Miért ne ijesztgessük a macskánkat? Szakértőt kérdeztünk, miért veszélyes ez az új TikTok-trend

Ferenczi Deborah, 2023. február 23 - Kép: Getty Images Hungary

Azon olvasók, akik jelen vannak különböző közösségi média platformokon, bizonyosan belefutottak már olyan videókba, melyekben a gazdik a kutyájukat, macskájukat viccelik meg. Azonban nem igazán beszélünk ennek a jelenségnek arról az oldaláról, hogy ez igenis rendkívül káros lehet az állatra nézve, és több mint valószínű, hogy ezeket a trendeket egyetlen felelős állattartónak sem kellene követnie. A témáról Osvald Zsófia macskaterapeutát kérdeztük.

Amikor ezekről a leginkább TikTokon, de Instagramon is felbukkanó jelenségekről beszélünk, akkor azon túl, hogy nyugtázzuk, hogy a legtöbb ilyen trend valóban szórakoztató, érdemes megvizsgálni ennek az állatjólléti oldalát is. Vajon az állat, akit ártatlanul megviccelünk, hogy érzi magát ebben a helyzetben? Vajon ő is velünk szórakozik vagy éppen halálra rémül? Ahhoz, hogy tisztábban lássunk ebben a kérdésben, Osvald Zsófia Mancsterepeautát kérdeztük.

@ladbible

Tag/send this to someone who needs to try this with their cat 😅😂 🎥 @Tofu The Cat #ladbible #fyp #foryoupage #catsontiktok #catslover #catprank

♬ original sound - Tofu The Cat

– Hol vannak a mai világ felelős állattartói?

O. ZS: Ez egy nehéz téma, mert a közösségi oldalak állatos tartalmaiból azt szűrhetjük le általánosságban, hogy az állattartók világszerte nincsenek rengeteg dologgal tisztában társállataikat illetően. Egy példával élve, nagyon gyakran jön velem szembe olyan videós tartalom, aminél az azt megosztó gazdik és a kommentelők aranyosnak tartják, ahogy a kutyus vagy cica sír gazdái után, miután azok elmentek otthonról. A valóságban viszont ezek az állatok egyértelmű jeleit mutatják annak, hogy szeparációs szorongással küzdenek, túlkötődnek a gazdáikhoz, egyedül maradva szorongás jeleit mutatják. Ez egy olyan mentális állapot, amit komolyan kellene vennünk, mert az állat ilyenkor valós félelmet él át, nem beszélve arról, hogy a szomszédokat is zavarhatja hangos ugatásával vagy nyávogásával.

@thaisaraujocarvalho

Separation anxiety or just willing to play? #fyp #catmoms #adventuremaya #catsoftiktok #separationanxietycat #cutekitten

♬ original sound - Maya Maria

– A videós trendeknél is hasonló figyelhető meg?

O. ZS: A videós trendek is ehhez hasonló dolgok. Léteznek nyilván olyan trendek is, amik ártalmatlanok lehetnek az állat lelki és fizikai egészségére nézve, és egy kellemes habitusú cica lehet, hogy nem veszi magára, mikor gazdái kellemetlen helyzetbe hozzák egy-egy videós szereplés miatt. De alapvetően az olyan trendek, melyek során a gazdik megijesztik a saját állataikat vagy jégkockát tesznek cicájuk bundájára, esetleg a mancsukra ragasztó szalagot tapasztanak, amitől furcsán kezdenek járni (és lehetne még sorolni), mind arról szólnak, hogy a kellemetlen helyzetbe hozott házi kedvencek szórakoztatják a nézőket. Az már más kérdés, hogy az emberek tisztában vannak-e azzal, hogy a videókban szereplő állatokban ezek a dolgok negatív érzést kelthetnek.

Szerintem sokan nem gondolnak bele ebbe, mert attól még, hogy valaki cicagazdi, korántsem biztos, hogy elegendő ismeretei vannak a macskatartásról, meg általánosságban a cicákról, csak mennek a saját elképzeléseik, illetve a macskás sztereotípiák után. Azért mondtam, hogy ezt nehéz témának tartom, mert a videós trendek vagy állatos tartalmak felszíne alatt jóval összetettebb problémák vannak, ez csak egy kis szelete annak, hogy hiába élünk egy fedél alatt társállatainkkal, ha nem értjük meg őket, nem tudjuk, mi a jó vagy a rossz nekik, nem kommunikálunk velük megfelelően.

Az állatunk jólléte épp olyan fontos, mint a sajátunk

Összegzésképpen érdemes megérteni, hogy az állatunk nem egy olyan játékszer, amit mi kényünk-kedvünk szerint használhatunk a magunk szórakoztatására. Megmosolyogtató, ha a cica éppen megijed a saját képmásától, vagy nem tud rendesen járni, mert valami éppen nagyon viccesnek tűnő ruhába öltöztettük. Azonban meg kell érteni, hogy ez az állat számára még véletlenül sem vicces, és ezeknek a videóknak az elkészítése sokkal inkább ártalmas, mint szórakoztató. Egy állattartó legyen felelősségteljes és tudja azt, hogy mi jó az állatnak, és mi az, ami már átlép egy határon.

Osvald Zsófia macskaterápia specialista

Osvald Zsófia néprajzkutató és kulturális antropológus, kutyakiképző és macskaterápia specialista. Gyerekkorában rengeteg cicával és háziállattal élt együtt, innen ered az állatok iránti szeretete. Egyetemi évei alatt kezdett problémás társállatokkal foglalkozni, ebben az időben macskák szittelését is elvállata. Diplomája megszerzése után saját vállalkozást indított, melyben viselkedési problémákkal küzdő társállatokon és gazdáikon segít. Macskáknál szerinte gyakori problémának számít az almon kívülre piszkítás, a szorongó vagy agresszív viselkedés, két vagy több cica összeszoktatása, a költözéssel járó stressz, vagy a különböző idegrendszeri problémák. Zsófia munkásságát a Mancsterepeauta Facebook-oldalon, és a Mancsterepeauta TikTok-oldalon lehet figyelemmel kísérni, ahol nemcsak a kapcsolatfelvételre van lehetőség, hanem számos izgalmas tartalom is várja az odalátogatókat.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon