hirdetés

4 ok, amiért a macskád a hajadat rágcsálja: a szőrzet számukra fontos és személyes

Hangai Lilla

2023. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskanyelvet több száz apró tüske, úgynevezett papilla borítja, amelyek többek között a mosakodásnál is nagy segítségükre vannak. Ez a praktikus kis kefe megszabadítja őket a kihulló szálaktól, az élősködőktől, a gubancoktól és a különböző szennyeződésektől. Sok macskagazdi beszámol arról, hogy a szorgos hajkefét nemcsak a saját bundájukon, de rajtuk is használni kezdték. Sőt, néha még odáig is elmennek, hogy rágcsálni kezdik a gondosan ápolt hajkoronát.

hirdetés

Valaki viccesnek és cukinak tartja, de sokakat aggaszt vagy zavar ez a jelenség. Ma annak járunk utána, hogy mi áll a hátterében, és hogyan akadályozhatod meg, ha problémát jelent.

1. A törődésüket akarják kimutatni

A macskák számára a bunda és annak ápolása egy nagyon személyes dolog. Így ha kedvenced szeret a hajaddal foglalatoskodni, azzal valószínűleg a gondoskodását szeretné kimutatni. A kolóniákban és a háztartásokban együtt élő állatoknál is megfigyelhető, hogy elsősorban azoknak segítenek be az ápolásnál, akiket kedvelnek. Az is megfigyelhető, hogy ez a viselkedés egymás között is leginkább a fejre és a nyakra összpontosul.

2. Játszani szeretnénak

Biztosan megfigyelted már, hogy a bojtos, szőrös macskajátékok általában minden cicánál nagy sikert aratnak. Nagyon izgalmas dolog rágcsálni, belekapaszkodni és mancsozni ezt a különleges textúrát, ráadásul teljesen biztos, hogy erre felfigyelsz, ugyanis közel van az arcodhoz.

3. Figyelemre vágynak

Az előző pontból következik a jelenlegi. Előfordulhat, hogy a nyávogás vagy a követés nem válik be, ugyanis a gazdi elfoglalt és éppen nincs kapacitása arra, hogy kellő figyelmet szenteljen a cicusnak. Ha azonban az arcod körüli részt kezdi piszkálni, ami ráadásul még izgalmas is, biztosan oda fogsz rá figyelni. És ha odafigyelsz, akkor könnyebben a tudtodra adhatja, hogy nasira vágyik, egy kis játékra vagy csak simogatásra.

4. Meg akarják nyugtatni magukat

Ugyan nem kell amiatt aggódniuk, hogy időben befizessék a lakás törlesztőrészletét, de a macskák nagyon érzékeny lények. Ha azt veszed észre, hogy a saját szőrét és a te hajadat is megszállottan rágcsálja és nyalogatja, valamint a saját bundáján kopasz foltok is kialakulnak, az azt jelenti, hogy ezzel próbálja enyhíteni a kialakult stresszt. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy állatorvost, aki tud tanácsot adni abban, hogy hogyan érdemes kezelni a kialakult problémát.

Mi a teendő, ha a cica meg is eszi a hajat?

Annál a macskánál, aki szívesen rágcsálja és nyalogatja az emberi hajat, előfordulhat, hogy lenyel egy-egy szálat. Ettől semmi baja nem lesz, nem kell miatta aggódnod! Ám ha feltűnt, hogy kedvenced szándékosan eszi meg a kihullott hajszálakat, esetleg rendszeres dézsmálja a hajkefédet, az egy betegségre utalhat, melynek a neve pica. (Az ettől az evészavartól szenvedő emberek vagy állatok fogyasztásra alkalmatlan dolgok után sóvárognak.) Ez az állapot gyakran megfigyelhető bizonyos macskafajtáknál, például a burmánál, a sziáminál és a tonkinéznél.

Mindenképpen javasoljuk, hogy látogassatok el az állatorvoshoz, ugyanis nagy mennyiségű haj elfogyasztása okozhat például bélelzáródást is. Ráadásul az ilyen jellegű zavarok hátterében mindig áll valamilyen mentális probléma.

Hogyan akadályozhatod meg?

Ha megbizonyosodtál arról, hogy a jelenséget nem egészségügyi probléma okozza, és zavar téged, egyszerű figyelemátirányítással kezelhető. Amikor a cicád elkezdni nyalogatni vagy rágcsálni a hajadat, érintsd az ujjad az orrához, hogy felkeltsd az érdeklődését.

Ha ez megtörtént, érdemes lehet számára valami izgalmasabb dolgot felajánlani. Például valamilyen interaktív játékot vagy valamilyen ételrejtvényt, vagy kipróbálhatjátok akár a nyalószőnyeget (lick mat) is. Ha unalomból vagy figyelemfelhívás miatt csinálja, amint elkezdesz vele többet játszani és foglalkozni, valószínűleg magától megszűnik a probléma.

burma macska ember macska kötődés emberi haj játszik a macska kényszeres önápolás macska eszi a hajat macska figyelmet igényel macska rágja a hajat macska viselkedése önápolás pica stresszes macska sziámi szorongás tokinéz törődés unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!