Hogyan értsd meg, hogy mit mond a macskád? A japánok nem szórakoznak, egyenesen fordítóprogramot találtak ki

Ferenczi Deborah, 2023. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan neked is eszedbe jutott már, hogy milyen jó is lenne, ha cicáddal egy nyelvet beszélnétek. Nos, a japánok úgy vélték, hogy a tudomány napjainkra már olyan előrehaladott, hogy ez abszolút nem jelenthet problémát. Így hát megalkották az első fordítóprogramot, amely képes lehet arra, hogy lefordítsa a cicád nyávogását!

Szenzációs áttörést jelenthet a MeowTalk nevű alkalmazás, amelyet japán tudósok fejlesztettek ki. Maga az app tulajdonképpen egy fordítóprogramként működik ember és állat között. Ugyanis segíthet a tulajdonosoknak megérteni azt, hogy macskájuk éppen mit szeretne a tudomásukra hozni.

Hogyan működik az applikáció?

A szakemberek 13 hangmintát azonosítottak a macskák esetében. Ezeket a hangmintákat hosszas kutatások során olyan érzelmekhez vagy éppen érzelmi megnyilvánulásokhoz kötötték, mint az idegesség, a szeretet kifejezése, a harag vagy éppen a éhség jelzése. Amikor nyávog a macska, akkor a gazdája bekapcsolja ezt a fordítóprogramot, és az pedig összeveti a hangokat a már beazonosított 13 mintával, és a sikeres azonosítás következtével emberi nyelven elmagyarázza, hogy a cica éppen mit szeretne a tudomására hozni.

Továbbfejlesztett verzió

Aki ezt pedig még professzionálisabban szeretné használni, annak érdemes kipróbálnia azt a lehetőséget, hogy az Alexával köti össze magát a programot. Az Alexa maga tulajdonképpen egy okos asszisztens, aminek segítségével például egy okos lakást tudunk irányítani. De ezentúl olyan funkciói is vannak, mint például a pontos időjárás jelentése, vagy éppen emlékeztetők beállítása. Amennyiben rendelkezünk ezzel az appal, akkor képesek lehetünk még arra is, hogy beállítsuk azt, hogy az eszköz érzékelje a macska hangjelzéseit, majd ezeket lefordítsa, és erről értesítést küldjön a telefonunkra. Így tulajdonképpen még a távolban is folyamatosan nyomon tudjuk követni a macskánk hangulatát és igényeit.

Egyébként azt érdemes megemlíteni, hogy Japánban már több, mint 17 millió letöltésnél járt az alkalmazás szeptember környékén, és segítségével több mint 250 millió nyávogást próbáltak már megfejteni. 

A tapasztalatok

Az app sikerességét számtalan felhasználói visszajelzés bizonyítja, melyek kivétel nélkül arról számolnak be, hogy ennek segítségével sokkal jobban meg tudják érteni az állatukat. Egyes esetekben például azt is megmondta az app, mikor a cica simogatásra vágyott, de azt is, amikor elege lett ebből. Sőt, olyat is lehet olvasni, hogy egy gazdi ételt adott a cicusának, aki erre azt üzente neki, hogy szereti őt.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon