hirdetés

Ilyen gyakran kell a benti macskákat orvosi rutinellenőrzésre vinni

Hangai Lilla

2023. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Sok esetben tapasztaljuk, hogy a gazdik fejében még mindig él az a tévhit, hogy a benti macskákat nem kell orvosi rutinellenőrzésre vinni, hiszen nincsenek annyi kockázatnak kitéve. Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól!

hirdetés

Addig, amíg az adott háztartásban élnek olyanok, akik kijárnak a lakásból (legyen az ember vagy más állat), addig ők igenis behozhatnak olyan fertőzéseket vagy élősködőket, melyek veszélyesek lehetnek az állatra. A genetikai és a nem öröklődő betegségek pedig válogatás nélkül csapnak le a kinti és benti cicákra is. Az állatorvosi ellenőrzés a macskák esetében életet menthet!

Ez meg fog győzni

Hogy minden gazdi érezze ennek a súlyát és fontosságát, kifejtjük bővebben az első bekezdésben írtakat.

A benti macskáknál is számos olyan betegség és állapot kialakulhat, melyeknek semmi közük a külvilághoz. Ilyenek például a súlyproblémák, a hormonproblémák, a fogászati problémák, a különböző örökletes betegségek és a daganatok is.

Emellett bármennyire óvatosak vagyunk is, nem lehet elkerülni annak veszélyét, hogy kedvencünk kisurranjon, hisz a külvilág nagy csábítást jelenthet egy kíváncsi cicának. Elég egy kis huzat, egy óvatlanul nagyra tárt ajtó, egy kis figyelmetlenség. Éppen ezért nem csupán az oltások és orvosi vizsgálatok, de a chip fontosságára is felhívnánk a figyelmet, akár kijárós, akár kizárólag lakásban tartott dorombolónk van. Egy kaland a külvilágban betegségek szempontjából is nagy kockázat, de nagyobb baj lehet belőle, ha nem talál haza a kedvencünk. Véleményünk szerint minden cicának kötelező lenne a chip, épp úgy, mint kutyusok esetében.

Ezen felül pedig még ha soha nem is hagyják el a házat, akkor is hatással van rájuk a külvilág a háztartásban élőkön és a családhoz érkező vendégeken keresztül. Az udvaron vagy a települések utcáin járó kóborok által terjesztett betegségek is nagyon könnyen, egyszerűen az ember cipőjére tapadva eljuthatnak még a legrendezettebb, legtisztább otthonokba is.

És ami ezt az egész helyzetet különösen veszélyessé teszi, az az, hogy a macskák ösztönösen rejtik el a fájdalmukat és a betegségüket. Sok esetben mire a gazdinek feltűnik, hogy valami nem stimmel, már késő is lehet.

 

Végül pedig érdemes mérlegelni az anyagi oldalát is a dolognak. A megelőzés általában sokkal olcsóbb és persze hatékonyabb is, mint a tüneti kezelés, a műtétek, az élethosszig tartó gyógyszeres terápia vagy a speciális étrendek.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük milyen gyakran kell a macskát állatorvosi ellenőrzésre vinni!

A súly ellenőrzése a rutinvizsgálat alkalmával nagyon fontos.

Így néz ki a pontos beosztás

Kölyökmacska

A kiscicáknak 6-8 hetes korukban kell először átesni az első fizikális vizsgálaton, plusz egy bélsárvizsgálaton. 8 hetes korukban megkapják a kombinált oltást (parvovírus okozta panleukopenia, herpeszvírus okozta légzőszervi megbetegedés, calicivirus okozta nátha, chlamydiosis, illetve a leukózis vírus okozta megbetegedés), amelyet 12 hetes korukban megismételnek. 14 hetesen pedig a veszettség elleni vakcinát is beadják nekik.

Ezt követően minden évben meg kell kapniuk a kombinált és veszettség elleni ismétlő oltást is. Valamint parazitamentesíteni kell az állatot, és a féreghajtást is el kell végezni. Az oltások és a kezelések időpontjáról az állatorvos mindig ad pontos tájékoztatást, nem kell megijedni a sok fejben tartandó időponttól!

Röviden összefoglalva tehát a kölyökkor és a fiatalkor közötti időszakban a macskákat évente egyszer kell rutinellenőrzésre vinni miután 14 hetes koráig megkapta a kötelező oltásokat. Ha az orvos azonban gyakoribb látogatást javasol valami miatt, érdemes megfogadni a tanácsát!

Felnőtt macska

Egy felnőtt macskát évente minimum egyszer (az oltások miatt), de még jobb, ha kétszer elviszünk az állatorvoshoz. Az orvos így hamarabb észreveheti az esetleges betegségeket, és a cica súlyát is könnyebb kontroll alatt tartani. Ezt azért fontos kiemelni, mert az elhízás számos súlyos betegség forrása lehet, úgy mint a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések vagy az ízületi rendellenességek.

A macskák esetében az orvosi ellenőrzés és az oltás egyaránt életet ment.

Szenior macska

A macskák 7-10 éves korukban (a fajtától és a várható életkortól függően) időskorba lépnek. Ezeket a cicákat 6 havonta el kell vinni egy rutinellenőrzésre, ugyanis több betegség is jellemzőbben bukkan elő a szenior cicáknál, mint például az artritisz vagy a máj-, illetve a veseproblémák.

Amint a macska betölti a 15. életévét, akkor is érdemes 3 havonta orvoshoz vinni, ha látszólag egészséges. Ebben a korban már sokkal nagyobb bármilyen betegségnek a kockázata.

A benti macskának is kell vakcina?

Ahogy azt az előzőkből már biztosan kitaláltad, a benti macskáknak is ugyanúgy szüksége van oltásokra, bár nem annyi félére, mint kijárós társaiknak. Egyetlen eset vagy állat sem jelenthet kivételt!

A kötelező oltások (kombinált, veszettség elleni) mellett léteznek opcionális oltások is (például Lyme-kór ellen), melyekről az állatorvosnál érdeklődhetsz. Ő tudja majd eldönteni a körülmények ismeretében, hogy melyekre lehet szükség.

állatorvos állatorvosi rutinellenőrzés benti macska beteg a macska felelős állattartás felelős gazdi felelősség macska oltásai megelőzés oltás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!