hirdetés

Így lehet a kinti macskából benti macska 3 egyszerű lépésben

Hangai Lilla

2023. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

Nem ígérjük, hogy egyszerű menet lesz, de mindenképpen megéri!

hirdetés

Azt az elvet valljuk, hogy aki csak megteheti, mert odakint nincs szüksége a macska szívélyes szolgálataira, az tartsa bent a kedvencét. Így nemcsak betegségekkel és balesetekkel szemben könnyebb megóvni a cicákat, de az ökológia oly kényes egyensúlyára sem billentik ki bársonyos kis mancsukkal. Elmondjuk máris, hogy lehet kinti macskából benti macska.

Benti tartással évekkel meghosszabbíthatod kedvenced életét.

Előzetesen néhány fontos információ a kinti macska benti macskává való transzformálásáról

Ahogy a bevezetőben is említettük, nem biztos, hogy egyszerű lesz, ugyanis nem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé elveszíteni a szabadságot. Mentségünkre legyen mondva, hogy hosszú távon mindenkinek így lesz a legjobb. Induljunk csak ki abból a tényből, hogy egy kinti vagy kijárós macska átlagos élettartama a 10-15 év helyett mindössze 1-3.

Ha aggódsz amiatt, hogy ez kínzás lesz a cica számára, ne tedd! Bent is lehetséges ugyanolyan ingerekben gazdag környezetet teremteni, mint odakint. Számos cikket írtunk már ezzel kapcsolatban, melyeket jelen szöveg végére görgetve a kapcsolódó tartalmak között linkeltünk is neked.

Lássuk hát most a lépéseket! A fokozatosság lesz a kulcsszó.

Bent is teremthetünk a macskának ingergazdag környezetet.

1.) Adj neki bent enni rendszeres időközönként

Az etetések ezúttal előre meghatározott időpontban legyenek, ha eddig nem így lettek volna időzítve. A rutin rendkívül fontos a macska számára, ami biztonságot és nyugalmat ad. Ez is hozzá fogja segíteni ahhoz, hogy könnyebben megszokja a benti életet.

Amikor enni adsz neki, hagyd, hogy nyugodtan felfedezze a lakást. Minél több használati tárgyon és bútoron hagyja ott az illatát, később annál ismerősebb lesz számára a környezet. Nyugodtan használhatsz feromonos spray-t és diffúzort is ezekhez a szeánszokhoz. Azt üzenik majd a macskának, hogy biztonságban van, és minden a legnagyobb rendben.

Plusz tipp: késő ősszel vagy télen elkezdeni ezt a folyamatot nagyban megkönnyítheti a dolgod, ugyanis a cicák imádják a meleget és a kényelmet. Így ebben az időszakban talán kevésbé aggasztja majd őket a szabadságuk elvesztése. Ráadásul ilyentájt a szaporodási ösztön se piszkál bele a tervbe.

A rutin megteremtése kiemelten fontos.

2.) Emeld a bent töltött idő hosszát

Tölts el kis időt kedvenceddel odakint, majd invitáld be a lakásba akkor is, ha éppen nem enni adsz neki. Érdemes ilyenkor is kényeztetni néhány jutalomfalattal, a kedvenc játékával vagy egy kis macskamentával. Próbáld számára ezeket az időszakokat olyan pozitívvá tenni, amennyire csak lehet; így legközelebb is szívesen jön majd. Az első időkben semmiképpen se hagyd felügyelet nélkül! Most már annak is itt az ideje, hogy megismertesd vele a lakás nyugodt, jól szellőző helyeire kitett legalább két alomtálcát. Ne aggódj, ösztönösen fog menni a használata, bár ezt is megtámogathatod egy kis feromonos spray-vel.

Ha ezek a látogatások már magabiztosan zajlanak, itt az ideje, hogy az éjszakát is bent töltse a cica. A lényeg, hogy a bent töltött idő szépen fokozatosan átvegye a kint töltött idő helyét. Míg az átállás nem történik meg teljesen, ez is rutinszerűen folyjon, és az estéket már mindenképpen bent töltse. Hogy a folyamat milyen gyorsan zajlik le, azt cicája válogatja. Légy vele türelmes és kövesd a rutint; így nem lehet baj.

3.) Végezd el a szükséges intézkedéseket

A benti macskáknak is szüksége van oltásokra és orvosi rutinellenőrzésekre. Ezek a témák abszolút szívügyeink: itt és itt olvashatsz róluk bővebben.

Természetesen a legjobb házaknál is előfordulhat, hogy a macska kisurran a nyitott ajtón. Ne ess kétségbe, emiatt még nem vagy rossz gazdi! Ám hogy az ilyen esetek se érjenek felkészületlenül, javasoljuk, hogy legyen a macskán nyakörv, amelyre tehetsz bilétát is az elérhetőségeddel. (Nem ajánljuk, hogy címet ossz meg ilyen formában.) Ez jelzi majd mások számára, hogy a cicának van gazdija, tehát nem kóbor.

Itt jön képbe a mikrochip. Ha a kis kedvenc túl messzire kóborol el, emiatt nem talál haza vagy valamilyen elképesztő élményben van odakint része, és valaki közben megtalálja, akkor elviszi az állatorvoshoz, aki leolvassa a chipben lévő adatokat. Majd egy személyi igazolvány ellenében át tudod venni a kis szökevényt. Ennek hiányában meglehet, hogy soha többé nem látjátok egymást.

benti macska felelős állattartás felelős gazdi kijárós macska kinti macska macskatartás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!