Így kommunikálj a macskáddal, hogy megértsen téged: a testbeszédedre helyezd a hangsúlyt

Ferenczi Deborah, 2022. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mégis mi lenne a legjobb módja annak, hogy macskáddal kommunikálhass? Nos, ennek számos módja van, hiszen a cicák egyrészt képesek a testbeszédünk és a mimikánk olvasására, másrészt pedig a hangsúlyunkból, és a mondataink hangzásából is képesek bizonyos következtetéseket levonni.

Fontos megjegyezni, hogy a macskák képesek megtanulni azt, hogy miként kommunikáljanak velünk, emberekkel. Így képesek valamelyest értelmezni is az emberi beszédet, ezért is fontos az, hogy már a kezdetektől kezdve kommunikálj a cicusoddal. Ugyanis ezt minél többet teszed, annál valószínűbb, hogy értelmezni tudja a kommunikációdat.

Hogyan érdemes beszélni a cicával?

Amennyiben főleg beszéd formájában próbálsz kommunikálni az állatoddal, akkor érdemes lehet ügyelned a hanglejtésre, illetve arra, hogy mindenképpen olyan hangszínt válassz az adott érzelmek közvetítésre, melyek relevánsnak bizonyulnak. Tehát, amikor barátságos akarsz lenni, akkor válassz kedves, enyhe hangszínt, melyből egyértelműen értheti az állat, hogy éppen barátságos vagy vele. Azonban, ha esetleg ideges vagy rá, akkor használj emelt, nemtetszésre utaló hangsúlyt. Továbbá érdemes lehet bizonyos cselekedetekre ugyanazokat a szófordulatokat használni nap mint nap.

Ennek köszönhetően a cica automatikusan össze fogja kötni az agyában azon szavakat, melyek bizonyos cselekedetekre utalnak. Így amennyiben például azt mondod, hogy alvás, azonnal arra a cselekedetre fog asszociálni. Fontos, hogy soha se zavard össze a macskádat, és mindig világosan fogalmazz, tehát ha azt mondod neki, hogy nem, akkor erre utaljon minden gesztusod.

A testbeszéd fontossága

Fontos tudni, hogy a macska elsődleges kommunikációs nyelve az sokkal inkább a testbeszéd. Így érdemesebb lehet inkább erre fektetni a hangsúlyt, ugyanis ennek használatával sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy megért téged. Célszerűbb, ha metakommunikációd segítségével, illetve mimikáddal próbálsz kommunikálni a cicáddal. Így fontos, hogy megfelelően értelmezd az állat metakommunikációs jelzéseit is. Ezekről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Ügyelj arra, miként kommunikálsz az állattal

Ezentúl rendkívül fontos, hogy ügyelj a macskád metakommunikációjára, ugyanis míg a kutyák nagyjából bármikor készen állnak egy kis szeretgetésre vagy éppen bújásra, addig a cicák erre sok esetben egyáltalán nem képesek. Ennél sokkal öntörvényűbbnek bizonyulnak, és sok esetben nem viselik el a mérhetetlen szeretgetést. Így ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ő mit közvetít feléd. Tehát, ha elhúzódik, vagy netalán próbál kibújni a karjaidból, akkor engedd útjára, ugyanis éppen valami folytán kellemetlenül érinti a szituáció.

Ezentúl arra is ügyelj, hogy nagyon világosan és egyértelműen kommunikálj az állattal, ugyanis kizárólag így lesz képes téged megérteni. Érdemes kiváltképpen odafigyelni a gesztusaidra, a mimikádra, hogy minden egy adott dologra utaljon. Ez meglehetősen sokat fog neked segíteni abban, hogy világosan tudj majd kommunikálni kedvenceddel.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon