hirdetés

Honnan tudja a macskád, hogy fontos számodra? Ezért érdemes az ő nyelvén is megtanulni kommunikálni

Ferenczi Deborah, 2023. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a macskád pontosan tudja-e azt, hogy te tényleg szereted őt? Hiszen persze mondod neki, cirógatod, szeretgeted, de vajon érti-e ő ezekből a metakommunikációs és egyben kommunikációs formákból, hogy mennyire rajongsz érte? Vajon milyen szeretetnyelvvel kommunikálnak ezek az állatok, és mi a legmegfelelőbb mód arra, hogy kifejezd azt, hogy mennyire fontos számodra kedvenced?

hirdetés

Sokan úgy vélik, hogy a cicák szinte teljesen megfejthetetlen, misztikus lények, akiknek sem a gondolatvilágába, sem a cselekedeteik értelmezésbe nem lehet igazán belelátni. Azonban, ami még ennél is nehezebb kérdés, hogy vajon a macska érti-e azt, amit közvetíteni szeretnénk nap mint nap számára. Jelen esetben azt, hogy mennyire szeretjük. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a módszereket, melyekből kedvenced megértheti, hogy mennyire szereted őt.

A macskáknak igenis fontos az ember

Annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, hogy a macskák már olyan mértékű függetlenséget tanúsítanak, mely meg sem kívánja azt, hogy az ember egyáltalán létezzen mellette, mégis a valóság inkább az, legalábbis egy 2019-ben született tanulmány szerint, hogy ezek az állatok úgy ragaszkodnak gazdájukhoz, mint a biológiai anyjukhoz kölyökkorukban. Erre utal például az a fajta nyávogás is, melyet egy macska kizárólag két esetben tanúsít, mégpedig az anyjával szemben kiskorában, és a gazdájával szemben egész életében.

Ezentúl megfigyelhető még tipikus viselkedésként a dagasztás is a gazdi bizonyos testrészein. Ez szintén arra utaló jel, hogy hasonlóképpen tekint tulajdonosára, mint az anyjára, hiszen újszülött korában a tejtermelés beindítására rajta is dagaszt. Mindezeknek a tekintetében a végső következtetés az, hogy ha ő úgy tekint ránk, mint a szülőanyjára, akkor szüksége van arra, hogy az ember pedig az önzetlen szeretetét mutassa irányába. Amit pedig az alábbi módokon tehetsz meg.

Fordíts rá különös figyelmet

Ha például kommunikációba elegyedik veled, vagy folyamatosan nyávog, esetleg dörgölőzik hozzád, akkor figyelj oda rá, hiszen arra van szüksége, hogy valaki egy kicsit foglalkozzon vele, figyeljen rá, esetleg cirógassa meg. Az ilyen apró gesztusok mind arra utalnak, hogy szeretve van a cica, és biztonságban érezheti magát, szerető környezetben.

Minőségi időt tölts vele

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek társas kapcsolatokban is, hogy a szavak hiábavalók, ha a tettek ezeket nem bizonyítják. Ez pedig különösen igaz a macskád esetében is. Hiszen hiába mondod neki, hogy szereted, ha nem foglalkozol vele, és nem töltötök együtt minőségi időt. Érdemes ezt az időt arra szánni, hogy játsszatok, mozogjatok együtt, vagy éppen összebújva aludjatok a kanapén. A lényeg minden esetben egy és ugyanaz. Csak vele foglalkozz ebben az időben, hiszen így fogja érezni, hogy fontos számodra.

Ösztönözd

Meglepő, de a szereteted kifejezésének ez az egyik legjobb formája. Ugyanis egy macskának létfontosságú, hogy stimulálva legyen az agya is. Így amikor olyan logikai játékokat játszol vele, melyek megmozgatják az agyát is, akkor különösen érzi azt, hogy fontos számodra. Ezek a tevékenységek egyébként meglehetősen erősítik is a köztetek levő kapcsolatot, és csak mélyítik a kölcsönös szeretetet.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon