hirdetés

Így védd macskádat a hóban: nem csak a kinti cicákat kell félteni

Szénási Szimonetta

2023. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

Most, hogy leesett az első komolyabb idei hómennyiség, muszáj beszélnünk a havazás és a hideg veszélyeiről.

hirdetés

A hó a macska számára leginkább kerülendő dolog, és a kezdeti kíváncsiság hamar elillan, amint a puha mancsok elmerülnek a hideg, ropogós, nedves anyagban. Ám sok cica kénytelen odakint tölteni a telet, és vannak kijárós macskák is, akikre emiatt különösen figyelni kell. Ráadásul a benti kedvenceket is érinti az időjárásváltozás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az ország nagy részén jelentős mennyiségű hó esett, és sok helyütt további havazásra lehet számítani. És bár a fehérbe borult táj csodaszép látvány, az állatok életét megnehezíti mind a csapadék, mind a lehűlés. Utóbbi az egyik, ami miatt különösen oda kell figyelni a kint élő, valamint a kijárós kedvencekre. A hipotermia ugyanis életveszélyes állapot, és tévedés azt hinni, hogy csak a nagy mínuszokban hűlhet ki a macska. Elegendő, ha tartósan alacsony hőmérsékletnek van kitéve!

A kihűlés tünetei

Remegés; hideg bunda, hideg fülek; bágyadtság, gyengeség, letargia; kékes színű íny, illetve belső szemhéj; lelassult légzés, alacsony pulzusszám; eszméletvesztés, kóma, legrosszabb esetben halál. Ha legyengült, nehezen mozgó, szemmel láthatóan rossz állapotban levő cicát találsz, ne gondolkodj, azonnal vidd orvoshoz!

Ha – minden tanácsunk ellenére – kint él a macskád, akkor gondoskodj számára meleg, vízhatlan helyről, ahol meghúzódhat. A kartondoboz és a pokróccal bélelt láda nem megfelelőek, hiszen mindkettő magába szívja a nedvességet, sőt, meg is fagyhatnak.

A szabadon jövő-menő macskák esetében pedig figyelned kell arra, hogy ne legyen kint túl hosszú ideig.

Ez a cica például kontrollált módon, pórázon ismerkedik a téli ajándékkal. Így is lehet!

A benti cicákat is érinti a hideg idő, hiszen ilyenkor a lakás hőmérséklete is alacsonyabb, pláne, ha a gazdi elment dolgozni, így nincs, aki kezelje a termosztátot. Ebben az esetben legyen több meleg fészke, fekhelye kedvencednek, ahova elbújhat, és indulás előtt még fűtsd fel  a lakást! Azonban az elektromos hősugárzók használatát az égési sérülések és a tűzveszély miatt nem javasoljuk, főleg felügyelet nélkül. Nem egy esetben okozott már macska lakástüzet!

Fagyás

Ha napközben nem is, de éjszaka már szinte folyamatosan fagypont alatt van a hőmérséklet. Ez pedig fagyási sérülésekhez vezethet, főleg, ha nincs menedék a macska számára.

A folyamatos etetés és itatás fontossága

A hideg és a hó miatt a macska élelmezésében is nagyobb körültekintéssel kell eljárnod, hiszen az itatótál rövid idő alatt befagyhat, ahogy a nedves táp és egyéb élelmiszer is. Mindig ügyelj arra, hogy cicádnak legyen mit innia és ennie!

Könnyebben megbetegednek

A macska bundájára tapadó hó nagy bajt okozhat, mert kihűti a macska testét, másrészt a nedves bunda különféle bőrpanaszokhoz vezethet. Ápold kedvenced bundáját, és ami a legfontosabb, tartsd szárazon!

Fagyálló és egyéb mérgek

A jegesedés ellen használt különféle vegyszerek roppant mérgezőek az állatokra (is), és nagyon rövid idő alatt halálhoz vezethetnek. Ugyanígy az útszóró só, valamint a rágcsálóirtó mérgek is veszélyesek a cicákra.

Ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz arról, miként gondoskodhatsz az utcán élő macskákról. Fontos, hogy rájuk is figyeljünk ebben az időszakban, hiszen néhány aprósággal az életüket menthetjük meg!

benti macska fagyás hó hideg kihűlés kijárós macska kinti macska mérgezés tél téli veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!