hirdetés

Milyen gyakran kell etetni a macskát? Az állatorvos válaszol

Kövess Péter

2023. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdinál a macska etetése napi 2 alkalmat jelent, vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy jobb, ha ennél többször kevesebbet eszik. Kinek van igaza?

hirdetés

A macska etetése gyakran egy megszokott szisztéma szerint zajlik, ami nem feltétlenül jó megoldás, mivel az állat táplálékigényét több tényező befolyásolhatja.

A macska megfelelő etetése a gazdi egyik legfontosabb feladata.

Mi szól a macska gyakori etetése mellett?

Ha a macska éhes, azt általában a tudtodra is adja. Hogy ilyenkor mennyire érdemes engedni neki, és a megszokottnál többször etetni, arról megoszlanak a vélemények. Zazie Todd állatviselkedés-kutató úgy gondolja, hogy a macskáknak természetüktől fogva napi ötször kéne enniük, nem pedig kétszer, mint ahogy azt a gazdik diktálni szokták. A szakember ezt azzal indokolja, hogy

a macska született vadász, ezért ha úgy élne, mint ősei a vadonban, az egész napot táplálékszerzéssel töltené.

„Ha naponta mondjuk 10 egeret ejtene el, az eleségre lefordítva 10 kisebb adagot jelentene” – érvelt a szakember, aki ezért azt mondja, a macskát ezzel összhangban nap folyamán szakaszosan kell etetni.

Az etetés gyakorisága a macska egészségére is kihathat.

Dr. Bodó Andrea állatorvos alapvetően jó ötletnek tatja a kisebb adagokban történő etetést, ám hozzáteszi, ez csak akkor lehet működőképes megoldás, ha a macska a lakásban van tartva, és a gazdi rendelkezik automata etetővel (hiszen a legtöbbször nincs otthon egész nap).

Egyébként nincs akkora egészségügyi előnye, hogy megérje a ráfordított időt és energiát.

Mit javasol az állatorvos?

Az állatorvos szerint a macska eleségének ideális mennyisége és tápanyag-összetétele a kor előrehaladtával folyamatosan változik. Miközben a kölyökmacska energia-, fehérje- és kalciumigénye a növekedés végett nagyobb, az idősebb állatoknak jobb biológiai hasznosulású fehérjékre van szükségük.

Ezért mindenképp fontos, hogy az életkorának megfelelő tápot vegyünk kedvencünk számára.

A táp kiválasztásánál ugyanakkor olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a macska kinti vagy benti életvitelű-e, ivartalanították-e, illetve van-e ismert betegsége.

Dr. Bodó Andrea kiemelte, a táp adagolását nagyban befolyásolhatja annak beltartalmi értéke, összetétele is. A szükséges napi mennyiség meghatározását a gyártók általában a termék hátoldalán lévő táblázattal segítik.

Az etetések gyakorisága szerencsésen esetben minimum 3 alkalom/nap.

Ezt úgy lehet kivitelezni, ha például reggel, munka előtt, onnan hazaérve, majd közvetlenül lefekvés előtt is megeteted a macskát.

A száraz tápot nem szabad túlzásba vinni!

Mire kell még figyelni?

Ha kevés időt töltesz otthon, az állatorvos azt javasolja, hogy távolléted idejére, a napközbeni időszakra hagyj neki valamennyi száraz tápot, reggel és este pedig friss konzerves vagy alutasakos tápot kapjon. Emellett fontos, hogy elegendő ivóvíz álljon rendelkezésére – főleg, ha száraz tápot eszik. Ha netán a macska házi koszton él, akkor érdemes kiszámolnod a napi energiaszükségletét, hogy legyen viszonyítási alapod.

„Ezek azonban mind csak irányadó értékek. Ha a macska hízik vagy fogy adott mennyiségű táp mellett, módosítani kell annak mennyiségén, vagy az etetés gyakoriságán. Fogyás esetén érdemes különös figyelmet fordítani a macskára, mert betegség is állhat a háttérben” – jegyezte meg az állatorvos.

állatorvos válaszol etetés macska nedves táp száraz táp táp
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!