hirdetés

Így készíts macskalétrát házilag: cicád garantáltan élvezni fogja új birodalmát!

Ferenczi Deborah

2022. február 24

Macskatulajdonosként bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a cicák imádnak felmászni mindenre, amire csak lehetséges. Ezenfelül közkedvelt elfoglaltságuk, hogy koptatják a körmüket a különböző felületeken. Annak érdekében, hogy ezek ne a bútoraid legyenek, érdemes egy macskalétrát beszerezned. Az alábbiakban megmutatjuk, miképpen csináld meg ezt a nagyszerű mászókát kedvencednek.

hirdetés

Mielőtt nekiállnál a macskalétra barkácsolásához, fontos, hogy mindenképpen olyan ragasztót használj, ami teljesen biztonságos, de emellett nagyon erős is. Ezenfelül szükséged lesz szögekre, kalapácsra, ollóra is ahhoz, hogy el tudd készíteni a mászókát. Fontos, hogy közben nagyon ügyelj arra, hogy mindent alaposan rögzíts, a balesetek elkerülése érdekében.

Hogyan készíts kisebb méretű macskalétrát?

Amennyiben kisebb méretű mászókát szeretnél, akkor érdemes mindössze pár lépcsős megoldást választanod, mivel ezek méretüknél fogva kisebb lakásba is ideálisak lehetnek. Amennyiben ezt az alternatívát szeretnéd, akkor válassz stabilan álló, szélesebb fokokkal rendelkező létrát alapként. Ezenfelül mindenképpen szükséged lesz néhány méter vékony kötélre, két darab, erősebb textilből készült díszpárnahuzatra, valamint egy lapos szivacsra, mely a puha bélést fogja biztosítani. Amennyiben ezek megvannak, akkor kend be ragasztóval a létra lábait, majd tekerd körbe őket kötéllel, ugyanis ez lesz a kaparófelülete a létrának. Ha ezzel elkészültél, alakíts ki a lépcsőfokok helyén egy pihenőhelyet. Illetve, ha még inkább szeretnéd kényelmesebbé tenni, akkor érdemes a függőágyszerű megoldást bevetned párnahuzatból. Ajánlott ezeket a területeket kipárnázni, hogy kényelmesebb legyen a macskának.

Az alábbi videón látható, hogyan lehet elkészíteni egy ilyen jellegű létrát:

Hogyan készíts magasabb mászókát?

A második alternatíva valamivel egyszerűbb, ellenben sokkal magasabb is az előzőnél, így ez kisebb lakásba nem kifejezetten ideális megoldás. Ennek megvalósításához először is egy meglehetősen stabil falétrára lesz szükség, továbbá egy olyan kosarat is felszerelhetsz rá, melyben kényelmesen elfér egy felnőtt macska is. Ezentúl kelleni fog néhány fokhosszúságú deszka, illetve szőnyegdarabok. A létrafokokra szőnyeggel fedett deszkák kerülnek, ezeket minden esetben erősen rögzítsd. Fontos, hogy szögeld a deszkákat a fokokra, majd vágj ki akkora szőnyegdarabokat, mint amekkorák a deszkák.

Ragaszd a szőnyegdarabokat a felszögelt deszkákra. Ezek után ragassz egy darab szőnyeget a kinyitott létra csúcsára is, ez fog a fő fekhelyként szolgálni a macskának. Érdemes a kosarat ideszögelni, hiszen a macskák szeretnek magaslatokon lenni. A kosarat pedig béleld ki mindenféle kényelmes és puha párnával.

Amennyiben ezzel is kész vagy, helyezd el a kész létrát egy nyugodt, biztonságos helyre. Nagyon fontos, hogy támaszd ki, tehát lehetőleg fal közelében legyen, és ne tegyél köré semmi törékeny tárgyat. Miután meggyőződtél róla, hogy a lehető legbiztonságosabb helyre tetted, engedd, hogy a cicád birtokba vegye az új birodalmát.

cica fekhely így készíts mászókát macskalétra macskamászóka mászóka mászóka otthonilag
hirdetés

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!