hirdetés

A macskák leggyakoribb szemproblémái: a kötőhártya-gyulladás gyakori esetükben

Ferenczi Deborah

2022. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Szembetegségek viszonylag gyakran fordulnak elő a macskáknál. Egyes esetek könnyen diagnosztizálhatók és kezelhetők, míg mások nagyobb kihívást jelentenek, és akár egy macskaszem-specialistára is szükség lehet annak érdekében, hogy a pontos kezelést meghatározzák.

hirdetés

A macskák leggyakoribb szembetegségei általában vírusfertőzések következtében alakulnak ki. Ennek hátterében állhat valamilyen jellegű elsődleges betegség, illetve akár kórosabb stresszhatás is. Minden esetben a tünetek megjelenése után néhány napon belül állatorvoshoz kell fordulni. Íme a leggyakoribb szembetegségek és azok kezelése.

Kötőhártya-gyulladás

A macskák kötőhártya-gyulladása akkor fordul elő, amikor a szemet körülvevő szövetek begyulladnak, és irritálódnak. Ezt a jelenséget angolul pink eye” kifejezéssel is illetik, mivel ilyenkor a macska egész szeme rózsaszínes a gyulladás következtében. Miután ennek a betegségnek viszonylag sokféle kiváltó oka lehet, ezért nehéz lehet meghatározni az elsődleges problémát. Egyes esetekben a kötőhártya (a szemet körülvevő szövet) annyira megduzzadhat, hogy maga a szem sem látható. Ebben az esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a kötőhártya duzzadását. Gyakran további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy mi okozta a gyulladást. A kötőhártya-gyulladásban szenvedő macskákat 24 órán belül állatorvoshoz kell vinni.

Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártya-gyulladás a macska szemfelületének a sérülése. Az ilyen jellegű betegséggel diagnosztizált cicák általában hunyorognak és nagyon kényelmetlenül érzik magukat, ha túl erős a világítás. Jellemzően vörös, vagyis gyulladt a szemük, és gyakori esetükben a könnyezés is. Ez a betegség gyorsan súlyossá válhat, ugyanis könnyedén elfertőződhet. Ezért nagyon fontos, hogy gyorsan vizsgáltasd ki a macskát, amennyiben erre a problémára gyanakszol.

Retinaproblémák

A retinaproblémák nagyon gyakoriak macskák esetében. Kiváltképpen magas vérnyomást okozó egészségügyi problémák, például pajzsmirigy-túlműködés és vesebetegség következtében alakulnak ki. A magas vérnyomás a retina kis ereinek megrepedéséhez vezethet, ami a retina leválásához, és végső esetben vaksághoz vezethet. A hipertóniás retinopátia, vagyis a magas vérnyomás okozta vérerek károsodása az egyik leggyakoribb probléma az idősebb, szemproblémákkal küzdő macskáknál. A retinaproblémák egyik leggyakoribb tünete, amikor úgy tűnik, hogy a macska hirtelen megvakul, és pupillája jelentősen kitágul. Ha ezt látod, azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis ha a kezelés akár néhány órát is késik, az ebből eredő vakság is maradandó.

Kancsalság

A kancsalság szintén a szem betegségének tünete. Amikor egy szem fáj vagy gyulladt, a macskák hajlamosak hunyorogni vagy kifejezetten kancsalítani. Ha az állatod néhány óránál tovább hunyorog, fordulj állatorvoshoz.

Üveges szemek

Az üveges szemek a túlzott könnyezés következtében jönnek létre, amely akkor fordulhat elő, ha a macska szeme gyulladt vagy folyamatosan fáj. Ebben az esetben is minél hamarabb szakember segítségére van szükség, ugyanis valószínűleg komolyabb probléma áll a háttérben.

Váladékozó szem

A macska orrához legközelebb eső sarokban kis mennyiségű váladék normális mindaddig, amíg ez minimális. Általában barna színű és csak enyhén nedves. Ezt gyakran összekeverik a megszáradt vérrel. Problémát okozhat azonban, ha macska szemében nagyobb mennyiségű váladék jelenik meg, és az sűrű, krémes, vagy a sarkon kívüli területekről származik. Ez különösen igaz, ha a szembetegség egyéb jelei is megjelennek, mint például hunyorgás, gyulladás vagy fájdalom. A problémát egy-két napon belül állatorvosnak meg kell vizsgálnia.

Duzzadt szemek, könnycsatornák elzáródása

A kötőhártya súlyos gyulladása időnként elzárhatja a macska könnycsatornáját, ami túlzott könnyezést okozhat, mely idővel a szemek jelentős duzzanatával jár. Az állatorvosnak megfelelően kezelnie kell a kötőhártya-gyulladás okát, ami segít a könnycsatorna elzáródásában, illetve a duzzanat kezelésében.

Homályos szemek

A homályos szem súlyos tünet lehet. Különösen, ha a homályosodás a szaruhártya (a szem külső felülete) területén jelentkezik. Amikor a szaruhártya megsérül, például karcolás vagy fekély következtében, duzzanat lép fel, és homályos folt fog jelentkezni a macska szemén. Egyes esetekben az egész szaruhártya zavarosnak tűnhet. Amennyiben ezt tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz.

A harmadik szemhéj látszódása

A harmadik szemhéj egy kis mirigy a szem orrhoz közelebbi sarkában. Kizárólag akkor észrevehető, ha a macska álmos, ugyanis éber állapotában ez teljesen visszahúzódik. Amennyiben mégsem, akkor valószínűleg Horner-szindrómában szenved az állat. Előfordul olyan eset is, hogy csak időnként figyelhető meg a probléma.

beteg a macska betegség tünetei egészség leggyakoribb szembetegségek macska betegségei macska szembetegségek szembetegségek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink