hirdetés

Így hangzik a macskák számára az emberi beszéd: igyekeznek imitálni a gazdi hangját, hogy közös nyelvet fejlesszenek ki

Hangai Lilla

2023. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik rendszeresen beszélgetnek macskáikkal. Nem kell szégyenlősködnöd, mind csináljuk! Amellett, hogy felér egy terápiával, a kötődést is erősíti kettőtök között. Azt már tudjuk, hogy szeretik, ha magasabb hangon, cukiskodva szólunk hozzájuk, de azon gondolkodtál-e, hogy mennyit értenek abból, amit mondunk nekik?

hirdetés

Sajnos nem túl sok kutatás készült még a témában, de bízunk benne, hogy ami késik, nem múlik. Lássuk hát, hogy az eddigi információk alapján vajon milyen lehet számukra az emberi beszéd és mennyit értenek meg belőle.

Ők is megértenek emberi szavakat, akárcsak a kutyák

Az eddig elkészült kutatások szerint kedvenceink körülbelül 20-40 szót képesek megérteni. (Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ezeknek a szavaknak a megértése asszociációból ered, nem konkrétan a szó jelentését ismerik. Ahhoz nem elég fejlett a kognitív képességük.) Ebbe beletartozik a nevük is. És persze minden olyan szó, amely hasznos lehet számukra, és amit sűrűn hallanak. Valószínűleg vannak eltérések a különböző háztartásban nevelkedő állatok szókincse között, de a továbbiak feltehetően mindegyikük szótárában megtalálhatók valamilyen formában: enni, étel, játék, nem stb.

Nem olyan régen írtunk Billiről, a beszélő cicáról, aki gombok segítségével kommunikál gazdijaival, és rendkívül impresszív, 64 szavas szókinccsel rendelkezik. Kedvenc szava pedig a mérges. Le sem tagadhatná, hogy macska…

Természetesen, ha meg szeretnéd tanítani kedvencedet bizonyos trükkökre, vagy parancsszavakra, arra is van lehetőséged, de ez önmagától nem fog megtörténni, tudatos kiképzés szükségeltetik hozzá. Érdekes nagyon, hogy bár eddig úgy tűnik, hogy a kutyák több szót képesek megtanulni, a macskák sokkal több hangot fejlesztettek ki, amelyet a velünk való kommunikációra tudnak felhasználni.

Mi a helyzet az emberi nyávogással?

Erről a témáról bővebben itt írtunk, de a teljesség kedvéért röviden itt is megemlékszünk róla. A macskák az emberek miatt fejlesztették ki a nyávogást, fajtársaikkal leginkább szagok, érintés és testbeszéd útján cserélnek információt. Biztosan te is nyávogtál már vissza macskának, és az is valószínű, hogy teljesen ösztönösen cselekedtél. Ha csak nem az a célod ezzel a viselkedéssel, hogy idegesítsd a szobatigrist, semmi gond nincs vele.

Ha már csinálod, érdemes azonban jól csinálni. Amennyiben ismered kedvenced különböző típusú nyávogásait, jó ötlet lehet, hogy ha valamit szeretnél vele közölni, megpróbálod ezeket használni. Ha másra nem is lesz jó, a kötődést biztosan erősíti kettőtök között.

A macska hallása fogékonyabb a magasabb hangokra

A bevezetőben futólag már említettük, hogy a cukiskodó, magasabb hangtartományban lévő beszéd kedvesebb a fülüknek. Nem azért, mert elkényeztettük őket, ennek is az ösztöneikhez és az életmódjuknak van köze. A prédáiknak is – legyen szó madarakról vagy rágcsálókról – , magasabb hangja van, így sokkal kedvesebb és a figyelemfelkeltőbb számukra ez a tartomány.

Esetleg kipróbálhatod, hogy ha több cicád is van otthon, mindnek kicsit más hangsúllyal és tónusban mondod ki a nevét. Így könnyebben különbséget tudnak tenni aközött, hogy éppen kinek szólsz.

Van akcentusuk, akárcsak nekünk

Ahogy minden bizonnyal van némi eltérés a különböző háztartásokban nevelkedő cicák szókincsében, úgy egy svéd tanulmány a macskák dialektusát kezdte el tanulmányozni 2016-ban. Megfigyelték ugyanis, hogy bizonyos nyávogások bár felismerhetők és hasonlók, eltérően hangzanak különböző macskáktól. Előzetesen úgy gondolták, hogy ennek a gazdihoz lehet köze, akit megpróbálnak utánozni, hogy könnyebben kapcsolatot teremtsenek vele és gyorsabban megértessék azt, amit közölni szeretnének. A tanulmányt 5 évre tervezték, sajnos azonban nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy sikeresen befejezték-e, és ha igen, mik lettek az eredmények.

billi a beszélő macska emberi beszéd emberi nyávogás hallás kommunikáció macska akcentus macska ember kapcsolat macska érti a szavakat macska hallása macska kommunikáció magas hangok nyávogás visszanyávogni a macskának
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink