hirdetés

Ezért ne engedd cicádat táblagépen játszani: rendkívül frusztrálóan hathat kedvencedre

Ferenczi Deborah

2022. október 28 - Képek: Getty Images Hungary

A te macskád is imád a táblagépeden játszani a különböző cicáknak kitalált vadászós játékokkal? Nos, annak ellenére, hogy ez alapvetően egy kiváló módja annak, hogy kielégítsd kedvenced vadászösztönét, illetve az ilyesfajta irányultságait, sok gazdi nem gondol abba bele, hogy ez számos esetben nagyon frusztráló az állat számára.

hirdetés

Valószínűleg sok gazdiban fel sem merül, hogy az olyan virtuális játékok, melyek lényege az, hogy a tableten mondjuk több halat tudjon elkapni a macska, esetleg rossz hatással lehetnek az állat mentális egészségére. Azonban szakértők szerint bizony ez könnyedén előfordulhat.

A macskák vadászösztöne

A macskák vadászata alapvetően egy ősi életbemaradási ösztön, melyet már kölyökként elsajátítanak a mamájuktól. Ennek lényege, hogy az állat ne legyen ráutalva senkire, és önállóan el tudja magát látni élelemmel, ha éppen szüksége van rá. Ennek kialakítására azért volt szükség, mert a macskák háziasítása meglehetősen későn történt meg, így nagyon sokáig teljesen csak a saját ösztöneikre voltak utalva. Azonban ez az évszázadok során egyre inkább átalakult, és a legtöbb macska immár csak a szórakozásból vadászik, hiszen ez a túléléshez már szükségtelen. De ez nem jelenti azt, hogy az ösztön kiveszett belőlük.

Szeretik a vadászattal kapcsolatos játékokat?

Természetesen szeretik azokat a játékokat, melyek alapvetően a vadászösztönre épülnek. Tehát bármiféle olyan dolgot imádnak, amit kergethetnek, ütögethetnek. Természetesen hasonlóképpen rajonganak az olyan tableten levő játékokért is, melyek célja, hogy minél több halat, békát, madarat fogjanak el. Azonban a fizikális játékokkal ellentétben, ahol el tudják kapni az üldözésük tárgyát, a virtuális játékokban ez nem történik meg. Ez pedig idővel mérhetetlenül frusztrálttá teheti őket.

Miért válnak frusztrálttá, ha nem tudják elkapni áldozatukat?

Alapvetően a macskákat különösképpen érdekli az, ha számtalan halat tudnak becserkészni egy képernyőn keresztül. Sőt, a gazdiknak kifejezetten úgy tűnhet, hogy a cicák egyenesen imádják ezeket a játékokat, hiszen ilyenkor teljesen le vannak nyűgözve, és viszonylag hosszú ideig lehet őket lekötni. Azonban a fizikális érintkezés nagyon is hiányzik ebből a játékból. Ugyanis a macskáknak az okoz örömet, ha el tudják kapni az áldozatukat. Azonban az, ha folyamatosan csak jönnek az újabb és újabb potenciális áldozatok, akiket elfogni lehetetlen, az kifejezetten frusztráló és egyben rendkívüli kudarcot okozó élmény lehet számukra. Arról nem is beszélve, hogy egy-két ilyen rossz tapasztalat után akár még kárt is tehetnek az eszközben.

Amennyiben viszont nem lesznek frusztráltak, akkor pedig fennállhat annak a veszélye, hogy szimplán csak unatkozni kezdnek. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy miután nem tudják megfogni a megszerzendő állatot, így előbb-utóbb szinte teljesen motiválatlanná válnak. Ez pedig azzal jár, hogy nagyon hamar megunják az adott játékot.

Engedhetem, hogy a macskám ilyen játékokkal játsszon?

Nos, ha egyszer-kétszer játszik a macska ilyen jellegű játékokkal, az még akár szórakoztató is lehet számára. Azonban hosszútávon semmiképpen sem szabad hagyni, hogy állandóan ezzel üsse el az idejét, mivel ez egyáltalán nem építő számára. Sőt, amennyiben frusztrációt okoz benne, akkor még akár mentális problémák is kialakulhatnak nála.

Szakértői szemmel probléma, ha a macska virtuális játékokkal játszik?

Osvald Zsófia macskaterepeutát is megkerestük a kérdéssel. Az alábbiakban az ő válasza olvasható.

„Én azért nem találom ördögtől való dolognak a cicáknak kifejlesztett virtuális játékokat, amelyekkel telefonos alkalmazásokon vagy a közösségi videómegosztó oldalakon találkozhatunk, mert szellemi fárasztásra épp annyira szüksége van házi kedvencünknek, mint a mozgásra. Sokan a lézerfénnyel való játéktól is óvják a cicájukat, mivel a fénypont az állat ragadozó agya számára nagyon stimuláló hatású, amit le szeretne vadászni, de fizikailag képtelen elfogni. Ez pedig hosszútávon frusztráló lehet a cica számára.

Azt viszont kevesen gondolnák, hogy a lézerfény milyen jó terápiás eszköz is lehet viselkedési problémák kezelésében. Például, amikor a macska figyelmét át kell hárítani egy olyan dologról, ami viselkedészavart idéz elő, a játékkedvet okozó lézerfényre. A virtuális játékok emiatt nagyon hasonlók a lézerponthoz. A cicákat nem igazán érdekli, hogy milyen figurák, effektek, színek jelennek meg a képernyőn (a macskák nem is képesek érzékelni a piros színt, kvázi „színvakok”), szemük sokkal inkább a mozgásra koncentrál. A virtuális játékokban megjelenő tárgyak mozgása izgalmas lehet a számukra, mivel öntudatlanul is egy prédaállat mozgását vélik felfedezni bennük.

A gyakoriságon van a hangsúly

A hangsúly inkább azon kell, hogy legyen, milyen gyakorisággal alkalmazzuk ezeket az internetes játékokat. Úgy mindenképpen károsak, ha a háziállatnak csak ritkán van lehetősége lemozognia magát, a gazdája pedig igazi játékok helyett csak lézerfénnyel vagy virtuális játékokkal jár cicája kedvében.

De úgy mindenképpen járható út lehet, hogyha közvetlen a virtuális vagy a lézerponttal való játék után egy pálcás macskajátékkal zárjuk le a folyamatot. Ezzel megelőzhetjük, hogy az állatban ne alakuljon ki elkeseredés amiatt, mert a virtuálisan látott préda fizikailag nem elérhető a számára. Nagyon fontos, hogy cicánk mindig kellően le legyen mozgatva és a környezetében elegendő inger álljon a rendelkezésére, mert egy ragadozó energiákkal túltöltődött macska könnyen válik problémássá. A gazdával való közös játékok és az interaktív, intelligenciafejlesztő játékok mellett megfelelő mértékben alkalmazva a virtuálisak is jó kiegészítést szolgálhatnak, hogy cicánk mind testben, mind lélekben kiegyensúlyozott lehessen.”

Osvald Zsófia macskaterápia specialista

Osvald Zsófia néprajzkutató és kulturális antropológus, kutyakiképző és macskaterápia specialista. Gyerekkorában rengeteg cicával és háziállattal élt együtt, innen ered az állatok iránti szeretete. Egyetemi évei alatt kezdett problémás társállatokkal foglalkozni, ebben az időben macskák szittelését is elvállata. Diplomája megszerzése után saját vállalkozást indított, melyben viselkedési problémákkal küzdő társállatokon és gazdáikon segít. Macskáknál szerinte gyakori problémának számít az almon kívülre piszkítás, a szorongó vagy agresszív viselkedés, két vagy több cica összeszoktatása, a költözéssel járó stressz, vagy a különböző idegrendszeri problémák. Zsófia munkásságát a Mancsterepeauta Facebook-oldalon, és a Mancsterepeauta TikTok-oldalon lehet figyelemmel kísérni, ahol nemcsak a kapcsolatfelvételre van lehetőség, hanem számos izgalmas tartalom is várja az odalátogatókat.

interaktív játékok macska játék okos macska Osvald Zsófia vadászik a macska vadászó macska vadászösztön virtuális játékok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!