hirdetés

4 dolog, amit át kell gondolnod, mielőtt egy cica költözik az otthonodba: ő is igényli a törődést és azt, hogy foglalkozz vele!

Ferenczi Deborah

2023. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben azon gondolkozol, hogy a közeljövőben szeretnél egy cicust, akkor érdemes előtte alaposan átgondolnod bizonyos feltételeket. Többek között rendkívül fontos, hogy tudd, hogy ez milyen anyagi kötelezettségekkel jár, illetve azt is, hogy egy felelős állattartónak mire kell odafigyelnie. Többek között gondolunk itt olyan dolgokra, minthogy elegendő-e a lakás mérete egy állatnak, vagy éppen, hogy van-e annyi anyagi kereted, hogy képes legyél sürgős állatorvosi ellátások kifizetésére.

hirdetés

Fontos tudni, hogy egy állat megvétele, befogadása nemcsak annak az örömeivel jár, hanem némi anyagi teherrel, illetve életmódbeli áldozatokkal is. Ezeket minden esetben szükséges mérlegelni azelőtt, hogy elköteleződnél egy állat mellett. Hiszen ez nem egy pár hónapra vonatkozó döntés, hanem olyan, mely akár 15 évre is szólhat. Ezentúl érdemes átgondolni, hogy belefér-e a jelenlegi életmódodba, az egészségi állapotod megengedi-e, valamint képes vagy-e ezt a felelősséget vállalni hosszú éveken keresztül.

1. Van elegendő anyagi erőforrás?

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy van-e elegendő anyagi erőforrásod arra, hogy egy állat gondviselését magadra vállald. Itt nemcsak az olyan költségekre kell gondolni, mint az egyszeri nagyobb kiadások, esetleg a berendezési tárgyak, hanem bizony a havi költségeket is érdemes ebben az esetben alaposan átgondolni. Ide tartozik az étel, az esetleges vitaminok, alom és a rutinvizsgálatok is.

2. Van elegendő időd arra, hogy foglalkozz vele?

Egy macska akkor lesz boldog, ha kellő stimuláció éri az agyát, a testét és tulajdonképpen minden érzékszervét. Ellenkező esetben frusztrált lesz. Ezért mindenképpen érdemes átgondolnod előre, hogy tudsz-e számára ilyen elfoglaltságokat nyújtani. Ugyanis amennyiben nem lesz arra időd, hogy alaposan átmozgasd vagy tanítsd, akkor egyszerűen nem lesz boldog. Itt érdemes azt is átgondolni, hogy az életmódod egyáltalán megengedi-e azt, hogy egy állatot tarts, vagy folyamatos elfoglaltságod van, és tulajdonképpen egy perc szabadidőd sincs. Ha nem tudod biztosítani, hogy minimum napi 30 percet aktívan mozgasd az állatot, és emellett pedig foglalkozz vele a nap folyamán, akkor feszült lesz, és nem lesz boldog. Erre rendkívül fontos előre gondolni.

3. Amilyet szeretnél, olyan korú a legmegfelelőbb számodra?

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen korú cica az, aki a megfelelő számodra. Hiszen egy kiscica felnevelése nemcsak nehéz és fokozott figyelmet igényel, de óriási felelősség is. Ilyenkor még kicsi, ügyetlen, és szüksége van az útmutatásra. Ugyanakkor egy felnőtt macska teljesen más eset. Neki már kifejlett személyisége van, és könnyebben is boldogul egyedül, így például őt már valamivel több időre egyedül lehet hagyni. Azonban náluk gyakran előfordul, hogy rendkívül öntörvényűek. Aki pedig nyugalomra vágyik, annak érdemes egy idősebb macskát választania, akivel könnyebben boldogulhat. Ugyanis ezek a cicák általában már kevésbé hevesek, és szinte egész álló nap csak pihennek és szundikálnak. Azonban esetükben az elmúlás veszélye komolyabb probléma.

4. Van neki elegendő hely a lakásban?

Végül az egyik legfontosabb kérdés, főleg lakásban tartott macska esetében az, hogy van-e számára elegendő hely. Illetve albérlet esetén megengedi-e a tulaj, hogy állatot tarts? Ha költözés előtt állsz, ezt szintén érdemes belekalkulálni, ugyanis meglehetősen kevesen engedik meg, hogy állattal költözz.

Azonban, ha már a lakásban laksz, és vihetsz oda állatot, akkor mindenképpen érdemes mérlegelned azt, hogy elegendő hely van-e számára. Általában szakértők azt javasolják, hogy minimum egy szoba legyen pluszba, vagyis, hogy ne állandóan egy légtérbe legyetek, mivel az meglehetősen megnehezíti például az alvást. A lakás mérete azért is fontos, hogy kedvenced kaparófája, macskalétrája és hasonló berendezése elférjen. Mivel a cicák egy része a négy fal között éli le az életét, fontos, hogy számos izgalmas tárgy vegye őket körül, ami csak az övék, és amivel szórakoztathatják magukat.

életmód felelős állattartás kezdő gazdi kezdő macskatartó macska a lakásban macska élettartam macska gazdi összhang macska idős ember macska tartása macskatartás minőségi idő örökbefogadás
hirdetés

További cikkeink