hirdetés

Nebelung fajtaleírás: a köd teremtményének is nevezett cica, akit sokáig az orosz kék hosszabb szőrű változatának tekintettek

László Enikő, 2022. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Sokaknak szembetűnik a hasonlóság az orosz kékkel, ha megpillantanak egy nebelungot. Míg egyesek szerint tagadhatatlan a rokonság a két fajta között, mások számára egyértelmű, hogy ez nincs így.

hirdetés

This post is also available in: English

Ez a ritka fajta csodaszép bundájával és átütő tekintetével hódította meg rajongóit. Érzékeny, gyengéd és kissé visszahúzódó cica, azonban családját nagyon szereti. Otthon játékos és ragaszkodó, kedves társ, nem csupán a ház éke. Kedveli a nyugalmat és az állandóságot, és persze a rengeteg cirógatást!

Eredete

A nebelungot sokáig az orosz kék hosszabb szőrű változatának tekintették. Ugyanis hosszú szőrzetű kiscicák mindig is felbukkantak ezekben az almokban, de őket csak házi kedvencekként tartották, nem jegyeztették be. Cora Cobb azonban felfigyelt ezekre a macskákra, az 1990-es években azt szorgalmazta, hogy őket is jegyezzék be. Az orosz kék tenyésztők azonban ezt mélységesen ellenezték. Cobb akkor esett a hosszú szőrű, ezüst színű cicák bűvöletébe, amikor 1984 nyarán Denverben egy hím kiscica született hosszabb szőrzettel. Az alom egy orosz kékhez hasonló apától, és egy Elsa nevű fekete, rövid szőrzetű házimacska anyától származott. Cora magához vette a különleges kiscicát, aki Wagner Nibelung gyűrűje című művének egyik hőséről, Siegfriedről kapta a nevét. Nem sokkal később újabb alom látott napvilágot, amiben volt egy nőstény, aki hasonlított Siegfriedre, bundája pedig ezüstös volt és hosszú. Ő a Brunhilde nevet kapta. Tavasszal pedig megszülettek a két különleges cica utódai, akik a két szülő tökéletes elegyei lettek.

Amikor Cobbs be akarta jegyeztetni a hosszú szőrű egyedeket hivatalos fajtaként, egy genetikus azt tanácsolta neki, hogy a legjobb lenne, ha az orosz kék egyik változatának tekintenék őket. Cobbs megírta a standardot, mely egyezett az orosz kékekével azzal a különbséggel, hogy a nebelungok szőrzete hosszabb. A TICA orosz kék tenyésztői azonban kifogásolták ezt, ezért a fajtaszabványt felülvizsgáltatták. Ennek eredményeként végül egy különálló fajtát írtak le, amely olyan kékesszürke macskákra hasonlít, amelyeket a 19. században és a huszadik század elején Oroszországból importáltak.

A TICA volt az első egyesület, amely felismerte a nebelungot, és megadta a fajtaszabványt. A nebelung tenyésztési program célja a korai orosz importtal megegyező típusú kék macska előállítása volt, és ezt a típust egy vastag, közepes hosszúságú csillogó szőrrel kellett kombinálni. A nebelung 1997-ben bajnoki státuszt is kapott a TICA-tól, de a mai napig ritka fajtának számít.

Fajtastandard

A nebelung egy közepes termetű macskafajta. Általános megjelenése hosszú, erős és jól izmolt. Feje a testtel arányos nagyságú, kissé ék alakú, inkább hegyes, mint lekerekített, bár a hosszabb szőr lekerekített megjelenést kölcsönözhet neki. Szemei enyhén oválisak, közepes méretűek. Színük lehet zöld vagy sárgászöld. A kiscicák jellemzően sárga szeműek, de 8 hónapos korukra zöld árnyalat lesz látható a pupilla körül, 2 éves korukra pedig élénkzöld lesz a szem. Minél gazdagabb és mélyebb a szín, annál jobb. Fülei nagyok és hegyesek. Nyaka hosszú, kecsesen karcsú. Rövidebbnek tűnhet a sűrű szőrzet miatt.

Teste arányos és atletikus, általános felépítése hosszú és kecses. Végtagjai arányosak, közepesen hosszúak. Mancsai oválisak, a lábujjak között bojtok találhatók. Farka ideális esetben legalább egyenlő a test hosszával a fartól a lapockákig. A rajta lévő szőr hosszabb, mint a test más területein. Bundája közepesen hosszú, puha, duplarétegű. Színe ezüstös kék árnyalatú. Testtömege körülbelül 3,5-6,5 kg. Várható élettartama 11-16 év.

Jelleme

A nebelung jellemét könnyű megkedvelni. Intelligens, játékos, szeretetteljes társ, aki kicsit visszahúzódó, ám nagyon ragaszkodó cica. Igazán barátságos, azonban időbe telik számára, mire feloldódik idegenek mellett. Akár trükköket és vezényszavakat is szívesen megtanul, ehhez pedig hozzájárul éles esze. Nagyon hűséges családjához, gazdáját minden szobába hajlamos követni, és ha végre leült a szeretett személy, gyorsan az ölébe is pattan egy kis simogatásért.

Ideális környezet

Ez a fajta kifejezetten igényli az állandóságot, nehezen viseli a környezetében történő változásokat, például a költözést. Emiatt a napi rutin is fontos a számára, nem nézi jó szemmel, ha késik a vacsora! Családjában jellemzően mindenkihez kötődik, de sokszor kiválaszt egy különleges személyt, akihez még jobban. Idegenekkel szemben kissé távolságtartó lehet, azonban idővel feloldódik, és kedvesen odadörgöli meseszép bundáját a kiválasztott vendégekhez. Otthonában azonban leginkább a nyugalmat szereti és a kiszámíthatóságot, így nem való olyan családokba, ahol állandó a jövés-menés és a hangzavar. Gyerekek mellett visszahúzódó lehet, és idő kell neki, mire megszokja őket. Azonban fontos, hogy a kicsik megtanulják, hogyan kell tisztelettel bánni egy macskával. Más cicákkal és nyugodtabb vérmérsékletű kutyákkal jellemzően jól kijön.

Ápolás

Annak érdekében, hogy mesés bundája ne gubancolódjon össze, rendszeres fésülésre van szüksége, így megelőzhető a filcesedés. Ezért érdemes naponta egyszer néhány percet rászánni a gondozására. Szőre az őszi és téli hónapokra jelentősen megvastagodik, tavasszal pedig vékonyabb lesz. A vedlési időszakokban gyakoribb fésülés szükséges. Karmait érdemes rövidebbre vágni, ha nem koptatná azokat elég gyors tempóban a kaparófa. Szemei és fülei tisztaságára is mindig ügyeljen gazdája.

Gyakori egészségügyi problémák

A nebelung kifejezetten egészséges macskafajta, nincsenek tipikusan rá jellemző betegségei. Vesekő azonban előfordulhat ezeknél a cicáknál, a többi gyakoribb macskabetegség mellett, melyek nem fajtaspecifikusak. Etetésénél ügyelni kell, ugyanis sok egyed igencsak szereti a hasát, ez pedig könnyen elhízáshoz vezethet.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon