A 7 leggyakoribb macskahang és jelentésük: a nyivákolás nem hiszti, általában fájdalmat vagy stresszt jelez

Hangai Lilla, 2023. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Még mielőtt ásítanál egyet unalmadban, ma nem a nyávogásról vagy a dorombolásról fogunk beszélni. Valami sokkal izgalmasabb van a tarsolyunkban! Olyan rejtélyes cicahangok, amelyeket mindenki hallhatott már, de valószínűleg kevesen tudják, hogy mi a jelentésük.

Nem is húzzuk tovább az időt, lássuk videókkal szemléltetve, hogy mit takar az „ekekekekek” vagy a vonyítás!

Csiripelés

Számunkra ez az egyik legkedvesebb hang és nem csak a jelentése miatt. Majdnem olyan otthonos és kedves érzést kelt bennünk, mint a dorombolás.

Eredetileg a mama macskák használták, hogy ezzel irányítsák a kicsinyeik figyelmét önmagukra. Ez a madárcsipogáshoz hasonló hangocska remekül beválik akkor is, ha fajtársaik osztatlan figyelmére vágynak, vagy ha a gazdi érdeklődését szeretnék felkelteni. Ha csiripel a cicád, az azt is jelentheti, hogy izgatott vagy boldog.

Morgás

Ez a halk, dübörgéshez hasonlítható hang a fújáshoz hasonló figyelmeztetésként szolgál. Félelmet, haragot sugall és használhatják fajtársakkal, más állatokkal és emberekkel szemben is. Gyakran párosul más negatív, agresszivitást sejtető hangokkal is és a mindenki által ismert félelmet jelző testbeszéddel. A legjobb, ha ezt a cicát békén hagyod, hacsak nincs veszélyben.

Trillázás

Ez a különös kis hangocska valahol a dorombolás és a nyávogás között van és csukva van közben a macskák szája. Általában akkor használják, ha nyugodt állapotban tudomásul vesznek valamit vagy üdvözölnek más fajtársat, embert. Az ezt a hangot hallató cicusok jól érzik magukat és nyugodtak.

Nyivákolás, vonyítás

Megdöbbentően hasonlít a gyereksíráshoz, emiatt elég viccesnek is tűnhet. A legtöbb esetben azonban fájdalmat, szorongást, félelmet jelez.

Eredetileg a macskák egymás között használták, és általában azt jelentette, hogy „tetszel nekem, párosodni szeretnék” vagy „szedd a sátorfádat, ez az én területem”. Érdemes erre a hangra odafigyelni, ugyanis minden esetben valami komoly dolgot szeretnének vele a tudtunkra adni. Tegyünk meg mindent, hogy a cica biztonságban érezhesse magát. Ha sűrűn hallatja ezt a hangot, érdemes ellátogatni az állatorvoshoz!

Kotkodácsolás

Vagy hívhatjuk úgy is, hogy: ekekekekek. Általában akkor hallhatják a macskák, amikor megfigyelnek egy potenciális áldozatot. A hang a préda hangját hivatott utánozni, hogy ezzel úgy vonzza magához őket, mint tengerészt a szirének éneke. Ha tapasztaltál már ilyet, és az a benyomásod, hogy vegyül ebbe a hangba némi stressz is, jól érzed. Éles vadászat közben nem igazán lehet hallani őket, hogy ezt a hangot megszólaltatnák, csak akkor, ha nem kaparinthatják meg a kívánt prédát.

Vicsorgás

Szintén az agresszió jele, de magasabb tartományban van, mint a morgás. Amikor ezt a hangot halljuk, nyitva van a szájuk és megmutatják a fogaikat is. Sűrűn kíséri fújás is, és az sem ritka, hogy tettlegességig fajul az akció.

Horrorfilmbe illő jelenetté is alakulhat a dolog pillanatokon belül, így javasoljuk, hogy szándékosan semmiképpen se idegesítsd a macskát úgy, mint a videóban.

Párzási ének

Vidéki lányokként nagyon jól tudjuk, hogy milyen az, amikor a balzsamos nyári éjszakán felhangzik az a bizonyos üvöltés: ilyenkor bagzanak a macskák. Intenzívebben tombolnak a hormonok cicáéknál, mint a 8. osztályban.

Ha hallod ezt a hangot, egyből az a gondolatod támad, hogy itt bizony valaki bajban van, azonnali segítségre szorul; ám szó sincs ilyesmiről. Mi már megtanultuk élvezni, van olyan kedves a fülünknek mint a Für Elise. Érdekesség, hogy csak a lányok hallatják, a fiúk eközben árkon-bokron keresztül, lábujjhegyen törnek a cél felé, hogy időben odaérjenek.

A te cicád milyen hangokat szokott hallatni? Van olyan, ami szerinted csak rá jellemző?

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon