hirdetés

Nobel-díjat ért a macskakutatás

Gerhát Petra

2023. október 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az IgNobel-díjat 31 éve ítélik oda a leginkább szatirikus kutatási eredmények szerzőinek. Bár a koronavírusos lezárások óta mindez online zajlik, a szervezőket nem akadályozta meg abban, hogy idén is kitüntessék a legfurcsább kutatási eredményekkel büszkélkedő tudósokat. Idén egy macskás díjazottnak is örülhetünk.

hirdetés

A kitüntetés, mely az eredeti Nobelhez csak nyomokban hasonlít, valójában egyfajta paródia, de valóban komoly kutatók kapják az elismerést lényegtelen, semmi hasznot nem hozó, vagy éppen vicces témákban zajló felfedezéseikért. 2021-ben egy tudós a macskákkal kapcsolatos kutatásokért vehette át virtuálisan a plakettet.  A már Ig.Nobel-díjas macska témájú kutatást az alábbiakban ismertetjük. S hogy érzékeljétek a kitüntetés mibenlétét, ha még sosem hallottatok róla, álljanak itt a legfurcsábbak a kategória további nyertesei közül.

Idén ugyan virtuálisan, de kiosztották az alternatív Nobel-díjakat.

Fejjel lefelé repülő vízilovak és a csótányok elleni harc

A vízilovak és állatok fejjel lefelé történő helikopteres szállítása – a tüdőt kevésbé megterhelő módja miatt – volt az egyik legérdekesebb olyan projekt, melyért Ig. Nobel járt. A kutató ráadásul saját magán modellezte a vizsgálatokat, s nem is akárki. Richard Roberts ugyanis valódi Nobel-díjas kutatóként vállalkozott a nyaktörő mutatványokkal járó vizsgálatokra. Ő azon kevesek egyike, aki nem csak az Ig. Nobel, hanem az eredeti Nobel-díj büszke birtokosa is. 1993-ban orvostudományi eredményeiért már részesült.

De elismerték már többek között a tengeralattjárókon való csótányirtás leghatékonyabb technikáját kidolgozó kutatócsoportot is. Továbbá azokat a tudósokat, akik a szakáll arcra mért ütéseket csillapító tulajdonságait firtatták. Magyar érdekeltségű díjazottak is szép számban akadtak, volt, aki a pingvinek székelési sebességéért, mások a szitakötők fekete sírkövek iránti bizarr vonzalma miatt váltak jogosulttá a címre.

Mormogás, trillázás, csiripelés, grorgolás, csirigolás  – ezért járt az alternatív Nobel idén

A számunkra legérdekesebb eredményt azonban Susanne Schötz, a Lund University macska hang-kutatója vehette át még 2021. szeptember elején. Nem is rögtön egy, hanem egy teljes tanulmány csokor által találták érdemesnek az Ig. Nobelre, ami a macskák hangja illetve kommunikációjának megértése köré összpontosul. Schötz 2011 óta kutatja a a macskák által kiadott hangokat. Többféle intonációt sikerült megfejtenie, melyeket ide kattintva ti is meghallgathattok.

Nem is sejtenénk, hányféle hangot lehet differenciálni, s az, hogy mindet el is nevezte a kutató, még pikánsabbá teszi a vizsgálatokat. A szavak, melyeknek ugyan egyelőre hazai megfelelője nincs, azért tényleg hasonlítanak kis kedvenceink különféle nyávogásaira. Te vajon felismersz párat belőle?

Nos, ezek után meg is tudod majd nevezni, s azt is észreveheted, ha jól fülelsz, melyiket mire használja.

 

Ha több cica él otthon nálatok együtt, a köztük lévő hangos kommunikáció elemeire is rátanulhatsz, de az is igazán beszédes, hogy vajon a különféle hangokkal tőled mit várnak el a kis bundások. Susanne Schöltz Donna nevű házi cicája például egyszerre nyikorog, trillázik és dorombol, amikor azt kéri, vegye fel gazdája. Egy másik cicus a nyávogást halk tónusú trillázással egészíti ki a jutalomfalatra vágyva.  S mivel egy egyetemi kutató macskagazdiról van szó, aki nem volt rest közel másfél évtizedet a témára szánni, biztosak lehetünk benne, hogy a nagyszámú kísérleti cicus viselkedését elemezve ezek a hangok valóban azt is jelentik, amire az évek során a Lund University tudósa rájött.

kommunikáció kutatás macska nyávog nobel-dij nyávog nyávog a macska nyávogás viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink