Vajon a macskák értik, ha az emberek visszanyávognak nekik? Értékelik a fáradozást vagy csak megsértjük őket ezzel?

Hangai Lilla, 2023. január 28 - Képek: Getty Images Hungary

Oké, legyünk egy pillanatra őszinték. Ez egy biztonságos és empatikus környezet, ahol nyugodtan bevallhatunk bármit. Például azt, hogy amikor néha éjszaka felkelük inni, nemcsak egy pohár vizet veszünk magunkhoz, hanem a kiskanalat olyan mélyre mártjuk a csokikrémes üvegben, amennyire csak lehet. Majd természetesen úgy fekszünk vissza aludni, mintha mi sem történt volna. És persze visszanyávogunk a macskának is. Érdekes módon az valahogy sosem volt vonzó, hogy ráugassunk a kutyára, de már megszoktuk: a macskákkal minden egy kicsit másként van.

De arra gondoltál-e már valaha, hogy vajon mit mondunk nekik ilyenkor? Csak reménykedhetünk, hogy semmi illetlent vagy sértőt. Vagy esetleg azon gondolkodnak közben, hogy hiába élünk együtt már lassan 7 éve, még mindig csak halandzsázunk a nyelvükön, és annyi fáradtságot sem veszünk, hogy rendesen megtanuljuk? Ennek járunk ma utána!

Gúnyolódás vagy a kapcsolat kialakítására alkalmas eszköz?

Sajnáljuk, hogy ezt kell mondanunk, de a macskák nem értik az emberi nyávogást. Természetesen egy idő után megtanulják társítani azzal, amit szeretnénk nekik elmondani a jó memóriájukat és megfigyelőtehetségüket használva, de számukra a mi nyávogásunk önmagában nem feltétlenül hordoz információt. Ennek az az oka, hogy nincs birtokunkban a tudás, amivel valóban utánozni tudnánk egy valós nyávogást.

Azonban azt is észrevehetted, hogy egyes macskák másként reagálnak az emberi nyávogásra. Valamelyikünk közömbösen tovább sétál, mások dühösen visszanyávognak, míg megint mások akár pofozkodhatnak, haraphatnak vagy fel is ugorhatnak, hogy kifejezzék, már megint szörnyen idegesítőek vagyunk, és jobban tesszük, ha ezt abbahagyjuk. Ez a reakció függ a cica személyiségétől és a nyávogó emberhez való kapcsolatától.

Egy szó mint száz, nem tartjuk feltétlenül rossz ötletnek a nyávogást – egy eszköz lehet a kapcsolatfelvételre –, de ha egyértelműen idegesíti a kedvencedet, jobb nem erőltetni. Gazdiként a cél ugyanis az, hogy amennyire csak lehet, a macska biztonságban és kiegyensúlyozottan érezze magát a környezetedben.

A különböző tónusok

Számos tanulmány készült már a nyávogás témakörében, ugyanis az teljesen egyértelmű, hogy eltérő tónusokat és hangmagasságokat használnak különböző dolgok kifejezéséhez. Ilyen például a „parancs” miau, az „üdvözlés” miau vagy a „hívás” miau.

Biztosan megfigyelted már, hogy amikor hazaérkezel és kedvenced az ajtóban köszönt, az üdvözlő testbeszédhez tartozik egy rövid, alacsonyabb hangfekvésű nyávogás, amely nagyjából úgy hangzik, hogy „evvv”.

Ha hallottad már, hogy hogyan hívja a mama cica a kölyköket, akkor tudod, hogy ez picit összetettebb nyávogás. Kicsit hosszabb, szaggatott miauk követik egymást sorban, magasabb hangon.

Az „éhes vagyok, adj enni!” nyávogás valóban nagyon keservesen tud hangzani magas hangfekvésének és elnyújtottságának köszönhetően.

Ez csak néhány példa volt a sok közül. Ha cicádat nem zavarja, és néha szeretnél visszanyávogni neki, javasoljuk, hogy nagyjából próbáld eltalálni a megfelelő tónust.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon