hirdetés

Burma macska fajtaleírás: a buddhista szerzetesek kedvelt cicája, aki a világ végére is elkísér

László Enikő

2022. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Egy legenda szerint a burma macska azért olyan ragaszkodó és emberszerető, mert régen szolgák gondoskodtak a fajta egyedeiről, mivel szent állatnak számítottak.

hirdetés

A fajta kedvelői szerint a burma az egyik legértelmesebb macska a cicavilágban. De nemcsak okos, hanem rendkívül ragaszkodó és szeretetteljes is. Ezért is született a mondás: ha valaki olyan macskára vágyik, aki a világ végére is elkíséri, akkor burma macskát válasszon!

Eredete

Habár a fajta eredete vitatott, érdekes történetek származnak róla. Eszerint a burma macska a cicák ősi vérvonalából származik és egykor szentként tisztelték. Úgy tartják, régen Burmában csak a gazdag előkelők udvarában és a buddhista kolostorokban éltek ilyen macskák. A főurak a jó szerencsét társították a cicákkal, ezért sokan tartották őket. A kolostorokban pedig szent állatnak vélték a burma macskát, így minden egyednek külön szolgája volt, akinek gondoskodnia kellett az adott cicáról. Amennyiben nem tette, szigorú büntetést kapott. A legenda szerint a szeretetteljes gondoskodás miatt lett a burma macska ennyire emberszerető és ragaszkodó. A Thaiföldön fellelt 14-15. századi könyvekben az ábrázolások alapján a burmához nagyon hasonló cicákat thong daeng és sapalak néven emlegették. De mivel nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fajta valóban Burmából (mai Mianmar) származna, a szakkönyvek a burma szülőföldjének az Amerikai Egyesült Államokat tekintik.

Ugyanis az 1930-as években egy Ázsiából az USA-ba hazatért tengerész egy Wong nevű, csokoládé színű nőstényt vitt magával. Az állat aztán Joseph G. Thompson San Fransiscó-i orvoshoz került. A tenyésztők úgy vélték, a macska csak egy sötétebb színű sziámi, azonban Thompson nem értett velük egyet. Ezért saját tenyésztési programba kezdett, így pedig megalkotta a burma macskát, gondosan ügyelve arra, hogy megőrizze az ázsiai cica egyedi tulajdonságait. A különböző keresztezések során, amelybe seal point sziámit is bevontak, három eltérő színvariációjú kölykök születtek. Ezek közül az egyik a fajta védjegyévé vált: a fényes sötétbarna szín. De nemcsak egyediségüket, hanem személyiségüket is csodálták a macskabarátok. Nagyon értelmesek, kedvesek és barátságosak voltak amellett, hogy halk hangúak és jámborok voltak. A fajta mai napig megőrizte ezen tulajdonságait. A burma macskát 1936-ban ismerték el hivatalosan.

Fajtastandard

A burma macska közepes termetű, izmos, erőteljes testfelépítésű cica. Testtömege körülbelül 4-6 kg. Feje kissé ék alakú, de nem olyan hosszú, mint a sziámié. Koponyája kissé domború, állkapcsa erőteljes. Fülei jellegzetesen előre irányulnak, kissé szétállnak, egymástól távol ülnek. Végük enyhén kerekded. Szemei mandulavágásúak, nagyok, egymástól távol ülnek. Tekintete értelmes. Nyaka izmos és karcsú, törzse elegáns vonalú, hosszú és izmos. Háta egyenes, mellkasa kissé kidomborodik. Farka hosszú, a vége felé elvékonyodó, hegye enyhén kunkorodhat. Végtagjai karcsúak és hosszúak, a hátsók valamivel hosszabbak a mellsőknél. Mancsai kicsik és oválisak, ujjai zártak. Szőrzete rövid, tömött, fénylő és puha tapintású. Színe lehet coboly, kék, krém, csokoládé, lila, vörös, barna vagy lila teknőctarka. Várható élettartama 16-18 év.

Jelleme

A burma energikus és barátságos fajta. Megvan benne a sziámi macska varázsa és elszántsága, és ugyanúgy szeret gazdájával beszélgetni, mint rokona, de a hangja lágy és édes. Rendkívül kíváncsi és intelligens, szereti alaposan felfedezni területét és megismerni otthona minden szegletét. Játékos, és felnőtt korában is az marad. Okos elméjét interaktív játékokkal lehet lefárasztani, de szívesen megtanul néhány trükköt is. Ez a macska mindenben részt akar venni, amit gazdája csinál, az újságolvasástól és a számítógépezéstől kezdve az étkezésig és a tévénézésig.

Veled alszik az ágyon, és még az is lehet, hogy bebújik a takaró alá. Amikor leülsz, az öledben vagy közvetlenül melletted lesz, és várja, hogy megsimogasd. A vendégek teljes figyelmét megkapják, és valószínűleg még azokat is megnyeri, akik azt állítják, hogy nem szeretik a macskákat. A nőstény burma valóságos királynő. Szereti a figyelmet, és szeret irányítani, a kandúrok azonban nyugodtabbak.

Ideális környezet

A burma macska mindig szeret társaságban lenni, ami leginkább gazdája közelségét jelenti. Ezért nem a legalkalmasabb egy olyan otthonba, ahol a nap nagy részében egyedül marad. Ha nem lesz a közelben ember, aki leköti, egy másik háziállat társaságában is jól érzi magát. Jól kijön más macskákkal és kutyákkal, de természetesen egy másik burma és szerető gazdája lesz a legjobb barátja. Gyermekes családoknak is ajánlott, nagyon jól kijön a kisebbekkel és jó játszópajtásuk lesz, ha a gyerekek is finoman bánnak vele.

Ápolás

A fajta puha, rövid, csillogó szőrzete könnyen ápolható heti keféléssel vagy fésüléssel az elhalt szőrzet eltávolítása és a faggyú eloszlatása érdekében. Fürdésre ritkán van szüksége. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani.

Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. A fülek tisztaságát hetente ellenőrizni kell. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Mivel minden macska kényes alma tisztaságára, így a burmánál is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

A burma általában egészséges fajta, de vannak bizonyos egészségügyi problémák, amelyekkel őt is érinthetik. Előfordulhat nála szaruhártya dermoid, ami a bőr és szőr jelenléte a szaruhártya felszínén, mely műtéti úton sikeresen korrigálható. Kialakulhat orofaciális fájdalom szindróma, amelyet a túlzott nyalogatás és rágás, valamint a száj mancsolása jelez. A kellemetlen érzés fokozódhat, ha a cica izgatott vagy stresszes, és a macskák gyakran vonakodnak enni, mert ez a tevékenység fájdalmas számukra. Az öröklődés oka és módja ismeretlen. Fájdalomcsillapítók segíthetnek, csakúgy, mint az állatorvossal folytatott konzultáció a fogbetegségek kizárása érdekében.

Néhány burmánál előfordul veleszületett perifériás vesztibuláris betegség, amely a fej billentését, rossz egyensúlyt, gyors szemmozgásokat és koordinálatlan járást okoz. Egyes ilyen állapotú cicák süketek is lehetnek. Előfordulhat, hogy egy burma macska deformálódott koponyával, arccal születik. Kialakulhat hipokalémia, a vér alacsony káliumszintje által okozott izomgyengeség. A jelek közé tartozik az általános gyengeség, a merev járás, a járástól való vonakodás és a fejremegés. Szájon át adott kálium-kiegészítőkkel kezelhető.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

burma macska fajtaleírás rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink