hirdetés

20 év után szabadult a láncra vert puma – Videón a mentőakció

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

A nagymacskáról két évtized után kerülnek le az őt béklyózó láncok. Szívszorító látni, miként reagál.

hirdetés

A cirkuszi állatok jó részének sok kínt kellett elszenvedniük. Szerencsére ma már a világ jó részén törvények tiltják az efféle kizsákmányolást, ám akadnak olyan szerencsétlen párák, akik még csak most szabadulnak. Az egyikőjük Mufasa, a láncra vert puma, aki fogságban élte eddig az életét.

A fogság és a rossz körülmények nagyon megviselik az állatokat.

Peru is azok közé az országok közé tartozik, ahol tiltják a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, ám mindig akadnak olyan szabályszegő társulatok, ahol fittyet hánynak az előírásokra, egyszersmind az állatok érzéseire. Belegondolni is rossz, mit élhetett át Mufasa, aki 20 éven keresztül élt bezárva, láncra verve. A hírek szerint ő volt az utolsó olyan vad, akit ki kellett szabadítani a cirkuszi világ fogságából.

Egy teherautó volt az „otthona”

Az idős puma egy kisteherautó hátuljában tengette az életét, egy kis ketrecbe szorítva, alultápláltan, várva, hogy megérkezzenek a soron következő faluba, ahol produkálnia kellett magát a közönségnek. (Itt jegyeznénk meg, hogy nemcsak az bűnös, aki erre kényszerít egy állatot, de az is, aki fizet azért, hogy végignézze a szenvedését – hiszen számára a cirkuszi parádé semmi egyéb.)

A rohamrendőrség avatkozott közbe

Mufasa az Animal Defenders International nevű szervezetnek hála szabadult, amelynek tagjai felkutattak valamennyi állatot, akiket hasonlóképp kizsákmányoltak. A puma volt az utolsó mentettjük. Mivel fogvatartói nem voltak hajlandók átadni a pumát, így a rohamrendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

Ezt követően sikerült megszabadítani a nagymacskát a láncaitól és hámjaitól.

A mentőakcióról videó is készült:

Rehabilitálják

A cirkuszból Mufasa egy Lima közeli menhelyre került, ahol megkezdték a rehabilitációját, valamint állatorvosi ellátást is kapott. Ennek hála az étvágya és a szőrzetének az állapota is javulni kezdett.

Három nap múltán aztán ismét útra keltek a pumával, méghozzá végső otthonába, az Amazonas őserdejében található rezervátumba. A gyönyörű macska két hosszú évtized után itt végre felfedezheti a természetes élőhelyét.

állatkínzás állatmentés életmentés nagymacska puma vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!