hirdetés

Lehet-e boldog egy lakásban tartott cica? Macskaterapeutát és állatvédelmi jogászt kérdeztünk

Ferenczi Deborah

2023. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Mekkora terület kell egy macskának ahhoz, hogy kizárólag lakásban tartva is jól érezze magát? A kérdés körül számos feltételezés kering, és egyszerűen nem létezik egy komplex megállapodás arra vonatkozóan, hogy ennyi és ennyi négyzetméter felett már komfortosan érzi magát az állat, míg azalatt kényelmetlen és természetellenes a tartása. Azonban érdemes lehet ezzel foglalkozni mind állatjólléti, mind egészségügyi szempontból is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora egy lakásban tartott macska élettere. A kérdésről szakértőinket kérdeztük.

hirdetés

Mivel szinte lehetetlen tűpontosan eligazodni az adott témában, így észszerűnek tartottuk két szakértőnk meginterjúvolását arról, hogy ők mit gondolnak arról, hogy mekkora élettér szükséges egy macskának. Illetve kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon az állat boldogsága egyenes arányosságban függ-e attól, hogy mekkora az élettere. A témáról dr. Kajó Cecília jogászt és Osvald Zsófia macskaterepeautát kérdeztük.

Fontosnak tartottuk, hogy egy olyan szakembert kérdezzünk meg elsőként a cicák tartásának körülményeiről, aki nap mint nap érintkezik cicusokkal, foglalkozik velük és ismeri az igényeiket. Osvald Zsófia a közösségi médiában Mancsterepeauta néven található meg. Az alábbiakban az ő véleményére voltunk kíváncsiak.

– Mekkora élettér az, melyben egy macska jól érzi magát?

O. ZS: A válasz egy hatalmas nagy „attól függ”. Sokat számít, hogy a rendelkezésre álló tér hogyan van kihasználva, mennyire nyitott vagy zsúfolt, milyen bútorokkal rendezzük be, milyen az elosztása az otthonnak. A cicák kistestű ragadozó állatok, számukra a nagy, nyílt terek ijesztőek lehetnek, hiszen akkor más ragadozók vagy konkurens macskák számára is könnyen észrevehetőek lennének. Éppen ezért szeretik megszállni a szűkös, zsúfolt, rumlis helyeket.

Ugyanakkor azt is fontos tudni róluk, hogy szeretnek a magasban is tartózkodni, ahol szintén biztonságban érzik magukat. Azt gondolom, hogy hiába egy hatalmas lakás, tág helyiségekkel, gyér bútorzattal, kevés akadállyal, ha a cica közérzete rossz ezen tulajdonságok miatt. Egy kisebb otthont is be lehet rendezni cicabaráttá, amiben kedvencünk jól érzi magát. Fontos, hogy ne csak a földre helyezzünk búvóhelyeket, játékokat, kaparókat. Magaslati pontokban, szekrények tetejében, polcokban, magas macskabútorokban is gondolkodjunk, mert az otthoni tér a cica számára akkor is nagyobbnak fog tűnni, ha ösztöneinek eleget téve tud felfelé is terjeszkedni a lakásban.

– A macskák lemozgatásában van a kulcs?

O. ZS: Persze, az ne is legyen kérdés hogy a lakásban élő cicákkal rendszeresen játszani kell és izgalmas programokat kell nekik szervezni, hogy kellően lemozgassuk és szellemileg lefárasszuk őket. Ebben pedig segítségünkre lehet, ha az otthonunk adta lehetőségeket jól ki tudjuk használni. Azt is érdemes megemlíteni, hogy minden cicának más a mozgásigénye, általánosságban egy bengáli cicáé például sokkal nagyobb, mint egy kanapén lustálkodó brit rövidszőrűé.

– Mekkora lakást tartanál ideálisnak egy macska számára?

O. ZS: Ha nagyon muszáj számokkal élni, én úgy gondolom, hogy egy cica számára egy 30-35 négyzetméteres otthont már ideálisan be lehet rendezni, hogy neki és a gazdájának is élhető hely legyen, de persze, ahogy korábban is említettem, sok függ a lakás elosztásától, a hely kihasználhatóságától. Én személy szerint 45-50 négyzetméter alatt nem tartanék egynél több cicát vagy más házi kedvencet az otthonban.

Amellett, hogy érdekelt minket az, hogy egy macskának egy szakértő szemével mekkora egy ideális méretű élettér, mindenképpen elengedhetetlennek tartottuk ennek a jogi vonatkoztatására is hangsúlyt helyezni. Így megkérdeztük dr. Kajó Cecília jogászt is a témáról.

Több állat tartásának esetében van-e egy fő négyzetméterre vonatkozó jogszabály?

K. C: Mind mennyiségi, mind minőségi oldalról megközelíthetjük a problémát. A kutyáknál testmérettől függően előír a jogszabály egy minimum tartásihely-nagyságot, amelyet figyelembe véve az ingatlanunk nagysága gyakorlatilag az a fő korlát, amely meghatározza az általunk tartható kutyák számát. Csoportos tartás esetén például 6 m² a tartási hely minimum nagysága, ami azt jelenti, hogy egy 60 m²-es lakásban jogszerűen tartható 10 kutya. A jogszabály nem különböztetni meg az emberi lakhatásra szolgáló részeket az állatok tartására esetleg kijelölt részektől, nem beszél hasznos alapterületről, egyszerűen négyzetméterben számol. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyébként akármilyen jólnevelt, együttműködő és kis termetű is az a 10 kutya, észszerű dolog ennyi állatot egymás hegyén-hátán tartani. Természetesen ez hasonlóképpen vonatkozik a macskákra is.

Mi szükséges ahhoz, hogy egy macska boldog legyen a lakásban?

Összegzésképpen érdemes átgondolni, hogy a fentiek tudatában mégis milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy macska komfortosan érezze magát egy lakásban. Elsősorban talán nem is a méret, hanem az otthon állatbarát kialakítása számít. Továbbá lehet bármekkora a lakás, ha a cica nincsen kellően lemozgatva, és nem foglalkoznak vele minimálisan napi fél órát intenzíven. Ezentúl szükséges, hogy a macska igényeinek megfelelő elrendezés, berendezés legyen. Tehát legyenek magaslatok és búvóhelyek egyaránt. Továbbá fontos a józan ész is, hiszen egy kisebb lakásban semmiképp sem ajánlott sok macskát tartani, még akkor sem, ha éppen a jog engedi.

biztonságos otthon cicabarát otthon kevesebbet mozog a macska macska a lakásban macskabarát otthon macskatartás
hirdetés

További cikkeink