. Az 1950-es évek körül néhány török ​​vant vittek Nagy-Britanniába, amikor két, vakáción lévő barátnő beleszeretett a különleges cicákba. Hazatérve Laura Lushington tenyésztési programba kezdett néhány külföldről hozott példány segítségével.

Nem túlságosan gyakori, de e fajta populációjának többsége még mindig megtalálható szülőföldjén. Azonban számuk még így sem olyan magas, mint más macskaféléké. Manapság a fajtának az exportja meglehetősen ritka, így valószínűleg, ha török vant szeretnél látni, előfordulhat, hogy Törökországba kell utaznod, hogy találj egyet. Más országok tenyésztői is gyakran látogatnak a cica őshazájába, hogy frissítsék állományukat oly módon, hogy a fajtatisztaság fennmaradjon.

Egy ideig úgy hitték, hogy a török van és a török angóra egyazon fajta képviselői. Azonban egymástól különálló területeken alakultak ki, így ezt az elméletet elvetették. A török van-macska különösen elszigetelt régióból származik, természetes módon alakult ki, ennek köszönhetők egyedi jellemvonásai.

Fajtastandard

A török van-macska közepesen nagy termetű, testtömege körülbelül 5-8 kg. Feje háromszög alakú, robusztus, széles. Pofacsontjai határozottak, álla szilárd. Egymáshoz közel ülő fülei nagyok és szőrrel borítottak. Szemei nagyok, oválisak, Törökországban a felemás szemszínű egyedeket részesítik előnyben. A legtöbb egyed szemszíne azonban borostyánsárga. Nyaka viszonylag hosszú, kecses. Végtagjai közepes hosszúságúak, mancsai kerekek, formásak és dús szőrzettel fedettek. Bundája félhosszú, puha és finom tapintású, vízálló. Alapszíne krétafehér, gyakran vöröses foltok tarkítják a fejet, a hátat és a farkat. Manapság a teknőctarka, cirmos, fekete vagy krém mintázat is elfogadott. Várható élettartama 12-17 év.

Jelleme

Bár külső megjelenése miatt gyakran hasonlítják az angórához, a török van jelleme igencsak egyedi. Rendkívül élénk és ennek köszönhetően csintalan is, így ha ilyen cicával élsz együtt, a törékeny, értékes dísztárgyakat érdemes biztonságosan elzárni. Előle ugyanis nincs menekvés, igen mozgékony, ügyes és intelligens cica, nehéz túljárni az eszén. De a legkiemelkedőbb tulajdonsága az, hogy szeret úszni. A cicákról köztudott, hogy többségük ki nem állhatja a vizet, a van macska azonban kifejezetten szeret benne játszani és zsákmánya után nem habozik beugrani egy tóba sem. Ezen tulajdonsága miatt úszó macskaként is szokták emlegetni. Egyesek azt is megfigyelték már, hogy a Van-tó környékén élő cicák úsznak a tóban, így vízszeretetük valószínűleg kialakulási helyük földrajzi adottságainak köszönhető.

Mivel igen játékos és mozgékony teremtés, érdemes különböző játékokkal elfoglalni. Szeret apportírozni, üldözni és az intelligencia játékokat sem veti meg. A van szeretetteljes, ragaszkodó társa az egész családnak, de jellemzően kiszemel magának egy személyt, akit kitüntetett figyelemben részesít.

Ideális környezet

A török van-macska jól kijön más cicákkal és kutyákkal egyaránt. Játékos természete révén a gyerekekkel is könnyen megtalálja a hangot. Mivel csintalan, fontos, hogy le legyen foglalva éles esze. Épp emiatt huzamosabb időre nem érdemes egyedül hagyni, hiszen könnyen kitalál magának valami olyan elfoglaltságot, amit a gazdi nem fog díjazni. Szeret vadászni, de ezt mindenképp olyan kertben tegye, ahonnan nem tud kiszökni (amit esetében különösen nehéz megakadályozni). Nagy energiájának köszönhetően nem egy tipikus ölbe-macska, így aki ilyet szeretne, annak nem a legmegfelelőbb társ. Azonban ő is szeret bújni és élvezi a vele való törődést. Vízszeretete miatt gyakran iszik a csapból, esetleg a wc-t is felfedezi, így a fedelét mindenképp érdemes lecsukva tartani.

Ápolás

Mivel a török ​​van-macskának félhosszú szőre van, ápolási igénye nem túl nagy. Általában hetente egyszer kell bundáját átfésülni, de vedléskor érdemes ezt naponta megtenni. Néhány hetente, körülbelül havonta egyszer a karmait le kell vágni. A fülek tisztaságát hetente érdemes ellenőrizni. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át.

Puha, nedves kendővel időnként át kell mosni szemeit is. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. Annak érdekében, hogy hozzászokjon a szükséges ápolási rutinhoz és jól érezze magát közben, hasznos lehet, ha már fiatalon hozzászoktatják az efféle műveletekhez. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így a török van-macska esetében is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta általában egészséges, bár némelyik egyednél a szívbetegség egyfajta hipertrófiás kardiomiopátiájáról számoltak be. Egyes fajtákban, például a maine coonban, a HCM öröklődik, de ez a török van esetében nem bizonyított. Összességében nincsenek a fajtára tipikusan jellemző betegségek. De fontos, hogy ez nem zárja ki azt, hogy cicádnak esetleg valamilyen egészségügyi problémája legyen, így rendszerint látogass el vele állatorvoshoz.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon