hirdetés

Így védd meg a kertedben fészkelő madarakat a macskatámadástól

Hangai Lilla

2023. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan gondoskodnak a kertben fészkelő madarak etetéséről, itatásáról, számos macskatulajdonos még cicája levetett bundáját is a madaraknak adományozza a fészkelési időszakban. Egy dologról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, méghozzá arról, hogy ne essenek áldozatul a fiókák kijárós kedvenceink vadászösztönének.

hirdetés

Nem olyan régen írtunk arról, hogy egy átlagos házi macska hogyan képes környezeti katasztrófát okozni; számos madárfaj fennmaradását vagy a populáció növekedését is fenyegethetik. Az előbb említett cikkünkben kitérünk arra, hogy mit tehetsz a probléma kezelésének érdekében, ma azonban néhány újabb lehetőséget mutatunk be, amivel a macskák támadásától megóvhatod a fészkelő madarak életét.

Néhány szóban általánosan a helyzetről

Egy hétköznapi kinti vagy kijárós cica is hetente minimum 2 tetemet visz haza a gazdinak. És ezek csak az olyan macskák, melyek kedvtelésből, unaloműzésből, az ösztöneiknek engedelmeskedve vadásznak. A legnagyobb problémát egyértelműen a kóborok és az elvadult macskák okozzák, ma azonban nem róluk le szó. Arra szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy macskatartóként te mit tudsz tenni az ügy érdekében.

Mielőtt azonban rátérnénk a gyakorlati dolgokra, egy nagyon fontos szabályról még beszélnünk kell! Még ha komolyan aggaszt is a probléma, semmiképp se használj a kóborok vagy elvadult állatok elejtésére halálos csapdákat vagy mérget! Nemcsak elképesztően felelőtlen, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető tett lenne. Ha zavar, hogy ilyen macskák is rendszeresen a kerted vendégei, azt javasoljuk, hogy lépj kapcsolatba a helyi állatvédelmi szervezettel!

Így óvd meg a macskák támadásától a fészkelő madarak életét

Ne engedd ki felügyelet nélkül

Gazdiként talán ez a legfontosabb, amit tehetsz! Dönthetsz úgy, hogy kijárós vagy kinti cicád ezentúl benti macska lesz, vagy kizárólag akkor tölthet kint időt kedvenced, amikor te is ott vagy és tudod felügyelni. Persze tudjuk, hogy ez elrugaszkodottnak tűnhet, illetve egy újabb feladatnak, aminek eleget kell tenni, de ez a legbiztosabb és leghatékonyabb módja a fészkelő madarak védelmének.

Biztosíts nekik biztonságos búvóhelyet

A kertben minél több lehetőségük van a madaraknak természetes búvóhelyet keresni, annál nagyobb az esélyük a túlélésre. Minél több fát, bokrot, növényt ültetsz, annál könnyebb dolguk van. Ha készítesz a madarak számára mesterséges madárházat vagy etetőt, azt úgy helyezd el, hogy a macska lehetőség szerint ne tudja lesből megtámadni. Sőt az is remek megoldás lehet, ha szúrós, tüskés növényt ültetsz az ilyen fák közelébe, hogy azt nehezebb legyen megközelíteni.

Ez az etető túl közel van a földhöz és nincs védve sem.

Ha kinti macskád van

Ha kinti macskád van, és ennek megvan a jó oka, mert például azért van rá szükség, hogy az udvaron vagy hátsó épületben tárolt terményt megszabadítsa a rágcsálóktól, akkor természetesen nem opció számodra, hogy benti legyen a cica – és ez teljesen érthető is.

Ebben az esetben az előző pont második bekezdésében részletezett eszközöket te is bevetheted. Mivel a macskák opportunista vadászok, így nem számít, hogy éhesek-e vagy sem, ha lehetőségük van, elejtik a prédát. Ugyanakkor ha elfoglaltak a rágcsálók levadászásával, kisebb eséllyel bántják a madarakat. Ám az ivartalanítás egy olyan lépés, amit felelős gazdiként neked is meg kell lépned. Ezzel a módszer ugyanis megelőzhető a felesleges szaporulat, mely tulajdonképpen a legnagyobb kockázatot jelenti a madárpopulációkra.

benti macska elvadult macska felelős állattartás felelős gazdi felelősség kinti macska kóbor macska macskatartás madárpopuláció vadász vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink