Dr. Kajó Cecília előadása, avagy milyen szerepe van a polgárjognak az állatvédelemben?

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

2022. szeptember 22.-én dr. Kajó Cecilia jogász előadásán jártunk, melyet az ELTE-ÁJK Polgári Jogi Tudományos Diákkörében tartott meg. Olyan rendkívül fontos témákat tárgyalt az előadó, mint például az állatkínzás mint bűncselekmény jogi tárgyának polgári jogi státusza, és az állatvédelem polgárjogi vonatkoztatásai.

Sokak számára a jogi előadások száraz és unalmas témának bizonyulnak, hiszen nem állnak másból, mint adásvételi szerződések megkötésének kivesézéséből, vagy éppen az eladó és vevő jogviszonyának vizsgálatából. Azonban saját tapasztalatból mondhatom, hogy nem minden esetben bizonyul száraznak egy ilyesfajta előadás, sőt néha egészen izgalmas is lehet, hiszen számos olyan témát feszegethet, mely mindannyiunkat érdekel. Ezt tökéletesen alátámasztotta dr. Kajó Cecília előadása is.

A polgárjog szerepe az állatvédelemben

Az emberek általánosságban a büntetőjogot tartják a legmegfelelőbb eszköznek az olyan problémák orvoslására, melyek az állatvédelem kérdéskörébe tartoznak. Fontos tudni, hogy ezek nemcsak súlyos állatkínzásokra vonatkoznak, hanem állattartási hibák, hiányosságok esetén is a büntetőjoghoz mint eszközhöz fordulnak. Azonban ennél sokkal relevánsabb terület is van erre vonatkozóan, ugyanis már-már ismeretlen jogterület a polgári jog, amely érdekes módon sokkal mélyebben kapcsolódik az állatvédelemhez. Éppen ezért rendhagyónak bizonyult az említett előadás, hiszen egy sokak számára kevésbé ismert oldalát mutatta meg az állatvédelemmel kapcsolatos jogi kérdéseknek.

Milyen témák érintett az előadás?

Többek között olyan nagyon izgalmas és érdekfeszítő témákról esett szó, mint például az állatkínzás bűncselekmény jogi tárgyának polgári jogi státusza. Ez köztudottan a macskákat is érintő téma, hiszen rengeteg ártatlan cica esik áldozatául nagyon súlyos állatkínzásnak. Továbbá, szintén szóba került az állatkínzás keretein belül a macskaszőrme árusításának jogi kérdése és egyben illegalitása is. Ezentúl olyan kérdéseket is feszegetett az előadó, hogy vajon a vemhes állat magzata alkatrésznek vagy éppen tartozéknak számít, és ez a vemhesség időtartamától függ-e. Továbbá az a kérdés is felmerült, hogy az ellést követően, ki szerez tulajdonjogot a kölykök fölött. Illetve rendkívül részletesen kitért az olyan állatok tartására is, melyek illegálisak és veszélyeztetik a környező emberek és állatok épségét.

Összegzésképpen, rendkívül érdekes és szemnyitogató előadás volt, mely teljes részletességgel boncolgatta ezeket a mérhetetlenül fontos kérdéseket. Hamarosan az említett témákról pedig bővebben is beszámolunk!

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon