hirdetés

Ezért életmentő a macskák ivartalanítása az állatorvos szerint

Gerhát Petra

2023. május 22 - Képek: Új Kutyavári Team; Getty Images Hungary

A macskák ivarzásuk kezdetekor, a párzás során, illetve az azt megelőző territoriális harcokban is könnyen megsérülhetnek. A harapott, karmolt sebeken keresztül vírusos és bakteriális, sokszor nem gyógyítható betegségeket kapnak el egymástól. A halálos macska-AIDS vagy a FIP mind megelőzhető lenne felelős macskatartással. Az ivartalanítás a kóbor macskák magas számaránya miatt is fontos, hiszen ők az ökoszisztéma mellett a családban élő, kijárós cicákra is veszélyesek lehetnek.

hirdetés

Magyarországon több mint kétmillió kóbor cica él, így a sterilizáció nem csak valamiféle hóbort, hanem kifejezetten szükséges lenne. Mégis sokan ellenérzésekkel viseltetnek a műtét iránt. Dr. Császár-Szabó Veronika klinikus állatorvossal beszélgettünk arról, miért is fontos a macska ivartalanítása.

Dr. Császár-Szabó Veronika

AÉM: Hogyan zajlik az ivartalanítás az állatorvosi rendelőben?

– Nagyon fontos elmondani, hogy a műtét nem magával a sebészi operációval kezdődik – legalábbis a mi rendelőnkben és számos más hazai, igényes munkát végző rendelőben sem –, hanem a műtét előtti fizikális vizsgálattal, az altatás szempontjából szükséges vérlaborral és szükség esetén kardiológiai kivizsgálással. Ezek mind az állat biztonságát szolgálják, ezekkel minimalizáljuk az altatás során fellépő rizikót. Maga a műtét fiatal, egészséges nőstény macska esetében, ahol a nemi traktus elváltozásoktól mentes, a petefészkek teljes eltávolításából áll. Idős állatnál, vagy ahol a méh bárminemű kóros elváltozása figyelhető meg, ott a teljes méh és petefészek eltávolítása, azaz ovariohysterektómia kellhet.

AÉM: Mi a helyzet a kandúrokkal?

– Kandúr macskáknál mindkét oldali herét eltávolítjuk ilyenkor, a herezacskón ejtett két bemetszésen keresztül.

AÉM: Sokan úgy tartják, ha a benti cicák nem találkoznak ellenkező nemű társaikkal, ivarosak maradhatnak akár egész életükre. Ez valóban így van?

Ember legyen a talpán, aki ivaros kandúrral együtt tud élni! Viccet félretéve, a nem ivartalanított kandúr macskák ivarérett korukat elérve szinte mind elkezdenek jelölni, nagyon bűzös vizeletet spriccelve a lakás vagy a ház különböző részein, sőt a családtagokra is. Így szerintem nem túl komfortos velük az élet egy bizonyos kor felett. Arról nem is beszélve, hogy verekedés közben vagy nemi úton különböző vírusos betegségeket is elkaphatnak, terjeszthetnek. Nőstény macskák esetében nemcsak a nem kívánt szaporulat megelőzése a cél az ivartalanítással, hanem ezzel megóvhatjuk őket a hormonokkal összefüggésben lévő betegségektől. Például a nemi traktust érintő daganatos elváltozásoktól vagy a gennyes méhgyulladás kialakulásától.

AÉM: Hány hónapos kortól lehet ivartalanítani egy cicát?

– Erre többféle válasz is létezik, mert ezzel kapcsolatban igazán eltérő az állatorvosok véleménye. A legtöbb hivatalos szakmai csoport szerint 5 hónapos korban érdemes elvégezni nőstény macskák esetében, ugyanis ez jelentősen csökkenti az emlődaganatok kockázatát, illetve ezáltal biztosan elkerülhetőek a nem kívánt szaporulatok is. Véleményem szerint kandúr macskákat legkésőbb 8 hónapos korig mindenképpen javasolt ivartalanítani, és a lány cicák esetében sem várnék ennél tovább.

Több millió kóbor cica él Magyarországon.

AÉM: Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy egyszer minden nőstény cicának szülnie kell ahhoz, hogy biztonsággal lehessen sterilizálni. Igaz ez?

– Szerintem ez csupán urbán legenda, szakmailag alátámasztott hátteréről jómagam nem tudok. Attól , hogy sosem szül egy macska, még teljes értékű, boldog életet tudunk biztosítani neki.

AÉM: Sok gazdi csak akkor kap észbe, ha már megtörtént a baj és lekéste az első sikeres ivarzást az orvosi egyeztetésekkel. Vannak állatorvosok, akik ilyenkor eltávolítják a méhet a magzatokkal együtt, és vannak, akik nem vállalnak ilyen műtétet.

– Minden szempontból kifejezetten nehéz ez. Rendelőnkben a legtöbb esetben körülbelül félidős vemhességig végzünk ivartalanítást, de olykor, ha valóban nincsen tisztában a tulajdonos a nem kívánt szaporulatról, megesik, hogy magas vemhesen is el kell végezzük a műtétet. Ez azonban inkább a vidéki rendelőkben gyakoribb, ahol több a kijárós, esetleg kevésbé kézhez szokott macska. Természetesen nem könnyű még a korai időszakban sem eutanáziában részesíteni a meg nem született magzatokat, de talán még mindig humánusabb, mint amilyen sors ezekre az állatokra várna.

AÉM: Mi a leghumánusabb megoldás, ha váratlan szaporulattal állunk szemben?

– Nálunk az az elterjedt gyakorlat, hogy magas vemhes állatnál már inkább a kiscicák örökbeadását forszírozzuk, illetve az anyamacska szülés utáni mihamarabbi ivartalanítását, amennyiben ez a gazdi számára megoldható.

AÉM: Állatorvosként mit javasolnál annak, aki kifejezetten szeretne kiscicákat is a már meglévő macskája mellé?

– Ha valaki mindenképpen szeretné, hogy szüljön a macskája, akkor felelős gazdiként élethosszig tartóan vállaljon mind a szülőkért, mind a kölykökért felelősséget! Gondozza őket, és hordja orvoshoz, amikor szükséges. Vagy találjon hasonlóan felelős, szerető gazdit a megszületett kismacskáknak, és utána az ivartalanítást is beszélje meg az állatorvosával! Ennél sokkal szerencsésebb, ha örökbefogadással választ a meglévő cica mellé egy másikat. Ne hagyja ott az utcán az elárvult macskakölyköt! Gondozás tekintetében pedig a véleményem ez esetben is változatlan: legyen felelős gazda minden tekintetben, kiscica kortól az együtt töltött idő alatt mindvégig.

állatorvos állatorvos véleménye felelős állattartás felelős gazdi felelősség ivartalanítás kandúr macska ivartalanítása nőstény nőstény macska vemhesség vemhesség jelei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink