hirdetés

5 egyszerű tipp macskatartóknak, hogy a lakás mindig friss illatú legyen: az alom az egyik legnagyobb rizikófaktor

Hangai Lilla

2022. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

Imádjuk őket, és talán pont ezért merjük bevallani, hogy azt már kevésbé, ha a munkából hazaérkezve a lakásban vágni lehet a macskaszagot. Ugyanakkor még a legelején szeretnénk leszögezni, hogy a lakásban való tartás miatt megjelenő szagok nem a cicák hibái. Csak rajtunk múlik, hogy milyen körülményeket biztosítunk nekik és önmagunknak.

hirdetés

Ám azzal is tisztában vagyunk, hogy nehéz egyensúlyozni a sok elvárás és kötelesség között úgy, hogy mindenkinek az igényei maximálisan kielégüljenek. És bizony néha az is megesik, hogy mindent megteszünk, de nem tudjuk, hol rontjuk el. Ezért ma összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb eredményt érhesd el a lakás tisztaságát és szagmentességét illetően.

1. Ami az otthon általános tisztaságát illeti

Ha bármilyen házi kedvenc él velünk egy fedél alatt, az otthonunk tisztaságára is több időt kell fordítanunk. A porszívózás immáron naponta esedékes. A legtöbb háziasszony ettől a mondattól úgy érzi, inkább egyenként válik meg minden egyes hajszálától, de biztosan nem fog naponta porszívózni. Mi is pontosan így gondolkodtunk, míg be nem szereztünk egy olyan porszívót, amivel ha nem is játék, de legalább nem megerőltető a takarítás.

Lehet, hogy kicsit több pénzbe fog kerülni, de soha nem fogod megbánni ezt a befektetést. Legyen könnyű, lehetőleg vezeték nélküli, viszonylag csendes, de nagy teljesítményű motorral. Olvasgass nyugodtan véleményeket is az interneten. Még jobb, ha van hozzá olyan fej is, amivel a kanapét is tudod szőrteleníteni.

Hogy az Eau de Miau ellen is hatékonyan küzdj, jó ötlet lehet beszerezni egy kézi gőzölőt is (amiket ruhákhoz is használhatsz, ha például utazol), amivel a szöveteket, mint például a díszpárnákat, székpárnákat, kanapéhuzatot és függönyöket is ki tudod gőzölni a mosások között. Nemcsak kórokozómentesítesz így, de a kellemetlen szagoktól is megszabadulsz.

A cica ágyát, takaróit és játékait pedig érdemes akár hetente-kéthetente bedobni a mosógépbe, és szappanos vízben átöblíteni azokat, amelyeket nem lehet kimosni. A tálakat az etetések után hasznos lehet elmosogatni, akárcsak a sajátjainkat. Az odaszáradt vagy szétszóródott ételmaradéknak hamar szaga lesz.

2. Tartsd tisztán kedvencedet is

A másik nagyon fontos dolog, hogy a cica is mindig ápolt és tiszta legyen. Nemcsak a saját közérzetük miatt lényeges dolog ez, de az otthon tisztasága és jó illata miatt is. Itt írtunk róla bővebben, hogy tudod úgy kivitelezni a fürdetést otthon, hogy ne szenvedj maradandó harci sérüléseket.

A rendszeres kefélés, főleg a hosszú szőrű fajtáknál nagyon fontos; ha pedig kijárós a cica, érdemes lehet növelni a fürdetések számát is, ha indokoltnak látod. A fürdetések között sokan szeretik használni a vízmentes samponokat is. Ezekkel is tehetsz egy próbát, hátha beválik.

3. Az alomtálcán áll vagy bukik minden

A cicák rendkívül tiszta állatok, így ha a wc-kérdéssel problémájuk akad, abból neked is rövid időn belül komoly gondjaid lesznek.

Örökérvényű szabály, hogy az alomtálcák száma mindig a macskák száma + 1 legyen. Tartsd őket jól megközelíthető, nyugodt helyeken, egymástól távol.

A doboz mérete is meghatározó, ugyanis ha kicsi, biztosan kényelmetlenül érzi magát benne a macsek, ami ahhoz vezethet, hogy nem használja majd. A fedett vagy automatizált dobozok sok cicára a frászt hozzák, így a tapasztalataink szerint érdemes ezt is elkerülni.

Ajánlott kísérletezni az alom típusával is. A szilikonos termékek az egyik legjobbak a szagmegkötést tekintve, de rendelkeznek némi hátránnyal is. A különböző típusok tulajdonságairól itt írtunk bővebben.

Az almot legalább naponta egyszer ki kell kanalazni. Ez vitán felül áll! Ám ha van időd, ezt megteheted nyugodtan többször is, abból baj nem lesz.

Az alomtálcát pedig havonta mininum egyszer teljesen ki kell üríteni, elmosni, majd friss alommal feltölteni. Ezt meg lehet tenni gyakrabban is, egyéni preferencia kérdése. Ha még mindig van kérdésed az alommal kapcsolatban, az itt megtalálható teljeskörű cikkünkben mindent megtudhatsz róla.

4. Szellőztess!

Alulértékelt tipp, ráadásul hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, vagy elhanyagolni, ha beköszönt a rossz idő. Napi két 10-10 perces szellőztetés, reggel és a munkából hazaérkezvén csodát tesz a szagokkal.

5. Illatosíts!

Ajánljuk a pálcikás illatosítókat vagy a konnektorba dugható fajtákat is, de akár párologtathatsz is. Ám mielőtt bevetnéd ezt a taktikát, javasoljuk, hogy egyeztess az állatorvossal, ő mit ajánl.

Előfordulhat sajnos, hogy bizonyos szagokra vagy termékekre allergiás lehet a cicád, vagy egyszerűen csak irritálhatja a fitos kis nóziját. Egy kis kísérletezéssel azonban biztos megtaláljátok azt, amit mindkettőtöknek bejön.

együttélés macskával élet illatosítás macska ápolás macska tiszta lakás macskaszag szagmentes lakás szagmentes otthon szagtalanítás szőrtelen macska ápolása takarítás tiszta otthon
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink