hirdetés

10 macskafajta, akinek nem gond, ha lakásban éli az életét, amíg rendesen lemozgatod

Ferenczi Deborah

2023. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sok macskát egyáltalán nem zavar, ha lakásban kell leélnie az életét, de ehhez természetesen gondoskodni kell elegendő figyelemről, játékról és környezetének gazdagításáról is. Azok az állatok, amelyek megfelelőek a lakásban való tartásra, általában könnyen kezelhetőek, és meglehetősen alkalmazkodó temperamentummal rendelkeznek. Az alacsony vagy közepes energiaszintű macskák szintén jól érzik magukat kis lakótérben, bár az aktív cicák is jól elvannak, ha folyamatosan mozgásban tartod őket.

hirdetés

Íme 10 macskafajta, amely alkalmas lakásban való tartásra, sőt kifejezetten élvezi az ott való tartózkodást, és nem igényel komolyabb mozgásteret. Azonban ebben az esetben is különösen fontos, hogy a kis lakást gazdagítsuk a macska mentális és fizikai stimulációja érdekében. Illetve, hogy biztosítsunk az állatnak mászási lehetőségeket és ülőhelyeket, ideális esetben ablak közelében, hogy mégiscsak érintkezni tudjon a külvilággal.

Általánosságban pedig elmondható, hogy érdemes olyan macskafajtákat keresni, melyek nyugodtak, barátságosak, és nem követelnek túlzott figyelmet. Ugyanakkor érdemes kerülni a magas intelligenciával rendelkező fajtákat, mivel esetükben nem bizonyos, hogy elegendő mentális stimulációt nyújt egy lakás ahhoz, hogy kiteljesedjenek. Következésképpen akár meglehetősen destruktív viselkedésmódokba is kezdhetnek.

1. Amerikai rövidszőrű

Az amerikai rövidszőrű, egy rendkívül laza természetű macska, aki különösképpen imád a gazdájával időt tölteni. Ezek az állatok kifejezetten jól elvannak lakásban is, egészen addig, amíg elég sokat vagy otthon ahhoz, hogy kielégítsd szociális igényeiket. Emellett olyan fajták, akik előszeretettel szórakoztatják el saját magukat is, így esetükben a szeparációs szorongás nem igazán gyakori.

2. Birman

Az édes és szelíd birman meglehetősen ragaszkodó, aki nem igényel nagy területet. Ezek a nyugodt állatok csak ott akarnak lenni, ahol a kedvenc emberük van, így az otthonuk mérete nem számít. Játékos oldaluk kifejezetten domináns, illetve ha lehetőségük adódik, akkor különösen szeretnek más háziállatokkal kergetőzni. Azonban nincs szükségük sok helyre ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

3. Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű cica rendkívül alkalmazkodó fajta, amely lakásban is jól érzi magát. Ezek a csendes, nyugodt macskák jellemzően jobban szeretnek henyélni, mint otthonukban száguldozni. De olykor lehetnek energiakitöréseik, és szeretik az interaktív játékokat, amelyek mentálisan és fizikailag is kihívást jelentenek számukra.

4. Burma

A burma macska tipikusan kedves és bújós állat. Ezek a  társaságkedvelő macskák kifejezetten keresik más háziállatok, illetve gazdájuk társaságát is, hiszen nem kedvelik a magányt. Emellett meglehetősen sportos fajták, így amennyiben lakásban tartod őket, akkor szükséged lesz arra, hogy különböző kaparó oszlopokat, esetleg macskalétrát helyezz el több ponton is. Szinte szomjaznak a figyelemre, így ha ezt megadod nekik, akkor nem valószínű, hogy problémájuk adódna az otthonuk méretével.

5. Egzotikus rövid szőrű macska

Az egzotikus rövidszőrű macskák nyugodtak és gyengédek. Általában az intenzív tevékenységek helyett inkább a meleg ágyikót vagy a puha párnát részesítik előnyben. Mérsékelt aktivitásúak, és szívesen levezetnek némi energiát macskajátékokkal, mielőtt újra álomra hajtanák a fejüket.

6. Maine Coon

A Maine Coon, vagyis sokak által „szelíd óriásként” ismert cica laza, barátságos természete miatt kiváló lehet lakásban való tartásra. Ezek a nagymacskák imádják a gazdájukat, ugyanakkor nem igazán igénylik a figyelmet. Sőt, kifejezetten jól el tudják szórakoztatni magukat, ha például egy ablakon napestig nézelődhetnek. Kiváló választások lehetnek olyan gazdiknak, akik lakásban élnek, és nem tudnak egész nap a macskájukra összpontosítani.

7. Perzsa macska

A perzsa macskák igazán értékelik a pihenést és a kikapcsolódást. Ezek a szelíd és nyugodt macskák szívesen huppannak le bármilyen elérhető puha felületre, és nem igazán igénylik a jelentősebb mértékű mozgást. Sőt, kifejezetten nem szeretnek mászni, sem ugrálni, így ideálisak kis méretű otthonokba. És bár élvezik kedvenc embereik társaságát, általában jól érzik magukat egyedül is.

8. Ragdoll

A ragdoll a tökéletesen lakásban tartható macska. Ugyanis a fajta általában mérsékelt energiaszintű, és nagyon jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb élethelyzetekhez is, ahol nagyon hamar otthonosan érezheti magát. Kissé játékosak, bár kedvenc tevékenységük a gazdájuk követése, és a rengeteg pihenés.

9. Orosz kék macska

Az orosz kék macska hajlamos a szeretetre, de nem betegesen ragaszkodó típus, így megelégszik azzal, hogy a nap egy részét egyedül tölti egy napos helyen pihenve, és csak este tölt időt a gazdájával. Ezeknek a macskáknak nincs szükségük sok helyre, mivel általában csendesek és visszafogottak, meglehetősen mérsékelt energiaszinttel. Szívesen játszanak macskajátékokkal, de gyakran találod őket valahol magasan ülve, a területüket figyelve.

10. Skót lógófülű macska

A barátságos és nyugodt skót lógófülű macska sokféle élethelyzethez képes alkalmazkodni, beleértve a lakásokat is. Ezek a csendes macskák szeretnek részt venni abban, amit az embereik csinálnak, és egyik kedvenc tevékenységük az apportírozás. Az ételrejtvények jól jönnek az okos, kíváncsi természetüknek, különösen akkor, ha nem lehetsz velük otthon.

Egyes macskafajták rendkívül aktívak, és előfordulhat, hogy egy lakás vagy más kis lakás falain ugrálnak. Ezek közé tartozik az abesszíniai, a balinéz, a bengáli, a szavanna és a szibériai. Ezek a macskák általában szeretik a kalandokat, és mindig keresnek valami elfoglaltságot. És ha nem találnak elég gazdagító tényezőt a kis helyiségben, valószínűleg nem lesznek boldogok és egészségesek.

ideális macskafajta macska a lakásban macska tiszta lakás macskafajták macskafajták lakásban
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink